İki Ayrı Diske Windows 10 ve Ubuntu Kurulumu (Grub Hatası)

Başlatan fthzcn, 02 Mayıs 2016 - 00:22:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fthzcn

Herkese merhabalar,

Linux sevdama uzun zamandır harici hard disk ile devam ediyordum. Yeni bir hard disk edinip ubuntu kurulumu gerçekleştirdim fakat kurulumdan sonra windows 10 grub menusunde görünmüyor. Forumda araştırmalar yaptım, bir çözüme ulaşamadım. Gerçekleştirdiğim işlemleri aşağıya yazıyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.

Sistemimde bulunan diskler:

1 - 120 Gb Ssd ( Windows 10 yüklü)
2 - 1 Tb Hdd ( Depolama diski olarak kullanıyorum, Ntfs)
3 - 1 Tb Hdd ( Yeni aldığım disk, Ubuntu Gnome 15.04 yüklü)

3. diske ilk önce Ubuntu Gnome 16.04 yükledim. uefi kurulumu yapmadım. Windows u kendim iso dosyasından kurmuştum. Uefi değildir diye düşündüm. (Hala emin değilim). Grub kurulumunu 120 Gb ssd ye gerçekleştirdim.

Grub ekranında Windows görünmedi. Sorunu daha sonra çözebileceğimi düşünüp ubuntuda gerekli ayarlamaları yaptım. Fakat amd ekran kartı sürücülerinin henüz desteklenmediğini görünce ( araştırmadan kurulum, r290), elimde iso'su bulunan ubuntu 15.04 gnome sürümünü yükledim. Grubu yine 120 Gb ssd'ye kurdum.

Daha sonra grubu düzeltmeyi deneyip boot-repair programını canlı cd den çalıştırıp, grubu onarmasını denedim fakat, grub repair bile windows bölümünü görmüyordu. Yine de denedim fakat sonuç alamadım.

Şu an Ubuntu Gnome 15.04 üzerindeyim ve windows yüklü olan ssd bölümüm sağlam olarak duruyor.

Grub menüsünü düzeltip, Windows 10'un grubta görünmesini nasıl sağlayabilirim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

eronis

BİOS'tan yada pop-up menu (yada senin bilgisayarında adı ne ise) üzerinden windows'un yüklü olduğu diskten başlat. Bios'tan ubuntu kullanacaksan ubuntu yüklü diski başa al, tersi windows için de geçerli. Yada popup menu'den gerekli diski seç ve bilgisayar ondan başlasın. Her başlattığında bios'a girmen gerekmez böylece, hızlıca işini halletmiş olursun. GRUB'da gözükmez çünkü farklı diskler. Onun yerine windows için windows loader, ubuntu için grub kullanacaksın.

Not: 16.04 için uğraşmanı tavsiye ederim. 15.04'ün destek süresi bitti ve güvenlik güncellemelerini almıyorsun. Kısaca makinen risk altında olabilir.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

fthzcn

@eronis

Tavsiyeler için teşekkür ederim.

Dün gece sorunla alakalı baya uğraştım. Çözüme ulaşamasam da dediğiniz düzenlemeleri gerçekleştirdim. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar için yaptıklarımı yazıyorum.

Grub'u windows yüklü ssd'ye kurduğum için, windows ön yükleyicisini kaybetmiştim. Windows 10 diski ile sistemi başlatıp, windows ön yükleyicisini tekrar yükledim. Bunu şu şekilde yaptım:

Windows 10 diski ile sistemi boot edip, command satırına ulaştım.
bootrec /RebuildBcd
bootrec /fixMbr
bootrec /fixboot
işlemlerini çalıştırıp sistemi yeniden başlattım

Daha sonra sistemi ubuntu diski ile başlatıp, boot-repair programı ile grub'u ubuntu yüklediğim diskin başına kurdum.

Dediğiniz gibi sistem açılırken istediğim diski seçip, istediğim işletim sistemi ile bilgisayarımı açabiliyorum.

Sorunum tam olarak çözülmüş değil. Sonuçta bilgisayarı açtığımda grub ekranında iki işletim sistemini de göremiyorum. El ile ayarlamalar yaparak iki işletim sistemine de erişebiliyorum.

Grub ekranında iki işletim sistemini de görebileceğim bir çözüm mümkünse eğer tavsiye alabilirim. Bu yüzden başlığı çözüldü olarak etiketlemiyorum.

Tekrar teşekkürler.

Ek: 14.04'e geçmem gerekecek sanırım, çünkü amd ekran kartı ile ilgili sıkıntılar olduğundan ve pc de oyun da oynadığımdan sahipli sürücülere ihtiyacım oluyor. Uyarınız için de teşekkürler.

heartsmagic

Grub iki disk olursa görmez diye bir durum yok aslında, yapabilmesi lazım. Şu durumda ama önce senin 14.04 kurman lazım. Eğer illa ki fglrx sürücülere ihtiyacım var diyorsan mecbur dönüş yapacaksın ona, 15.04 üzerinde kalma yani. Grub'u da Ubuntu kurulu diske kurarsın ve makine ondan açılır. UEFI varsa Boot-Repair yapman şart, yoksa kalabilir o konu. UEFI konusunu da Windows tarafından artık nasıl görüyorsan görmeye çalış. Sistem bilgilerinde, diskle ilgili kısımda görünüyordu sanırım.

Yine Windows görünmezse önce bir:

sudo update-grub

deneriz, olmadı elle eklemeye çalışırız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

fthzcn

@heartsmagic

Alışılmış bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Zaman yaratıp süreçle ilgili şunları yaptım.

Ubuntu 14.04'ü sistemime kurup, sahipli sürücüleri yükleyip, steam aracılığı ile güncel oyunları deneme fırsatı yakaladım. Beklediğim performansı alamadım. (Beklediğim performanstan kasıt, windows ortamı)

Daha sonra Ubuntu'da oyun sevdasından vazgeçip Ubuntu 16.04'ü sisteme kurdum. Yoluma 16.04 ile devam etme kararı aldım.

Bu gece de bu başlığı gördüm ve amd yeni sürücüleri yayınlayana kadar beklemeye karar verdim.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=51739.0

sudo update-grub komutunu ise denemedim.

eronis

Kullandığın işletim sisteminin sürümü oyun performansını pek etkilemez daha önemli olan şey sürücülerdir. Gerekli sürücüler düzgün bir şekilde yüklü olduğu sürece sorun yok. Aynı örnek Windows 7 vs 8.1 vs 10 karşılaştırması için de geçerli. Herkes 10 en hızlısı diyor ama şöyle bir durum var ki bu sadece sistem içi performansı, klasörler arası gezerkenki hızı, açılış hızını vs. etkiliyor. Windows 7 ile 10'un oyun performansı kıyaslamasında ise gtx980 ile windows 10, windows 7'den sadece 1 FPS önde. Pek dikkate değer bir şey olarak görmüyorum bunu. Aynısı ubuntu sürümleri için de geçerli, eğer doğru paket ve sürücüleri yüklediysen sıkıntı olmayacaktır. Eğer oyun performansını beğenmediysen oyunları windows tarafında oynamanı tavsiye ederim.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

@fthzcn, rica ederiz.

Şu an 16.04 ile başlıkta bahsedilen Grub sorunu düzeldi mi? O şekilde anladım ben.
AMD içinse, kartın yeniyse muhtemelen yeni sürücüleri beklemen daha makul olacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.