Kemal Demirez Yeni Kitabı Linux 2012 Yayınlandı

Başlatan yakusha, 06 Ocak 2012 - 15:07:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yakusha



Arka Kapak

Günümüzde bilgisayar kullanmak denildiği zaman kastedilen şey Windows kullanmaktır. Yani bir kişiye bilgisayar kullanmasını bilip bilmediği sorulduğu zaman, aslında Windows sisteminin kullanımından bahsedilmektedir.

Fakat dünyadaki tek işletim sistemi Microsoft'un lisanslı ürünü olan Windows işletim sistemi değildir. Son yıllarda açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olan Linux işletim sistemi hızla yaygınlaşmaktadır. Maalesef bilgisayar kullanıcılarının bir kısmının Linux'ten haberi yoktur veya önyargılı bir bakış açıları vardır. Linux'u öğrenmek zannedildiği kadar zor değildir ve Linux öğrenmek sadece Linux öğrenmek değildir. Linux işletim sistemini öğrenirken farkında bile olmadan daha birçok şeyi öğrenirsiniz. Eğer bilgisayarı sadece oyun oynamak, arkadaşlarınızla sohbet etmek ve internette sörf yapmak için kullanıyorsanız Windows kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat daha fazlasını yapmak, bilgi ve tecrübenizi artırmak için Linux öğrenmelisiniz.

Bu kitap genel olarak Linux işletim sistemini anlatmaktadır. Linux işletim sisteminin temel kullanımı konusunda bilgi sahibi olduktan sonra tüm Linux dağıtımlarını kullanabileceksiniz. Çünkü tüm Linux dağıtımları aynı Linux çekirdeğini kullanmaktadır (çekirdek versiyonları farklı da olsa fark etmez) ve komutlar küçük farklılıklar haricinde neredeyse aynıdır. Hatta günümüzün gelişmiş Linux dağıtımlarının grafiksel kullanıcı arabirimi de çok gelişmiş olup tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek duruma gelmiştir. Linux işletim sistemini sadece öğrenmekle kalmayıp daha da derinlere inmek isterseniz bu sizin için artı bir puan olacaktır. İnternette web sunucuların birçoğunda kararlı yapısı ve güvenli oluşundan dolayı Linux sunucu işletim sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca esnek bir yapıya sahip olan Linux, yönlendirici ve güvenlik duvarı olarak da yapılandırılabilmektedir. Bu konularda kendinizi geliştirdiğiniz zaman bilişim dünyasında çok farklı pozisyonlarda değerli işler yapabilirsiniz.

Kitapta Yer Alan Konular;
Tarihçe ve Genel Kavramlar
Masaüstü Ortamları ve Paket Yönetim Sistemleri
Linux Sistemlerde Dosya ve Dizin Yapısı
Kernel (Çekirdek) ve Shell
Linux Komutları Sistemi
Linux Sistemde Bazı Pratik Metotlar
Sistem ve Güvenlik
Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) İncelemesi

Yazar:Kemal Demirez

Sayfa Sayısı: 255
Dili: Türkçe
Yayınevi: Nirvana Yayınları
Artık bu forumu kullanmıyor.

Heisenberg

hocam keşke linuxde ağ yapısı, ağ güvenliği, topolojisi, ağ komutları vs. konularda olsa idi kitabı nereden temin ederiz ve tavsiye edermisiniz yazar arkadaşı tanımıyorum ama akademik bir kariyere sahip mi?
ALLES WAR DIE SEKTE !

sem

".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

Heisenberg

Eyvallah. Allah razı olsun.
ALLES WAR DIE SEKTE !

burk

Fiyat da gayet iyiymiş, neredeyse korsan fiyatına satış yapıyorlar.

ceydadeniz

Yeni ve güncel kaynakların artması çok güzel. Arkadaşlarımız Linux sistem yönetimiyle ilgili kitaplar bekliyorlar fakat bir gerçek gözden kaçıyor.
Şöyle ki bilgisayar konusunda deneyimli olduğunu bildiğim bazı insanlar bile Linux un ne olduğunu bilmiyorlar. Yani vahim bir durumla karşı karşıyayız.
Böyle bir ortamda Linux a giriş yapmak ne olup ne olmadığını öğrenmek isteyen insanlar için bu tür kaynakların çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Linux konusunda zaten belli bir birikimi olan insanlar sistem yönetimini kolaylıkla çeşitli internet kaynaklarından öğrenebilirler. Tabii ki kitabın yeri başkadır.
Fakat umut ediyorum yakında o tür sistem kitapları da çıkacaktır.

Chantre

When you play the game of thrones, you win or you die!

ceydadeniz

Kitabı aldım ve ilk izlenimlerim kitabın derli toplu, sade ve anlaşılır bir dille yazılmış olduğu. Ayrıca eski Linux kitaplarının aksine gereksiz birçok ayrıntının ve eski bilgilerin bulunmaması. Linux'u öğrenmek isteyenlere, Linux'u en kestirme ve en akılda kalıcı ve görsel öğelerle desteklenmiş şekilde anlatıyor. Şahsen Linux öğrenmek ya da bilgilerini tazelemek ve elinin altında derli toplu ve güncel bir Linux kitabı bulundurmak isteyenler için ideal bir eser. Şiddetle tavsiye ederim.

yakusha

kemal bey teşekkürler, kendisi kitabı bana hediye olarak gönderdi... ben de kendisine linux kuracağım bir arkadaşa linux ile tanışması için verdim...

okuyup inceledikten sonra (kitabı iade edecek kesin) kendisinin daha az soru sormasını bekliyorum...

bir arkadaş teşviklerimle linux'a geçiş yaptı... eski deneyimi de varmış, yeniden cesaret buldu... önce pardus, sonra ubuntu ve en son mint kurmuş ve mint de karar kılmış...

ah şu tivibu, şu tivibu olmasa 2 kişinin minibook una da linux kuracağım ama, tivibu izledikleri için pek bulaşmak istemiyorum... :(
Artık bu forumu kullanmıyor.

ceydadeniz

Giden kitap gelmez yakusha sana geçmiş olsun :)))

yakusha

kafeye oturdum arkadaşlara yavaş yavaş reklam yapıp linux'a geçiriyorum... biraz ubuntu cd'si falan yazdırsam da dağıtsam mı :)
Artık bu forumu kullanmıyor.

ceydadeniz

Linux CD si dağıtmak iyi fikir ama bazı arkadaşlar o cd leri araçlarının dikiz aynasına takabilir. Bir arkadaşa Ubuntu cd si verdim tarif de etmeme rağmen ve bilgisayar kullanmasını bildiğini iddia etmesine rağmen iki gündür cd yi kullanmaya, karşısına çıkacak linux denen şeyin nasıl birşey olduğunu anlamaya çalışıyor. :)

Heisenberg

backtrack 5 ve linux2012 yi hb den sipariş ettim izlenimlerimi yazacağım umarım linux 2012 çok üst perdeden değilde temelden başlamıştır anlatmaya.
ALLES WAR DIE SEKTE !

ceydadeniz

Alıntı yapılan: Heisenberg - 28 Ocak 2012 - 00:25:24
backtrack 5 ve linux2012 yi hb den sipariş ettim izlenimlerimi yazacağım umarım linux 2012 çok üst perdeden değilde temelden başlamıştır anlatmaya.

Ben kitabı inceledim. Kitap giriş seviyesinde ve güncel bir linux kitabı. Kalın ve insanı korkutan linux kitaplarından farklı. Konuları işleyiş tarzı gayet hoş. Ayrıca sistem ve güvenlik konularında da bence yeni kullanıcılar için tatminkar bilgiler mevcut.

heartsmagic

Alıntı yapılan: ceydadeniz - 28 Ocak 2012 - 11:06:14
Ayrıca sistem ve güvenlik konularında da bence yeni kullanıcılar için tatminkar bilgiler mevcut.

Yeni kullanıcılar BT ile geçinemiyorlar ne yazık ki, aslında forum olarak destek vermememizin bir sebebi de bu. BT hevesinin genelde nereden geldiğini hepimiz iyi biliyoruz. Forumda BT için sorulan soruların hiçbiri uzman soruları değil, zaten öyle olsa biz de cevap veremeyiz belki zira bizim işimiz güvenlik değil temel seviyede Linux ve özelde Ubuntu desteği. Kaldı ki aslında temel seviyedeki ağ işlerini ve güvenlik denemelerini isteyen Ubuntu üzerinde de yapabilir. Şimdi biri çıkıp sorabilir sen hiç mi BT kurmadın, bakmadın diye. Baktım tabi. Ancak tutup da en temel soruları da sormadım hiçbir yere, zira biliyorum ne olduklarını. Bir insan eğer başka bir Linux dağıtımının yüzünü bile görmeden BT kurmuşsa, sudo'nun ne olduğunu bilmiyorsa orada ister kitap okusun ister başka bir şey amacı bellidir. Yine "Ben BT kurdum ama ağ kartımı monitor moda geçiremiyorum, şu bu hatayı veriyor" sorusunun da amacı bellidir. Aslında çözümleri de belli ama dediğim gibi meselenin asıl amacı öğrenmek olmadığı için çözüme istese de o yeni kullanıcı ulaşamaz ya da çok tırmalar.

Bunu tartışma oluşturmak için yazmıyorum fakat yeni kullanıcılar için geçtim BT kitabını, BT önermek bile garip geliyor bana. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

OnurK

#15
Ankara'ya gelir gelmez ben de bir tane edindim.
Ubuntu veya türevlerini kullanıyorsanız hiç de yabancı gelmeyecek bir kitap.
Örnekler genellikle Backtrack/Ubuntu terminallerinden verilmiş.
We are silenced by the night.

Heisenberg

#16
evet ben bu mesajımı silerek kitabın yazarına hakkını iade etmek istiyorum çünkü biraz daha okuyunca olması gereken kıvamda bir kitap olduğunu düşünüyorum artık, ama umarım kitabın 2. bir devamının olması çok güzel ve yerinde olur. Aylarca emek verilip yazılan bir kitaba öyle hızlı bir göz geçirme ile olması gerekenden kötü deme gafleti gösterdiğim için yazarından özür diliyorum her ne kadar bu mesajları okumayacak olsada. Kitabı almayı düşünenler kesinlikle almalılar tabi linuxle bir bağları varsa çünkü kitap en temelden dosya yapısından başlıyarak linuxün a sını b sini yani linuxde okuma yazmayı öğretiyor eee okuma yazma bilmeyince bir adım ileri gidemeyiz.
ALLES WAR DIE SEKTE !

travego0403

Bu kitabı alıp ya da kitapçıda elime alıp incelemedim. O yüzden yazacaklarım bu kitap ile ilgili değilde geneli kapsar nitelikte olacak.

Bu kitap konularında bazı şeylere bende çok sinir oluyorum. Bir konuyu çok iyi biliyor olabilirsin fakat o konu hakkında kitap yazmak çok farklı bir şeydir. Aynı durum ders anlatmak içinde geçerlidir. Dersi bilmekle, dersi bir bilmeyene anlatmak çok farklıdır. Tabi ki bazen varolanları beğenmeyebilir farklı bir tarzda bir şey ortaya çıkarmak isteyebilirsin. Bu durumda kitabın başarılıysa zaten bir referans olarak yerini alacaktır.

Ayrıca Bilişim ve Bilgisayar kitaplarında çok karşılaşılan bir durumda kitapların hep giriş seviyesinde olması. Örneğin programlama alanına bakalım. Bir kitapçıda belki yüze yakın C/C++ kitabı vardır. Bunların %99 giriş seviyesinde yazılmış veya çevirilmiş kitaplar. Diğer %1 lik kısımda güncelliğini yitirmiştir büyük ihtimal. Bu kitap yazarları veya çevirmenler bunlara zaman ve emek harcayacağına biraz daha ileri konular hakkında kitap yazıp, çevirseler ya. Mesela piyasada kaç tane Sistem programlama kitabı var?(Linux Programming Interface , Robert Love kitapları)
Kaç tane güncel Qt veya GTK anlatan kitap var? En moda programlama dillerinden olan C# kitapları hep Formlara kadar anlatır. Daha sonrası yoktur. Tamam önce onlar gereklidir ama neden ilerisi içinde kitaplar yazılmaz.
Kaç tane işletim sistemlerinin mimarisini anlatan kitap var?(Linuxa ilham kaynağı olmuş tüm dünyaca kabul görmüş kitaplardan biri)
Kaç tane grafik programlamayı anlatan kitap var?

Liste böyle uzar gider. Tamam ben yarım yamalak ingilizcemle bu kitapları okuyup bir şeyler anlayabiliyorum ama en azından bu konularla hobi olarak ilgilenen ingilizce bilmeyen insanlar içinde bir şeyler yapılsa. Bu yüzden yeni çıkan kitapların içerisinde böyle zaten varolan konuları içeren şeyleri görünce hayal kırıklığı yaşıyorum.

Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum?  :)
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

ceydadeniz

#18

Ben de mesajımı düzeltiyorum :))
Ben kitabı gayet başarılı buldum. Eski kalın Linux kitaplarını bilirsiniz. İnsanlar yanına bile yaklaşmaya korkarlardı. Türkiyede Linux un ne olduğunu bilen kaç kişi var. Ya da aktif olarak linux kullanan kaç kişi vardır. Bu kitap Linux u bilmeyen ya da az bilip de öğrenmek isteyen insanlara çok şeyler öğretecektir. Ayrıca neden çeviri kitaplar isteniyor anlamıyorum. Yazar kendisi ne anlıyorsa nasıl kullanıyorsa o şekilde anlatmış ve bence gayet hoş da olmuş. Ayrıca Linux ta derinlere inmek isterseniz bunun sunucu dağıtımları var bilmem nesi var. O zaman 2000 sayfa da yazsanız kimseyi memnun edemezsiniz.  Ayrıca forumlarda konular var diye kimse kitap yazmamalı mı?

yakusha

@ceydadeniz... yorumunuzu için ben teşekkür edeyim...

linux üstüne yazılmış tüm kitaplara ve yazarlarına ve yayıncılarına, iyi-kötü-yetersiz demeden teşekkür ediyorum...
Artık bu forumu kullanmıyor.

ceydadeniz

Alıntı yapılan: yakusha - 02 Şubat 2012 - 20:01:54
@ceydadeniz... yorumunuzu için ben teşekkür edeyim...

linux üstüne yazılmış tüm kitaplara ve yazarlarına ve yayıncılarına, iyi-kötü-yetersiz demeden teşekkür ediyorum...

Teşekkür ederim

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: ceydadeniz - 16 Ocak 2012 - 11:23:47
Şöyle ki bilgisayar konusunda deneyimli olduğunu bildiğim bazı insanlar bile Linux un ne olduğunu bilmiyorlar. Yani vahim bir durumla karşı karşıyayız.

Ben bazı bilgisayar mühendislerinin Linux'dan haberi olmadığını gördüm ve dehşete kapıldım. Adamların dünyadan haberi yok. Hocalarının da bir şeyden haberi yok. Konuştuğunuzda anlıyorsunuz. Gerçi tüm fakültelerin durumu böyle.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

ceydadeniz

Alıntı yapılan: MURATSPLAT - 01 Mart 2012 - 12:36:14
Alıntı yapılan: ceydadeniz - 16 Ocak 2012 - 11:23:47
Şöyle ki bilgisayar konusunda deneyimli olduğunu bildiğim bazı insanlar bile Linux un ne olduğunu bilmiyorlar. Yani vahim bir durumla karşı karşıyayız.

Ben bazı bilgisayar mühendislerinin Linux'dan haberi olmadığını gördüm ve dehşete kapıldım. Adamların dünyadan haberi yok. Hocalarının da bir şeyden haberi yok. Konuştuğunuzda anlıyorsunuz. Gerçi tüm fakültelerin durumu böyle.

Evet gerçekten çok ilginç. Bilgisayar kitapları yazan bir yazarla sohbetimizde Linux'tan hiç anlamadığını, anlayabileceğini de zannetmediğini söylemişti. Önyargı demekki.
Spor denince futbol anlaşılması gibi bilgisayar denince de maalesef sadece windows anlaşılıyor.

ceydadeniz

Takip edebildiğim kadarı ile network kitapları da çıkmaya başlamış. Network kitapları zaten vardı piyasada fakat yeni eserlerin çıkması güzel.

DarkDance

MacBook Air