[Nasıl] Ubuntu'da Çekirdek Derleme

Başlatan erginemr, 05 Temmuz 2008 - 00:54:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erginemr

UBUNTU'DA ÇEKİRDEK DERLEME - BÖLÜM 1/3

Kaynaklar:
1. Master Kernel Thread: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=311158
2. Ubuntu: Kernel 2.6.25 on Hardy: http://blog.gunbladeiv.com/2008/05/ubuntu-kernel-2625-on-hardy.html
3. HowTo: Installing and using KernelCheck: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=618563




1. ÖN HAZIRLIKLAR:

Çekirdek Derlemek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı!

Sonunda biri yapacağını yapmış ve ortalama Linux kullanıcısının korkulu rüyası olan çekirdek (kernel) derleme işlemini çocuk oyuncağına çevirmiş!!

Ubuntu altında geçmiş birkaç başarısız denemeden sonra çekirdek derlemeyi bir kez daha denemeye karar verdim ve aşağıdaki başlıktaki adımları uygulamaya başladım.
Ubuntu Forums - Master Kernel Thread: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=311158

Derken, gördüm ki bu satırların yazarı, Ubuntu/Debian tabanlı dağıtımlarda kullanılmak üzere, çekirdeği otomatik olarak derleyen bir program yazmış.
KernelCheck Project: http://kcheck.sourceforge.net/download.html

[IMG]http://img380.imageshack.us/img380/4060/kernel01ym6.th.png[/img]  [IMG]http://img74.imageshack.us/img74/3834/kernel02rw5.th.png[/img]




2. KURULUM:

Ben de KernelCheck programının *.deb paketini indirerek kurdum ve "Atıl Kurt!" komutuyla programa yeni çekirdeği indirip derleme komutu verdim. (Bu arada *.deb paketi, bağımlılık olarak Python 2.4'ü de kuruyor, ancak kurulumu ve kaldırılması yine çok kolay olan *.tar.gz Python paketi hali hazırda kurulu olan 2.5 ile de çalışıyor olabilir.)

Kurulumda konfigürasyon aşamasında dikkatli olmak gerekiyor. Ben, mevcut Ubuntu çekirdeğinin ayar dosyasını (/boot/config-...) başlangıç olarak kullandım (ama zaten program halihazırda kullanılan çekirdeğin ayarlarını zaten otomatik olarak alıyor) ve buna ALSA ses ve Wireless modüllerini ekledim.

[IMG]http://img370.imageshack.us/img370/9782/kernel03qw8.th.png[/img]  [IMG]http://img80.imageshack.us/img80/1236/kernel04hp8.th.png[/img]

Konfigürasyon dosyasında kutuların içi boşsa "yükleme", nokta varsa "modül olarak yükle", OK işareti varsa "çekirdeğe gömülü olarak yükle" anlamına geliyor. Temel mantık olarak temel sistem ve sabit disk sürücüleri çekirdeğe gömülü olmalı, çevre birimlerin sürücüleri ise modül yani harici olarak derlenmeli.

Ayarlar arasında en çok sorun çıkartan ALSA ve Wireless (kablosuz ağ) gruplarıyla, sistem optimizayonu ile en çok ilgili olan Processor type (işlemci mimarisi) dikkatimi çekti. Sisteminizde ses ve kablosuz bağlantı istiyorsanız, her iki grubu da ziyaret edip en azından kendi donanımınıza ait modülleri yüklettirmelisiniz. Ben yine de, "fazla modül göz çıkarmaz" prensibi gereği bütün modülleri derlettirdim.

İşlemci mimarisi olarak da kendi işlemci grubunuzu seçebilirsiniz, ancak varsayılan olarak x86/i586/i686 olarak bıraksanız da pek bir performans farkı olacağını sanmıyorum. Zira komple bir performans arttırımı için sistemde kullanılan diğer paketlerin de bu mimariye göre derlenmiş olması gerekiyor.

[IMG]http://img368.imageshack.us/img368/8159/kernel05kw8.th.png[/img]  [IMG]http://img370.imageshack.us/img370/4016/kernel06mk0.th.png[/img]

Çekirdek derleme seçenekleri için aşağıdaki belge de bir fikir verecektir:
Kernel Configuration - Useful/Performance Tips: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=1174954&postcount=507

Ayarlamalarımızı yaptıklan sonra çekirdek derlenmeye başlıyor ve işlemcinin hızına bağlı olarak rahat 3-4 saat sürüyor. Uzun bir bekleyişin ardından yeni çekirdek *.deb paketleri olarak derlendi ve kuruldu, ayrıca Grub menüsüne de otomatik olarak eklendi.

erginemr

#1
UBUNTU'DA ÇEKİRDEK DERLEME - BÖLÜM 2/3

3. KURULUM SONRASI:

Kapalı kaynak kodlu ekran kartı sürücüsü (NVidia, ATI, vb.) kurduysanız, büyük ihtimalle masaüstü açılırken X server hatası ile karşılaşacaksınız. Bu durumda hiç bir ayar yapmadan devam tuşuna basın; sürücüyü "hardware drivers"dan etkinleştirmediyseniz, terminalden "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg" komutu ile, daha önce "hardware drivers" ya da Envy ile kurduysanız, Envy'yi kullanarak ekran kartı sürücünüzü yeniden kurun ve yapılandırın.

Artık "hardware drivers" işimize yaramayacak, zira bu aracın çalışması için gerekli nvidia-glx, vb. paketler "linux-restricted-modules"a bağımlı ve bu modül paketini de Ubuntu, kendi yayınladığı çekirdek sürümleri için sağlıyor. Ancak bu ciddi bir sorun değil, zira bu pakette bulunan NVidia, Ati ekran kartı sürücüleri Envy ile, Atheros WiFi sürücüsü ise forumda açıklaması bulunan Madwifi kurulumu ile kolaylıkla derlenip, modül olarak yüklenebiliyor.

[IMG]http://img391.imageshack.us/img391/3382/kernel07ru3.th.png[/img]  [IMG]http://img368.imageshack.us/img368/107/kernel08xs3.th.png[/img]  [IMG]http://img79.imageshack.us/img79/7043/kernel10yeniet5.th.png[/img]

Olur da gerekirse diye, "linux-restricted-modules" paketinin elle derlenen çekirdekler için nasıl derleneceği, şu makalede anlatılmış: https://help.ubuntu.com/community/CustomRestrictedModules

Yeni çekirdeği kullanırken bu paketten ve yine Ubuntu çekirdeği için hazırlanan ek modüllerin olduğu "linux-ubuntu-modules" desteğinden mahrum olduğumuz için, yukarıdaki çekirdek ayarları aşamasında seçili ağ modüllerine bir göz atmamız ve ses desteğini veren ALSA modüllerini seçmemiz daha bir önem taşıyor.

Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra yüklü çekirdek sürümünü kontrol etmek için konsoldan "uname -r"
komutunu, çekirdek hakkında daha detaylı bilgi içinse "uname -a" komutunu girebilirsiniz. Bu aşamada bütün donanımlarınızın düzgün tanındığından (ses, ekran, internet, kamera, güç koruma desteği, uyku modu, vb.) emin olun. Her şey tamamsa, artık yeni çekirdeğin kaynak dosyalarını silebilirsiniz.

Çekirdek derlenirken kaynak dosyalar "/usr/src/linux-2.6.25" içine açılıyor, ve sıkı durun, bu klasörün toplam boyutu 2.1 GB!! Dolayısıyla bu klasörü silmemiz menfaatimiz icabına olacaktır. "Alt+F2 >> sudo nautilus /usr/src" ile Linux kaynak klasörünü açalım. Bu klasörün içindeki yukarıdaki 2.1 GB boyuntundaki kaynak klasörü ile, kernelcheck programının indirdiği "*.tar.bz2" arşiv dosyalarını Shift+Del ile silebilirsiniz. "*.deb" (~20 MB image & ~10 MB headers) kurulum dosyalarını ise sonradan yüklemek üzere yedekleyebilirsiniz.

[IMG]http://img353.imageshack.us/img353/3469/kernel09yenimn6.th.png[/img]  [IMG]http://img79.imageshack.us/img79/3339/kernel11yeniri7.th.png[/img]




4. DÖNÜŞ YOLCULUĞU:

Eğer sisteminiz bütün donanımlarla birlikte düzgün çalışıyorsa, görev başarıyla tamamlanmıştır. Artık Ubuntu'nun orijinal çekirdeğine dönme zamanı geldi. Hardy'de donma veya kablosuz ağa bağlanma problemleri yaşıyorsanız ve yeni derlediğiniz bu çekirdekle çözülüyorsa yeni çekirdeği (eskisini silmemek şartıyla) bir süre daha kullanabilirsiniz.

Ama sisteminizden memnunsanız, Ubuntu/Linux Mint'in rahatlık ve güvenlik şemsiyesinden çıkmamanızı şiddetle tavsiye ederim. Ne de olsu Ubuntu geliştiricileri çekirdek yamalarını dikkatle takip ediyor ve aralıklarla çekirdeği ve modül paketlerini güncelliyorlar. Öbür türlü, sizin yamaları kernel.org'dan takip etmeniz gerekir.

Dönüş biletini almak için yapmanız gereken işlemler:

4.1. Eski çekirdeği silmediğinizden emin olun. Sildiyseniz Grub menüden eski çekirdekle ilgili satır da silinmiş olacaktır. Bu durumda Synaptic'ten çok basit bir işlemle, "linux" meta-paketini seçerek ya da konsoldan:
sudo apt-get install linux
komutuyla Ubuntu depolarındaki son güncel çekirdeği tekrar yükleyebilirsiniz. (Ubuntu rahatlığı derken kastettiğim buydu.) Ekstra modül derlemek için "linux-headers-generic" paketini de yüklemeniz gerekebilir.

4.2. Sistemi Grub menüden eski çekirdeği seçerek yeniden başlatın. Gerekiyorsa ekran kartı sürücülerini tekrar kurun.

4.3. Yine Synaptic'ten, solda "Kurulu (yerel ya da eski)" bölümünde bulabileceğiniz elle derlediğiniz 2 çekirdek paketini (image & headers) sistemden kaldırın. Bu çekirdeğe ait bütün kalıntıları "/usr/src" dizininden silin.

4.4. Son bir kontrol için sistemi yeniden başlatın. Ve kernelcheck programını, bağımlılıklarını ve ilgili çekirdek derleme paketlerini aşağıdaki komutla sistemden kaldırın:
sudo apt-get autoremove kernelcheck kernel-package libncurses5-dev libqt3-headers

[IMG]http://img296.imageshack.us/img296/3036/kernel12yenirn4.th.png[/img]  [IMG]http://img363.imageshack.us/img363/6016/kernel13yenicc3.th.png[/img]  [IMG]http://img382.imageshack.us/img382/7151/kernel14yenisa7.th.png[/img]




5. SONUÇ:

İşlem tamam! Kendinizi tebrik edin; artık siz de, Linux'te çekirdek derleyen mutlu azınlık arasındasınız. :)

Ben gidip biraz daha çekirdek çitleyim (ee.. derleyim).  ;D

erginemr

UBUNTU'DA ÇEKİRDEK DERLEME - BÖLÜM 3/3

6. EK: KONSOLDAN ÇEKİRDEK KURULUMU

Biraz otomatik de olsa, biz de bir Linux çekirdeği derlemiş olduk. Merak eden arkadaşlar için, kernelcheck programının yaptığı işlemlerin konsoldaki karşılığı şöyle:

6.1. Derleme için gerekli paketler kurulur:
sudo apt-get install build-essential bin86 kernel-package libqt3-headers libqt3-mt-dev wget libncurses5 libncurses5-dev

6.2. Kaynak dizinine gidilir:
cd /usr/src

6.3. Root yetkileri alınır:
sudo -s

6.4. Çekirdek kaynak kodu yüklenir ve açılır:
wget -c http://kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.25.tar.bz2 && tar -xvjf linux-2.6.25.tar.bz2

6.5. Bu dizinde bulunan "linux" adındaki kısayol kaldırılarak yeni kaynağın bulunduğu klasöre  yönlendirilir ve "linux" klasörü (kısayolu) içine girilir:
rm -rf linux && ln -s /usr/src/linux-2.6.25 linux && cd /usr/src/linux

6.6. Son çekirdek yaması indirilir:
wget -c http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/patch-2.6.25.9.bz2
(Bu yazıyı yazdıktan hemen sonra www.kernel.org adresinden patch-2.6.25.10.bz2 yamasını yayınlandı.)

6.7. Yama kaynak dosyasına uygulanır:
bzcat patch-2.6.25.9.bz2| patch -p1

6.8. Mevcut çekirdek ayarlar dosyası (/boot/config-...) yüklenerek mevcut paketin ayarları alınır:
cp /boot/config-`uname -r` .config && make oldconfig

6.9. Bu ayarlardan temel alınarak oluşturulan ayar dosyası açılır ve yapılması düşünülen değişiklikler (eklenecek modüller, vb.) işaretlenir. Modül aramak için Ctrl+F kullanılabilir.
make xconfig

Aynı işlem, konsolda "make menuconfig" ile de yapılabilir.

6.10. Çekirdek derleme ayarları, en hassas ve hata yapıldığı zaman boşuna derleme yapıldığı için en çok zaman kaybına yol açan bölümdür.

Burada ilk dikkat edilmesi gereken, yüklü ağ modüllerine bir göz gezdirmek ve varsayılan olarak seçili olmayan (zira Ubuntu'da başka bir paketin içinde geliyor) ALSA ses desteğini ve ALSA ses modüllerinin PCI için olanlarını seçmektir. Yine 64 bit sistem ve SATA sabit disk desteği buradan yapılır.

Seçilen satırlardaki nokta (.) işareti belirtilen donanım sürücüsünün modül olarak derleneceğini (ki çevre donanımlar için tercih edilmesi gereken budur), OK işareti ise sürücünün çekirdeğin içine gömülü olarak derleneceğini ifade eder.
   
6.11. Nihayet çekirdek derlenir. "pwd" komutuyla "/usr/src/linux" dizini içinde olunduğu kontrol edilir. Bu komutlarla sonradan sisteme kurabileceğiniz Debian paketleri oluşturulur.
make-kpkg clean
Sonra:
make-kpkg --initrd --revision=386 kernel_image kernel_headers modules_image

Burada "386" yerine yazılabilecek "k7", "686" gibi mimari isimler sadece bilgilendirme / hatırlatma içindir. Derleme işlemi üzerinde bir etkisi yoktur.

6.12. İşlemci hızına bağlı olarak derleme işlemi 3-4 saat sürer. Bu esnada kahve içilir, TV'de film seyredilir ya da dolaşmaya çıkılır.

6.13. Son olarak  yukarıdaki komut tarafından, bir üst klasör olan "/usr/src" içinde oluşturulan 2 adet "*.deb" dosyası (image & header) sisteme kurulur:
cd ..
dpkg -i linux*2.6.25*.deb

6.14. Bilgisayar yeniden başlatılır ve Grub menüsünden yeni çekirdek seçilir. (Ekran kartının sürücüleri açık kaynaklı değilse, tekrar kurulması gereklidir.)

[Not: Yukarıda verilen bu adımlar, Ubuntu/Debian tabanlı dağıtımlarda geçerlidir.]

munirekinci

Ellerine sağlık, çok güzel hazırlamışsın.

erginemr

#4
Sağ ol Münir,

Linux'te yeni olan arkadaşlardan merak edenler de çekirdek derleyebilsinler, kendilerini biraz daha Linux'çü hissetsinler istedim.  :)

munirekinci

Yarın bende bu belgeden yararlanarak bi tane kernel derlerim sanırım. :)

Not: Başlık sabitlendi.

heartsmagic

Eline sağlık @erginemr, yine süper bir belge olmuş.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ufuk_k

Eline sağlık, bu kadar belge varsa Ubuntu'da da derleriz bir tane :)

erginemr

@heartsmagic & ufuk_k,

Sağolun. Kimseyi yanlış yönlendirmemek için 4-5 gündür çekirdeği bir kaç defa derledim. Çekirdek manyağı oldum :) Zira en büyük korkum, birinin bunları denerken sistemini bozması...

ufuk_k

Alıntı yapılan: erginemr - 05 Temmuz 2008 - 01:53:47
@heartsmagic & ufuk_k,

Sağolun. Kimseyi yanlış yönlendirmemek için 4-5 gündür çekirdeği bir kaç defa derledim. Çekirdek manyağı oldum :) Zira en büyük korkum, birinin bunları denerken sistemini bozması...

Evet öyle oluyor insan :) Ama meraklısı olmayan zaten denemez heralde. Bir de merak ettiğim, ben Ubuntu'da real time kernel kullanıyorum, bu da bir patch ile yapılıyormuş, preemption patch diye bir şey. Bu tabi müzik uygulamalarında daha avantajlı deniyor. Ancak ubuntustudio mail listesinden okuduğuma göre, normal kernel de bir şekilde (1000 mhz seçilmiş olan, frekans gibi bir seçenek, işlemcide) derlendiğinde hemen hemen aynı performans alınıyormuş. Ancak tam bir bilgim yok.

erginemr

#10
Bu preemption yamasından, yararlandığım kaynakta da bahsediliyordu. Demek gerçek zamanlı çekirdek için kullanılıyormuş.

Hardy'de donma ve çökmeler başlayınca pek çok kişi "*-rt" çekirdeğe geçip apansız çökmelerden kurtulmuştu. Ama bazı insanlar da "*-rt" çkirdekte bazı uygulamaların daha yavaş çalıştığından, örneğin videoları izlerken ufak takılmalar olduğundan dem vurmuştu.

izzetguntalaz

@erginemr

Eline emeğine sağlık. Çok iyi bir belge olmuş. Alkışşş :D

asukaki

Eline sağlık kardeş, çok güzel yapmışsın.  :)
Linux'la Her Şey Mümkün!

insan

 teşekkürler elinize sağlık
en kısa zamanda deneyecegim.

eren

Ben çok beğendim, elinize sağlık.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

ironic

linux ta öğrendiğim bir güzellik te de bu. araştırıp daha fazla öğrenince benimde değiştirilmiş bir kernelim olacak. :)
teşekkür ederim.

Contempt

Alıntı yapılan: erginemr - 05 Temmuz 2008 - 00:56:03
UBUNTU'DA ÇEKİRDEK DERLEME - BÖLÜM 3/3

6. EK: KONSOLDAN ÇEKİRDEK KURULUMU

Biraz otomatik de olsa, biz de bir Linux çekirdeği derlemiş olduk. Merak eden arkadaşlar için, kernelcheck programının yaptığı işlemlerin konsoldaki karşılığı şöyle:

6.1. Derleme için gerekli paketler kurulur:
sudo apt-get install build-essential bin86 kernel-package libqt3-headers libqt3-mt-dev wget libncurses5 libncurses5-dev

6.2. Kaynak dizinine gidilir:
cd /usr/src

6.3. Root yetkileri alınır:
sudo -s

6.4. Çekirdek kaynak kodu yüklenir ve açılır:
wget -c http://kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.25.tar.bz2 && tar -xvjf linux-2.6.25.tar.bz2

6.5. Bu dizinde bulunan "linux" adındaki kısayol kaldırılarak yeni kaynağın bulunduğu klasöre  yönlendirilir ve "linux" klasörü (kısayolu) içine girilir:
rm -rf linux && ln -s /usr/src/linux-2.6.25 linux && cd /usr/src/linux

6.6. Son çekirdek yaması indirilir:
wget -c http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/patch-2.6.25.9.bz2
(Bu yazıyı yazdıktan hemen sonra www.kernel.org adresinden patch-2.6.25.10.bz2 yamasını yayınlandı.)

6.7. Yama kaynak dosyasına uygulanır:
bzcat patch-2.6.25.9.bz2| patch -p1

6.8. Mevcut çekirdek ayarlar dosyası (/boot/config-...) yüklenerek mevcut paketin ayarları alınır:
cp /boot/config-`uname -r` .config && make oldconfig

6.9. Bu ayarlardan temel alınarak oluşturulan ayar dosyası açılır ve yapılması düşünülen değişiklikler (eklenecek modüller, vb.) işaretlenir. Modül aramak için Ctrl+F kullanılabilir.
make xconfig

Aynı işlem, konsolda "make menuconfig" ile de yapılabilir.

6.10. Çekirdek derleme ayarları, en hassas ve hata yapıldığı zaman boşuna derleme yapıldığı için en çok zaman kaybına yol açan bölümdür.

Burada ilk dikkat edilmesi gereken, yüklü ağ modüllerine bir göz gezdirmek ve varsayılan olarak seçili olmayan (zira Ubuntu'da başka bir paketin içinde geliyor) ALSA ses desteğini ve ALSA ses modüllerinin PCI için olanlarını seçmektir. Yine 64 bit sistem ve SATA sabit disk desteği buradan yapılır.

Seçilen satırlardaki nokta (.) işareti belirtilen donanım sürücüsünün modül olarak derleneceğini (ki çevre donanımlar için tercih edilmesi gereken budur), OK işareti ise sürücünün çekirdeğin içine gömülü olarak derleneceğini ifade eder.
   
6.11. Nihayet çekirdek derlenir. "pwd" komutuyla "/usr/src/linux" dizini içinde olunduğu kontrol edilir. Bu komutlarla sonradan sisteme kurabileceğiniz Debian paketleri oluşturulur.
make-kpkg clean
Sonra:
make-kpkg --initrd --revision=386 kernel_image kernel_headers modules_image

Burada "386" yerine yazılabilecek "k7", "686" gibi mimari isimler sadece bilgilendirme / hatırlatma içindir. Derleme işlemi üzerinde bir etkisi yoktur.

6.12. İşlemci hızına bağlı olarak derleme işlemi 3-4 saat sürer. Bu esnada kahve içilir, TV'de film seyredilir ya da dolaşmaya çıkılır.

6.13. Son olarak  yukarıdaki komut tarafından, bir üst klasör olan "/usr/src" içinde oluşturulan 2 adet "*.deb" dosyası (image & header) sisteme kurulur:
cd ..
dpkg -i linux*2.6.25*.deb

6.14. Bilgisayar yeniden başlatılır ve Grub menüsünden yeni çekirdek seçilir. (Ekran kartının sürücüleri açık kaynaklı değilse, tekrar kurulması gereklidir.)

[Not: Yukarıda verilen bu adımlar, Ubuntu/Debian tabanlı dağıtımlarda geçerlidir.]
direk 6 yoldan gitsem çok farklı bir olay olurmu?
Herşeye Rağmen...

erginemr

Hayır. Bence arka plandaki işleyişi görmeniz açısından, çok daha iyi yapmış olursunuz.

Contempt

bu çekirdek üzerindeki parametreler dediğimiz http://img80.imageshack.us/my.php?image=kernel04hp8.png  o ayarı nasıl yapıcaz ve benim ingilizcem çok iyi değil kendi çekirdeğim için gerekli olan ayarları nasıl bilebilirim.
Herşeye Rağmen...

erginemr

Tek yapmanız gereken ayar, yukarıda anlattığım şekilde ALSA ses sistemi ve modülleri ile, varsa Wireless modüllerini etkinleştirmek:

Alıntı Yap...Ayarlar arasında en çok sorun çıkartan ALSA ve Wireless (kablosuz ağ) gruplarıyla, sistem optimizayonu ile en çok ilgili olan Processor type (işlemci mimarisi) dikkatimi çekti. Sisteminizde ses ve kablosuz bağlantı istiyorsanız, her iki grubu da ziyaret edip en azından kendi donanımınıza ait modülleri yüklettirmelisiniz. Ben yine de, "fazla modül göz çıkarmaz" prensibi gereği bütün modülleri derlettirdim...

Onun dışında her şey mevcut çekirdeğin config ayarları ile geldiği için, mevcut haliyle kalabilir.

Contempt

@enginemr çok teşekkür ederim yarın deneyip tekrar görüşmek dileğiyle...
Herşeye Rağmen...

FACTOR2

Mükemmel bir döküman olmuş.Teşekkürler.

Contempt

6 adımdan itibaren derlemeye başladım çekirdeği ama sizin burda bahsetmediğiniz bir olayla karşılaştım söle yamayı patch et dediğimde ;

contempt@ubuntu:/usr/src/linux$ bzcat patch-2.6.26.2.bz2| patch -p1
The next patch would delete the file Documentation/ftrace.txt,
which does not exist!  Assume -R? [n] 
   

böle cevap istemekle. Oraya cevap olarak  Y  - N ikisinide denedim. İkisinin de sonunda hata verdi.

contempt@ubuntu:/usr/src/linux$ bzcat patch-2.6.26.2.bz2| patch -p1
The next patch would delete the file Documentation/ftrace.txt,
which does not exist!  Assume -R? [n] n
Apply anyway? [n] n
Skipping patch.
1 out of 1 hunk ignored
patching file Documentation/networking/udplite.txt
Reversed (or previously applied) patch detected!  Assume -R? [n] n
Apply anyway? [n] y
Hunk #1 FAILED at 148.
patch: **** Can't rename file Documentation/networking/udplite.txt to Documentation/networking/udplite.txt.orig : Permission denied
contempt@ubuntu:/usr/src/linux$ bzcat patch-2.6.26.2.bz2| patch -p1
The next patch would delete the file Documentation/ftrace.txt,
which does not exist!  Assume -R? [n]
Apply anyway? [n]
Skipping patch.
1 out of 1 hunk ignored
patching file Documentation/networking/udplite.txt
Reversed (or previously applied) patch detected!  Assume -R? [n] y
patch: **** Can't rename file Documentation/networking/udplite.txt to Documentation/networking/udplite.txt.orig : Permission denied


?
Herşeye Rağmen...

erginemr

Alıntı Yap/usr/src/linux$ bzcat patch-2.6.26.2.bz2| patch -p1

Daha önce "sudo -s" ile root yetkileri aldığınıza emin misiniz? Zira $ işareti, hala normal kullanıcı olduğunuza işaret ediyor.

zulfikar

erginemr yine beni kurtardin bir sorundan.

Ubuntu 8.10 beta yi indirdigimde wireless baglantim saglamdi daha sonra ubuntu ekibi yeni cekirdek guncellemeleri ile benim sistemi bozdulardi. Eski kararli cekirdege doneyim diye dusunurken tabi cekirdek derleme zorlugu da gozumu korkutmusken bu basligi buldum ve hemen uyguladim ve suan gayet guzel bi sekilde wirelese baglaniyorum ve suan hic kopma olmuyor. Baska sorunlu arkadaslarda dener ve geri bildirim yaparsa sevinirim tabi rizikoyu goze alanlar.