Ubuntu 7.10 ile Ubuntu 8.04 arasındaki farklar

Başlatan Eren, 24 Nisan 2008 - 19:43:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eren

Ubuntu 7.10 ile Ubuntu 8.04 arasındaki gözünüze batan, dikkatinizi çeken, size farklı gelen farkları buraya yazmanızı rica ediyorum. Kullanıcı açısından getirdiği yenilikler sitesinde yazsa da birde kullanıcıların gözünden bakmak gerekiyor. Cevaplar için teşekkürler.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

merhum

#1
Laptoplara yönelik biraz iyi gibi me geldi . Daha önce Gutsy deyken ses ,ses çıkışları wiraless ve sd mmc cardlarda sorun yaşamıştım .. Şu an Heron kurulu hiç bir yükleme yapmadan ses ekrankartı compiz ,wiraless ,bluetooth ve kart okuyucuları sorunsuz çalışıyor .. daha ne istiyeyim ki :D :D bu arada Pc  Sony-VgnFZserisi

Tek Sorun WEbcam oda aşılır herhalde

raptoid

MSI S430 Laptopum var..
Extra olarak USB Logitech G5 mouse USB Microsoft klavye USB harici integral HDD kutusu USB harici Edimax 7318USG wireless adaptoru USB Platronics DSP-500 Pro Kulaklik+Mic var bagliyorum hepsini sorunsuzca otomatik tanidi. Laptop donanimlarida sorunsuz calismakta SES den endiseliydim endisem yersiz cikti USB Kulaklikdan endiseliydim yine ancak ondada herhangi bir sorun yok.

Sonuc olarak goruyorumki LAPTOP larda cok guzel iyilestirmeler gozukmekte.. MSI S430 Gonul rahatligiyla kullanilabilir..

Saygilar..
Linux for Human Beings

yogarock

en çok sevindiğim olay hibernatin çalışması hiçbir ubuntu sürümünde çalışmamıştı;ancak scriptlerle oluyordu;bunu çözmeleri iyi olmuş...

sedefsiz_masrapa

en büyük yenilik windows üzerine kolaylıkla ubuntu kurulmasını sağlayan wink uygulamasıdır diye düşünüyorum..
ayrıca yazıcımı usb ye takar takmaz tanıması da hoş olmuş..gerçi eskiden yazıcıyı tanıtmak iki tıktık lık bir işti ama şimdi o da yok :)

ubuntuSchnell

Arkadaşlar dün gece yeni sürümü indirip kurdum. 7.10 dan ayırt edilebilir pek fazla özellik göremedim. Ancak uzun süredir çözemediğim bir sorunum yeni sürümle birlikte ortadan kalktı. Tak çalıştır webcamimi otomatik tanıdı :D. Vazgeçilmezim olan amorak ı kurdum. Ama çöktü çalışmadı. Synaptic ten kaldırıp yeniden kurunca düzeldi. Yeni sürümle gelen firefox 3 beta da oldukça iyi. Henüz bir kararsızlığını görmedim. Ntfs disk bölümlerinide otomatik görüyor. Gnome 2.22 ile ilgili birşey söyleyemiyeceğim. Hızlı çalışıyor gibi.

Sonuç olarak beni tatmin etti. Sanırım bunun sebebide pek fazla bir beklentimin olmayışı. Peki siz ne düşünüyorsunuz yeni ubuntu hakkında?

uvercinka

Ben henüz woaw denilecek bir özelliğe rastlamadım. Kullandıkça neyle karşılaşırız bilmem :)

heartsmagic

#7
Aşırı derecede bariz değişiklikler göze çarpmıyor gibi görülebilir. Ancak irili ufaklı değişimler var. Misal benim ilk gözüme çarpan "bullet proof X". Bugün itibariyle grafik kartı sürücümde güncellemeler nedeniyle sorun olunca sevgili Ubuntu güvenli X ile giriş yaparak beni X'Ten mahrum etmedi.


Not: Böyle bir başlık zaten vardı, oradan devam edilebilirdi.
Not 2: Orayla birleştiriyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ufuk_k

Ubuntu diskteki diğer bölümleri artık /etc/fstab üzerinden bağlamıyor. Upgrade edenler farketmemiştir ama, sanki usb bağlar gibi istendiğinde bağlıyor ve root şifresi istiyor. Ayrıca bağladığı zaman bölümün bağlanacağı klasörü kendi kendine /meda altında yaratıyor, umount ettiğinde siliyor.CDrom ve usbler gibi. ("hal" yapıyor bunu sanırım). Güvenlik için iyi bir şey belki de, zaman kaybettirdiği içi isteyen /mnt dizininde falan yeni klasör yaratıp /etc/fstab 'ı düzenleyip bağlayabilir.

heartsmagic

Bu bayağıdır böyle sanırım. CD isimleri ile bağlıyor hatta.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ufuk_k

Yok yok, gutsyde böyle olmamıştı./etc/fstab'da hepsinin uuidleri gözüküyordu ve ona göre bağlıyordu. Ayrıca enteresan bi nokta daha, cdromlarım eskiden /dev/hdc ve hdd diye görünürken şimdi Ubuntu /dev/scd0 diye bağlıyor.

heartsmagic

Allah allah ben bu kadar uzun süredir mi Hardy kullanıyormuşum. Ama doğrudur alpha beta olur olmaz sanırım kurmuştum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

egitimist

Ağ yöneticisi de geliştirilmiş. Kullanıcılara ağ ayarlarını özelleştirip saklayabiliyorlar.

MehmetCan

gerçekten gözle görülecek farklar yok ama farklılıklar olduğu belli gibi. Öncelikle Wubi ile yükleme müthiş :D Sanırım en büyük artısı bu olacak. Çünkü Windows tan vazgeçemeyenler Linux u Program kurar gibi kurmaları çok hoşlarına gideceğe benziyor.
Eksi olarak Wubi ile kurulup yaptığınızda. Kurulumu yaptığınız Sürücüdeki diğer dosyaları göremiyorsunuz o garip. (En azından ben Göremedim). Donanımsal olarak halen kart okuyucum çalışmıyor. Listede görünmesine rağmen. Neyse önemli değil. Birde Harici olarak Dijital F.Makinası Takıldığı zaman Görüp görmediğini deneyemedim. ancak Cep telefonumu bağlayabiliyorsunuz. İleride yeni özellikler çıkarsa yazarız buralara :D iyi çalışmalar hepinize...

PHoeniX

Sony VGN-FS315S notebook um var... tüm donanımı tanıdır. artı olarak pcimcia Creative Audigy 2 7.1 kartım var... tanıyor fakat 5.1 çıkışımı daha alamadım.. kart şu an Sterio olarak çalışıyor.

LCD ışığını kısamıyordum... Gnome ın güç yönetiminden ayarı yoktu. KPowerSave kurarak ışığını kısabildim...

Wine karıştırken direk windows partitionda i.e açmaya çalıştım galiba yanlış yapmışım windows um patladı...

Bakalım bişeyler yapmaya çalışıyorum... fakat donanım desteği harika...

hasanyılmaz

Performans konusunda fark edilir bir artış var.
Birkaç yüz fotoğrafın olduğu klasörü önceki sürüme göre çok daha hızlı açıyor. Aynı hız artışı dosyaları açarken, arama yaparken, uygulamaları çalıştırırken de geçerli.

Ubuntu'yu hızı için kullanıyordum zaten. Bu hız artışı kaymak oldu..

atillux

Hız olarak, gerçekten de Ubuntu'nun eski sürümleri ile farkı var. 8.04 kurmadan önce 7.04 (bende hala 7.04 kurulu idi) içindeki simge temalarının olduğu .icons klasörünü başka bir disk bölümüne kopyalamıştım. Kopyalama işlemi 7.04 ile en az 10 dakika almıştı. Klasör içinde 31200 adet png formatında simge var. Bu klasörü Ubuntu 8.04 kurunca, geri alması 3 dakika bile sürmedi.

Ubuntu 7.04 ile karşılaştırıldığında hız farkı bariz...

engin1975

Benimde dikkatimi çeken webcam olayı süper olmuş A4tech webcamı hemen tanıdı daha önce kendim kuruyordum haliyle uğraşıyorduk kamerayı tanıtacaz diye :D

aycan

MSI S271 notbook kullanıyorum. 7.10 a göre daha performanslı. Ati x200 ekran kartımı kendi kendine tanıyan tek dağıtım 8.04 oldu compizi kullanabiliyorum. Ayrıca yazıcı desteğine samsung ve xeroxun ucuz renkli lazer serileri eklenmiş. 

PoRsChE

#19
7.10 sürümü bütün beklentilerimi karşıladı.. 8.04 sürümünü indirdim fakat kurmadım henüz..
Linux forever.. cause else is LAME forever.. :o)~

erginemr

#20
* Hardy'nin şu an için öne çıkan en büyük sorunu, bir çok kullanıcının yaşadığı donma problemleri. Kendi sistemimde de bir iki defa başıma geldi. Sorunun olası kaynağı olarak, Compiz - grafik kartı uyumsuzluğu, ya da bazı kablosuz ağ kartları öne çıkıyor:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=768200
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=766982
Umarım güncellemelerle en kısa sürede düzeltilir.

* Hardy ile gelen değişikliklerden biri olarak, detaylarını bilmemekle birlikte, ALSA ses sisteminin altyapısının değiştiğini ve PulseAudio ismi verilen bir sistemin kullanılmaya başlandığını duydum.

* Xorg v.7.3 artık daha akıllı, ayar dosyasında (/etc/X11/xorg.conf) artık çok daha az veri barındırıyor ve ayarlarda hata olması durumunda kullanıcıyı siyah terminal ekranına hapsetmeyerek, en azında düşük çözünürlükle açılabiliyor.

* Udev sazı eline almış ve eskiden /etc/fstab tarafından kontrol edilen Windows (fat32, ntfs) sürücülerini kendisi otomatik olarak yüklemeye başlamış. Bu durum aslında biraz can sıkıcı, Rhythmbox, Listen, Exaile, Amarok, vb. müzik çalıcıkların kaynağı bu sürücülerde bulunan çalma listelerine erişememesine ve dolayısıyla hata vermesine yol açmış. Neyse ki, dosya sistemleri yine eski usul fstab ile bağlanarak bu sorun çözülebiliyor.

* Beta sürüm olan Firefox 3'ün öntanımlı olarak yüklü gelmesi gerçekten çesur bir karar ve güvenlik kaygısıyla pek çok kullanıcının da tepkisini çekti. Ancak Hardy'nin LTS sürüm olması dolayısıyla Canonical'ın Hardy'ye 18 ay sistem desteği vereceği ve Firefox 3'ün kararlı sürümünün de çok yakında yayınlanacağı düşünüldüğünde bu karar çok da mantıksız değil.

* Bunun dışında dosya sisteminde de bazı değişiklikler olmuş: Bu değişiklikler neticesinde, örneğin, www.gnome-look.org'dan yüklediğim ve eskiden çalışan bazı simge temaları, simgeler doğru yerde olmadığı için artık çalışmıyor. Yine, eskiden yeri ~/.Trash olan çöp kutusu, artık ~/.local/share/Trash içine taşınmış.

eren

Çözülemeyen Wireless sorunu dışında Hardy iyi bir dağıtım olmuş.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.