Gerek bu gibi testler, gerekse kullanıcılar açılış süresini gözlemlemede masaüstünün ekrana gelmesini baz aldıkları için microsoft ölçümleri yanıltan bir şekilde düzenlemeye gitmekte. Örneğin Xp de masaüstü göründükten sonra herhangi bir işlemi başlatmak daha kısa sürede gerçekleşebiliyor iken, vista ve win 7 de masaüstü göründüğü halde o işlemi başlatmak daha uzun sürmekte; sanki windows masasütünün görünmesini çabuklaştırmak adına önyüklemede masaüstünün görünmesine git gide daha fazla öncelik vermekte.
Windows ta masasütünü görmek demek bir kaç dakika sonra bilgisayarınızı kullanabileceğiniz anlamına gelirken,
Ubuntu da masasütünü görmek demek bilgisayarınız an itibari ile kullanıma hazır demektir.
Bence açılış testlerinde tarayıcı ile google ın (sade olduğu için) açılması daha verimli bir sonuç verecektir.
Bu konuya bu açıdan baktığım için benim kafam başka bir noktada da takıldı. Sistemlerin kurulum süreleri.
Ben bugün Ubuntuyu kurduğum anda ekran kartım hariç tüm donanımlarım tanınıyor ama windows u kurduktan sonra en az 5 driverı ı zorunlu olarak kurmak durumunda kalıyorum, bunlardan bluetooth driverını zaten 4-5 dk da ancak kuruyor ve bu işlemlerden 2 si için ise makinenin zorunlu olarak restart atması gerekiyor.
Kısacası testlerdeki işletim sistemlerinin açılış ve kurulumdaki sürelerde yaptıkları şeyler aynı değil, Ubuntu o sürelerde daha fazla şey yapıyor iken, windows açılmış ve kurulmuş oluyor ama kullanabilmeniz için ekstra bir şeyler daha yapmanız gerekiyor...
Çiçeği burnunda bir Ubuntu kullanıcısından =)