Dosya kopyalama işlemi sırasında Ubuntu performansı

Başlatan lonicera, 03 Mayıs 2009 - 10:00:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lonicera

Merhabalar,

Ubuntu kullanmaya başladım başlayalı, Windowsa göre hemen hemen her işlemde daha hızlı olduğunu gördüm. Ancak büyük miktarda dosya kopyalarken Ubuntu belirgin bir performans düşüklüğü gösteriyor. Bu kullandığım dosya sistemi (ext4) ile bağlantılı  yoksa, ubuntu'nun yada linux'un genel bir özelliği mi ?

jazzistan

Dosyaları nereden nereye taşıyorsunuz? NTFS bir dosya sisteminden ext4/ext3'e ya da tam tersi gibi bir durum söz konusuysa, farklı dosyalama sistemleri olduğu için mutlaka bir yavaşlık olacaktır diye düşünüyorum. Tabii bir de, performans düşüklüğünden kastınızın tam olarak ne olduğuna da bağlı. Ne kadar büyüklükte bir dosyayı, nereden nereye, ne kadar sürede aktarabiliyorsunuz?

lonicera

Öncelikle bu hızlı cevap için çok teşekkür ederim.

NTFS bir sistemden ext4'e yada tam tersi işlemlerden bahsediyorum. Bu aralar devamlı yeni sistem kurduğumdan (Windows MCE klavye sorunum yüzünden) sürekli dosyalarımı yedekliyorum. Ancak performans düşüklüğü dediğim saniyede kopyaladığı MB miktarı değil, mesela kopyalama sırasında herhangi bir klasör yada firefox açarken ki yavaşlama. Bunun da nedeni farklı dosya sistemleri arasında kopyalama yapmak mı?

AbkHaZiaN

Dosya kopyala işlemi yaparken bilgisayarının kasılması yani sorunun.
İşlem sayısı fazla olduğundan dolayı bilgisayarın yavaşlıyordur. Windowsta da aynı sorun benim başıma geliyordu ubuntuda da çok fazla işlem varsa aynı şey bende de oluyor. Ram swap alanı gibi şeylerlede bağlantılı olabilir. swap alanını kontrol etmeni öneririm.

lonicera

Teşekkür ederim. Bunu kontrol edeceğim.Bu konuyu foruma yazacak kadar beni şaşırtan şey ise, aynı anda birçok uygulamayı çalıştırırken, üstüne üstlük compiz aktifken hiçbir performans düşmesi olmaması, sadece dosya kopyalamada bu denli bir yavaşlama ilginç geldi.

empax

Ayni sorun bende de var maalesef. Nfts sistemli usb HDD'den buyuk boyutta dosya kopyalama (Nfts <-> Ext4) aninda, kisa sureli 0.5 veya 1sn. kadar bosluklarla ekradaki ok'ta atlamalar oluyor.
Ext4 yeni ve halen tam kararli olmadgindan kaynaklaniyor sanirim  ::)
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

ironic

Alıntı yapılan: AbkHaZiaN - 03 Mayıs 2009 - 10:46:20
Dosya kopyala işlemi yaparken bilgisayarının kasılması yani sorunun.
İşlem sayısı fazla olduğundan dolayı bilgisayarın yavaşlıyordur. Windowsta da aynı sorun benim başıma geliyordu ubuntuda da çok fazla işlem varsa aynı şey bende de oluyor. Ram swap alanı gibi şeylerlede bağlantılı olabilir. swap alanını kontrol etmeni öneririm.

Bu sorunun işlemlerden kaynaklandığını sanmıyorum. NTFS bölümüne kopyalama yaparken bende yaşıyorum. Biraz da diskin hangi konumuna yazdığı ile ilgili. Açısal hız gereği diskin iç katmanlarına daha hızlı yazılır. Disk doldukça daha fazla dönmeyi beklemek gerekiyor. ör: diskim boşken 15 MB/s hızları görüyorum. Zamanla 3-4 MB 'ye düşüyor.

bytan

Performans ile ilgili yapılmış bir araştırma var. Fikir vermesi açısından yardımcı olur:

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,6684.0.html
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

esrama

Sorun ortada : NTFS<-->EXT sistemleri arasında kopyalama işlemi gerçekten sistemi kasıyor. Bu bendede (başka donanımlarda da denedim) yıllardır oluyor. Fakat ext sistemleri arasındaki kopyalama işkemi windowsta ntfs arası kopyalama işlemine göre hem çok daha hızlı hem de sistemi daha az kasıyor. Zaten önemli olan da bu !

lonicera

Bende biraz önce kendi çapımda bir karşılaştırma yaptım. 4,2 GB boyutunda tek bir dosyayı ntsf'den ext4 dosya sistemine kopyalama hızı 2 dakika 45 saniye iken, aynı dosyanın ext4 sisteminde masaüstünden ev klasörüne kopyalanma hızı 2 dakika 44 saniye olarak buldum. Oldukça ilginç bir sonuç olmakla beraber gerçekten ext4 sistemler arasında kopyalanma sırasında sistem daha az kasılıyor. Birde bu konuya bağlantılı bir şey daha sormak istiyorum. Bu konuyu internette araştırırken  bazı internet sitelerinde yapılan karşılaştırmalarda XFS vs JFS gibi dosya sistemlerinin genel ortalama olarak ext3 den daha performaslı olduğu yazıyordu. Hatta bir kullanıcı yorumlarında /boot olarak biçimlediği sürücüyü xfs /home sürücüsünü ise ext3 olarak formatladığını yazıyordu. Bu durum ne kadar mantıklı acaba ?

heartsmagic

Dosya kopyalarken/taşırken sistemin kasılması normal zira o an disk aktif olarak kullanılıyordur. Bu her işletim sisteminde aslında aynıdır.

@lonicera her dosya sisteminin kendisine ait avantajları/dezavantajları mevcut. Ufak bir Google yolculuğu ile aradaki farkları görebilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

skyser

Bu durum RAID sistemleri arasındaki farka benziyor. Bazıları performans sağlarken, bazıları veri güvenliğini daha iyi sağlıyor. Kendi tercihlerinize ve önceliklerinize göre bir seçim yapmalısınız. Şu an unix tabanlı hem güvenlik hem hız için ext3 popüler bir seçim, biraz risk almak isteyenler için ext4 olabilir.
Ayrıca kernel sürümünün de performans ve güvenlik açısından da çok etkili olduğu bilinen bir konu. Kernel kodunu yazan kadronun içinde zaman zaman güvenlik yerine performans yönünde değişiklikler olup olmaması konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Ancak kernel'in server'ları da etkilediği düşünüldüğü için genelde güvenlik ağırlıklı değişiklikler yapılıyor. Daha fazla riskler alınabilse, şu anda linux tabanlı sistemlerin çok daha yüksek, gözle görülür performans artışları sağlaması olası.

lonicera

Anladım çok teşekkürler bu konuda yazan herkese, her şekilde windowsa göre çok avantajlı ve güvenli linux kullanmak, birde OpenOffice Microsoft Office dosyalarını kaydırmadan tam açsa :D

heartsmagic

@lonicera biraz eski bir yazıdır ama faydalı olabilir diye düşünüyorum:
http://linuxgazette.net/122/piszcz.html
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lonicera

Benzer bir çok teste baktım, ama kesin birşey yok. Bu dosya sistemleri ilk olarak elive'ı yüklerken aklıma takıldı. Kurulumda jfs öneriyordu. Buradan yola çıkarak bir çok karşılaştırma okudum. Bir çok farklı öneri vardı sonuçlarda ama genelde jfs öne çıkıyordu. Buna karşın bir çok dağıtımın ext tabanlı olması kafamı karıştırdı. En ilginç yanı ise yukarıdaki gönderimde de belirttiğim gibi farklı bölümleri (ör: /boot yada /home) farklı sistemlerde kullanmak :)

heartsmagic

Farkı bölümler için farklı dosya sistemleri kullanmanın bazı geçerli sebepleri olabilir. Örneğin birinde dosya kurtarma daha başarılıdır diğerine nazaran, bu nedenle tercih ediliyor olabilir. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ScaryMan

Dosya kopyalama performansını nasıl okuyabiliriz? Bir kod vardı aktarım hızını ölçen ama bulamadım forumun derinliklerinde.

Yusuff

Bence harddiskle ilgili bir şey. Yani işletim sisteminin elinden bir şey gelmiyor kanımca.
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

tony_almeida

ext3 ve 4 haricindeki dosya sistemleri defrag işlemine gerek duyduğu için fazla araştırmadım

ScaryMan

Flash disk için de geçerliydi bu bahsettiğim kod. Bulamadım bir türlü.

Ertan ERBEK

NTFS<---->EXTx kopyalamalarında atladığınız bir yer var, EXTx sistemleri Linux core tarafından destekleniyor ve bir dönüştürme bir tanıtma işlemine gerek kalmıyor. Fakat NTFS sistemleri Linux Core tarafından desteklenmiyor ve bir kabuk programı ( ntfs-3g ) tarafından Linux Core nin anlıyacağı bir dile çevriliyor.

Bu arada önemli olan " anlıyacağı bir dil "  kelimesi, işin özü bu kopyalamayı yöneten tam olarak Linux Core değil bu nedenle yavaş olması normal.
Elbet bir gün bende Linux cuyum diyeceğim.

Başkalarının bilmediği bilgi, bilgi değildir. Bilgini paylaşmak için SUDO ya katkılarını bekliyoruz.

utdmr

@heartsmagic'in dediği gibi, diskin o sırada aktif olarak kullanılması ile alakalı bana göre. Çünkü her ne kadar NTFS <-> ext* arasında kopyalama yaparken CPU kullanımı tavana vuruyorsa da, ext4 <-> ext4 arası kopyalama yaparken de bilgisayar gözle görülür biçimde yavaşlıyor. Bana sanki Linux çalışırken diskteki dosyalara daha çok başvururken Windows RAM'e daha çok bel bağlıyor gibi geliyor.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

ScaryMan

Alıntı yapılan: ScaryMan - 28 Ağustos 2009 - 20:51:16
Flash disk için de geçerliydi bu bahsettiğim kod. Bulamadım bir türlü.

Buldum, merak edenler olabilir:

sudo hdparm -Tt /dev/sdb1

hasanaa

eski bir konu ama yeni konu açmayım dedim benzer bir şey sorucam zira.

usb bağlantılı harici hdd ntfs formatında ve dosya kopyalama hızı home(bildiğiniz gibi ext4) dizininden hdd(ntfs)ye atarken 9-10 gibiyken hdd den home dizinine atarken 25-30 oluyor. bu farklı dosya sistemine atarken normal galiba hız düşmesi?

asıl sorum harici diskimi ext4 yapsam bilgisayardan hdd ye kopyalarken de 25-30 gibi yüksek hızda kopyalar mı?
Dropbox referansım

if

@hasanaa, ext4 dosya formatında biçimlendirilmiş dahili bellekten ext4 harici belleklere veri taşıma hızı ntfs olarak biçimlendirilenlere göre hızlı oluyor tecrübelerime göre; yalnız 25-30 MB hızlarına ulaşması pek mümkün değil.