hangi dilden başlamalıyım ?

Başlatan s7e7v7e7n, 05 Ekim 2009 - 15:13:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

s7e7v7e7n

PHP & MYSQL tercih etmiştim Web uygulamaları için, ama masaüstü uygulamaları içinde hangi programlama dilinden başlamalıyım buna tam olarak karar verebilmiş değilim, PHP ye yakında bir olması tercih sebebim olabilir. bir kaç arkadaş Phyton ve Java'yı önerdiler ama C++ dilide php kardeş dili olarak geçebiliyor php ile cok yakınlar cünkü. ama ben bu öğreneceğim dil ile her türlü uygulama yapabilmek istiyorum aklımıza gelebilicek her türlü ticari çalışmalar için. sizce hangisini tercih etmeliyim C# istemiyorum cünkü MS dili ve ileride yeni dil cıkarırsa elbet C# ye desteği kesecektir her zaman yaptığı gibi :) öneri ve görüşlerinizi bekliyorum.

Not : genelde ticari yazılmış olan proğramlar  muhasebe market yazılımları vb proğram & yazılımlar genelde hangi dil ile yazılıyor ?
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

foma

Php+Gtk ile masaüstü uygulamaları geliştirebilirsin. Ne kadar güçlü bilmiyorum. Ben denemek için yeni sürümünü bekliyorum. Yeni sürümü de php 5.3 ile duyrulacakmış sanırım.
http://www.php-gtk.com.br/list_projects
http://gtk.php.net/

Eğer amacın sadece ticari market, muhasebe vb. yazılımlar geliştirmekse Delphi (pascal) ve Visual Basic ile kolayca geliştirebilirsin. Python ile de yapabilirsin. Ayrıca linux dünyasına python çok önerilen bir dil. Pardus'da pisi falan python'la yazılmış mesela. Delphi ve basic'ten daha güçlü bir dil.

Market, muhasebe vb. yazılımları hemen hemen her dilde yazılır ama yazanlar genelde delphi, visual basic başta olmak üzere C# programcılarıdır. Sonuçta C bilen biri gidipte market otomasyonu yazmaz.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

s7e7v7e7n

#2
@foma  dün akşam bende Php+Gtk yi görmüştüm öyle bir özelliği var diye ozaman onun nimetlerindende yararlanabiliriz böylelikle php ilede işimizi görücek kadarda uygulamalar yapılabilir.
genelde amacım ticari yazılım otomosyonlar geliştirmek cünkü bir yerde çalıştığımız zaman bizden bunları istiyecekler bir msn proğramı yazmamızı istemezler herhalde dimi :) ama visual basic MS ait bir dil acık kaynak olan diller gibi geliştirilmiyor sürekli elbet birgün desteği kesiyor MS aynı ASP ye yaptığı gibi ASP yi durdurup ASP.NET cıkardı ama ASP bilenler bile bazıları PHP ye bazıları ASP.NET öğrenmek zorunda kaldı. ben sürekli gelişen bir dil istiyorum ve kendimi hep o dil üzerinde geliştirmek istiyorum her 5 10 senede bir dil cıkarılıp sıfırdan öğrenmek gibi niyetim yok.
yazılım ve otomosyonları aynı exe proğramları gibi Kurulum Arayüzlü istiyorum buda sanırım oluyor Phyton ile ama Phyton ile yapılan muhasebe market otomosyon gibi yazılımlar visual basic Delpi kadar güvenilir sağlam ve sağlıkmı dır ?

Not : peki java dili'nin buradaki avantajı dezavantajı nedir öğrenip bakınımdan ve yazılım geliştirme konusunda nasıldır ? performans güvenlilik sağlamlıkla önemli tabiki. java da tüm plartform larda çalışabiliyor.
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

foma

Alıntı yapılan: tweety - 05 Ekim 2009 - 16:29:06
Phyton ile yapılan muhasebe market otomosyon gibi yazılımlar visual basic Delpi kadar güvenilir sağlam ve sağlıkmı dır ?
Güvenli ve sağlıklıdır.Bu biraz da geliştiriciye bağlı.
Piyasada yazılım firmalarının hangi dilleri kullandığına bakmalısın. Bu işi yapan şirketler python'dan daha çok delphi ve .net programcıları arıyor sanıyorum. Ama kendini bunla sınırlama. Yani başka işlerde mevcut. İlla ki market, muhasebe otomasyonu yazmak zorunda değilsin. Php ve asp.net ile site kodlamak zorunda değilsin.
Ne yapmaktan zevk alıyorsan ona yönel bence. Sevmediğin bir şeyde başarılı olman daha zor.
Bu konuda benim gördüğüm piyasada aranan java ve c# programcıları daha fazla. Bu iki dilden birini bildiğin zaman seçeneklerin daha fazla. Örneğin geçenlerde gittigidiyor java programcısı arıyordu. İster bir şirkette otomasyon yazılımları geliştirirsin, ister web uygulamaları ya da yurt dışına gidersin google'da falan çalışırsın. Yani kendini bir şeyle sınırlama. Bir şeyi çok iyi öğrendiğin zaman her türlü güzel bir iş bulursun. Bu duruma göre c olur, python olur, java olur vb. Ya da linux sistemlerini yalayıp yutarsın girersin bir bankanın sunucularının başına vb.

Ama yok ben otomasyon yazmak istiyorum dersen java veya c# öğrenmen yerinde olur. Bunlardan birini bilirsen zaten delphi ile de bir hafta çalışarak yazılımlar üretebilirsin.
Mesela Java ya da C# bilirsen otomasyon da yazarsın, msn istemcisi de. Tamamen kendini geliştirmenle alakalı.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

s7e7v7e7n

sevmediğim bir iş değil PHP yi çok sevdigim bir dildir ve mutlak bilmem gereken bir dil olduguna inanıyorum, benim zaten merakım tamamen programlama üzerinedir. yani sevmedigim bir iş değildir otomosyon muhasebe vb yazılım üretmek aksine daha çok hoşlandığım birşey diyebiliriz.
sadece PHP ye yakın olsun yapmak istedigim şeyi sorunsuz şekilde yapabileceğim masaüstü uygulama dili aramıştım kendime cünkü php yi bilen bir insan diğer dilleride daha rahat bir şekilde öğrenebilir,Phyton yerine Java ozaman daha makbul duruyor ama Phyton'uda es geçmemek lazım sanırım yada dediginiz gibi bir kaç hafta çalışarak C# vb dil öğreneceğime şöyle bir üçlü daha mantıklı duruyor sanki. hatta Phyton ile Perl ile bakınca bu dil bile Php'ye çok yakındır oda açık kaynak kodludur yanlış hatırlamıyorsam ve hem web hem masaüstü olarak kullanılıyor.

Php+Gtk, Phyton, Java daha iyi son olarak java'nın Php ye ne kadar yakın bir dil olup olmadığımı öğrenmem kalıyor sanırım.ne kadar yakın benzeri dil olursa öğrenmesi daha da kolaylaşır cünkü bakınız mesela : Php & C++ bir birlerine çok benzerler.
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

foma

Java veya C# bilirsen Delphi'yi birkaç haftada öğrenebilirsin demek istemiştim yukarda. Bir de bir dili çok iyi derecede bilmek üç dili orta seviyede bilmekten iyidir diyorum.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

s7e7v7e7n

anlıyorum ozaman şuanda bakılırsa esnek ve sürekli gelişen ve her platform da çalışan dil JAVA olarak gözüküyor dikkat edersekte mesela Okey Tavla vb tüm oyunlarda hep JAVA ile yazılıyor. ozamanda şuanda iyi bir dil olarak JAVA gözüküyor öyle değil mi ? ama biraz yavaş çalışıyormuş yapılan programlar ama o kadarda olsun diyebiliriz :)

Foma ; Piyasada yazılım firmalarının hangi dilleri kullandığına bakmalısın. demişsiniz şimdi bunu firmalara sanırım soramayız gibime geliyor mesela AKINSOFT gibi firmalarda sürekli proğramlar cıkartıyorlar peki siz biliyormusunuz piyasadaki yazılım firmaları hangi dilleri genellikle kullandıklarını ?
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

foma

@tweety, iş ilanlarına bakınca az çok belli oluyor.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

eren

Programcı olacağınıza uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi gibi farklı alanlarla uğraşmanızı tavsiye edeceğim. Örneğin ben programcı olarak çalışıyordum ancak bitirdiğim bölümden sonra 1 bölüm daha bitirdim. Şu anki alanım ekonomi ve iyi ki bu alandayım diyorum.

Matematik ile aranız iyi ise programlamadan hesaplama rahatça geçebiliyorsunuz.

Eğer programcı olacaksanız tavsiyem yurt dışında çalışmanız. Avrupa'da yüksek lisans yapan ve 5 programlama dilini çok iyi bilen bir akrabam ülkeye geri döndü ve 2.5 aydır iş arıyor. Teklif edilen maaş en fazla 1200 lira ve çalışma saatleri belirsiz. GittiGidiyor, Turkcell v.b. firmalar güzeldir ama lütfen piyasadaki maaşları araştırmadan bu işe girmeyin yoksa bir simitçi kadar bile değeriniz olmayabilir.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

s7e7v7e7n

benimde tanıdığım bir kaç insan var mesela bilmiyorum size nasıl denk gelmiş ama mesela tatil.com sitesinde 2 milyar maaş ve diğer * her şey var skk vb. yine ist fabrikada yazılımcı olarak çalışıyorlar müdürü 15 milyar maaş alıyor onların altındaki insanlar 5,8, 4, 10 vb maaş alıyorlar. akrabam geldi 3 4 gün önce burdaydı kendisi anlattı ben hem firmada çalışıp hemde freelance olarak evde iş yaparak yürütmeyi düşünüyorum * tabi ki maaş az olursa eğer sizin dediğiniz gibi olmazsa kendi ofisimi açarım bende kendim kazanırım neden biri için 1 milyara çalışayım ki.

öğrenmek icin senelerimizi veriyoruz. zaten iyi bir bilgi ye sahip oldukdan sonra elbette turkcell gittigidiyor vb firmalarda çalışabiliriz sonuçta ordaki çalışanlarda insan bizden farkı yok hele öğrenelim doğru dile karar verelim ondan sonrası kolay gerekirse yurt dışına gider orda çalışırım orada daha iyi maaş veriliyorsa ki yurt dışında tanıdığım var orada kalarak yaşarım.

wiper : malesef uluslar arası ilişkiler olamam cünkü ben bu işi seviyorum bu işi yapmayı istiyorum kazancı türkiyede çok çok iyi olmasada sevdigim işi yapmak güzeldir zevk alır insan diğer işlerde çalışmak beni gerçekten cok sıkıyor.
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

eren

@tweety karar sizin. Eğer kendi işinizi kurup başarılı olursanız ne mutlu size. Benimde zamanında 2 ayrı yazılım firmam vardı birisi 2001 krizinde diğeri 2005 krizinde buhar oldu gitti. Firma işi iyi ekip ister o ekibi bulursanız ve küresel yeni bir kriz olmazsa güzel işler başarabileceğinize inanıyorum. İş hayatınızda başarılar dilerim.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

s7e7v7e7n

#11
açık söylemek gerekirse ztn benim amaçım bu bu işi öğrenip kendi ofisimi açmak sürekli bir yerlerde bir kaç milyara çalışmak değil, vede ekip kısmına gelirsek oda hazır diyebilirim yani konular hakkında profesyonel insanlar var onlarla bir ekip kurarak başarabiliriz. zaten ilk zamanlar kendi deneyimlerim yeterli olur belli bir kazanc sağlıyana kadar.. teşekkür ederim @wiper


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ekim 2009 - 19:33:34

Alıntı yapılan: foma - 24 Ekim 2009 - 19:11:14
@tweety, iş ilanlarına bakınca az çok belli oluyor.

iş ilanlarına bakınca anladığım kadarıyla

Java,Delphi,C#,şimdilik bu dilleri aradıklarını gördüm.. Python dilini arayan kimse yok malesef :)
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

istihza

Öğreneceğiniz programlama dilini ne için kullanacağınız önemli tabii...

Niyetiniz para kazanmak ise, elbette C# bilmeniz gerekiyor. Türkiye'de yazılım sektöründe Microsoft'un bariz bir üstünlüğü var. Ama siz Microsoft'un ürünlerine bulaşmak istemediğinize göre Java ile başlamak isteyebilirsiniz. Ama tek bir dilin asla yeterli olmayacağını söylemem gerek... Zaten yukarıda bir arkadaşın da söylediği gibi, iş ilanları her şeyi açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Dediğim gibi, dili ne için öğreneceğiniz çok önemli. Örneğin programlama benim için bir hobi. Ben mütercim-tercümanlık bölümü mezunuyum. Dolayısıyla programlamadan para kazanmak gibi bir kaygım yok. "Keyif almak" birinci önceliğim olduğundan, Python benim için uygun bir tercih oldu... Ama siz eğer Türkiye'de programlamadan para kazanmak istiyorum derseniz Python sizin pek işinize yaramaz...

s7e7v7e7n

#13
@istihza teşekkür ederim yanıtınız için gerçekten iyi bir açıklama oldu.
öncelikle C# diline bulaşmak pek istemiyorum Microsoft a pek güvenemiyorum neden derseniz
MS ASP yide geliştiriyordu ama artık geliştirmiyor kısacası cöpe atmış gibi * bir şey oldu yerine asp.net i çıkardı ilerde onuda cöpe atar başka dil cıkarır. ben PHP ile ilgileniyorum bu dile yakın bir dil tercih sebebim olabilir mesela C++ php ile ilişkili bir birlerine çok benzerler.
birde Delphi olabilir diye düşünüyorum. acaba bu Delphi ile neler yapılır veya neler yapılamaz gibi fikirleri olan varmı acaba ? konuyu uzatıyorum sürekli cünkü iyi bir tercih yapmak istiyorum böyle sürekli hergün yeni bir dil öğrenmek için ugraşmak istemiyorum açıkcası.
php öğrenen biri C# dili ile ne kadar iyi anlaşabilir bilmiyorum C# nin iki ayrı kütüphanesi var biri Web uygulamaları için diğeri ise Masaüstü proğramlama için ama C# php nin yanında doğru bir seçim olurmu bilemiyorum. :(

mesela bir arkadaş şöyle * bir şey yazmış ;

Ersin Tarhan : Java esnek bir dil fakat sadece dil. Javayı etkin kullanabilmek için çok farklı teknolojilerle çalışmak zorunda kalırsınız. Mesela günümüzde kimse AWT kullanmıyor direk Swing kullanıyor, yada kimse servlet sayfa yapmıyor, herkes JSP, Struts, JSF filan kullanıyor. Yani java dilini öğrendiğinde başlıyor * her şey. Daha sonra tek tek teknolojileri öğrenmek zorunda kalacaksın.

merak ettiğim * bir şey var burda acaba C# iki farklı kütüphaneye sahip olduğuna göre masaüstü için olan Web ile ilişkilimidir yoksa tamamen ayrı bir kütüphanemidir ?
C# dili Web icin kullanılınca ASP.NET kullanılıyor cünkü masaüstünde bu olay nasıl oluyor peki bu konuda hiç bir bilgim yok cünkü C# nin yapısı ile ilgili.

sonradan aklıma takılan ufak bir soru geldi acaba bu FF (Firefox) eklentileri hangi dil ile nasıl yazılıyor bilen birileri varmı acaba ?
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

istihza

Alıntı yapılan: tweety - 27 Ekim 2009 - 00:34:53
(...)
sonradan aklıma takılan ufak bir soru geldi acaba bu FF (Firefox) eklentileri hangi dil ile nasıl yazılıyor bilen birileri varmı acaba ?

Firefox'ta eklenti geliştirmek için temel olarak "XUL" adlı bir dilden yararlanılıyor. Yani Firefox'a eklenti yazmak istiyorsanız şuradan başlamanız gerekiyor:

https://developer.mozilla.org/en/XUL

s7e7v7e7n

Alıntı yapılan: istihza - 27 Ekim 2009 - 08:56:36
Alıntı yapılan: tweety - 27 Ekim 2009 - 00:34:53
(...)
sonradan aklıma takılan ufak bir soru geldi acaba bu FF (Firefox) eklentileri hangi dil ile nasıl yazılıyor bilen birileri varmı acaba ?

Firefox'ta eklenti geliştirmek için temel olarak "XUL" adlı bir dilden yararlanılıyor. Yani Firefox'a eklenti yazmak istiyorsanız şuradan başlamanız gerekiyor:

https://developer.mozilla.org/en/XUL

anladım ozaman FF'yi boş verelim şimdilik cünkü ingilizce bilgim sıfır. + buda ayrı bir dil öğrenmek gerekiyor. ben yazılım işine dvm edeyim en iyisi ben sandım bu programlama dilleri ile yazılıyordur falan  :P
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

istihza

Alıntı yapılan: tweety - 27 Ekim 2009 - 00:34:53
(...)
ingilizce bilgim sıfır.

O zaman sizin her şeyi bir kenara bırakıp öncelikle İngilizce öğrenmeniz gerekiyor. İngilizce bilmeden bir programlama dilini tam anlamıyla öğrenemezsiniz. Bilginiz Türkçe kaynakların size sunacağı kısıtlı bilgiden ibaret kalır...

s7e7v7e7n

Alıntı yapılan: istihza - 27 Ekim 2009 - 11:15:36
Alıntı yapılan: tweety - 27 Ekim 2009 - 00:34:53
(...)
ingilizce bilgim sıfır.

O zaman sizin her şeyi bir kenara bırakıp öncelikle İngilizce öğrenmeniz gerekiyor. İngilizce bilmeden bir programlama dilini tam anlamıyla öğrenemezsiniz. Bilginiz Türkçe kaynakların size sunacağı kısıtlı bilgiden ibaret kalır...


evet bunun farkındayım o yüzden ingilizce öğrenmek için bir kaç kitap falan ediniyorum. English Grammer in us ismindeki kitabı bi bulursam onunla başlayıp devam ettiricem
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

istihza

@tweety, özel mesajlara cevap veremiyorum. Muhtemelen forumdaki mesaj sayımın azlığı nedeniyle, özel mesaj gönderme yetkim yok.

s7e7v7e7n

Alıntı yapılan: istihza - 27 Ekim 2009 - 12:51:57
@tweety, özel mesajlara cevap veremiyorum. Muhtemelen forumdaki mesaj sayımın azlığı nedeniyle, özel mesaj gönderme yetkim yok.

@istihza, sorumu buradanda cevaplıyabilirsiniz sorun değil.
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

istihza

Tek bir dilin bütün ihtiyaçlarınıza cevap vermesini beklemeyin. Zaten tek bir dil bilmek hiç bir işe yaramaz... Tek başına Python, tek başına C, tek başına C++, tek başına C#, tek başına Java ile bütün bir ömrü geçiremezsiniz. Ayrıca genel amaçlı programlama dillerinden birkaç tanesini bilmek dahi yeterli değil. Bunlarla birlikte öğrenmeniz gereken pek çok yan teknoloji, web çatısı, vs. olacak. Yeri gelir Assembly'ye bile ihtiyaç duyabilirsiniz...