[Arşiv]Linux'un sorunları

Başlatan platonix, 19 Nisan 2008 - 23:11:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

platonix

Selam arkadaşlar,
yeni bir lunuxçu olarak linuxun yayılmasi ve kullanım rahatlığı açısından ki bu da yayılmasinda büyük rol oynayacak bir etken...
Linux'un eksikleri için neler yapilabilir?
bunlari tartisabiliriz

Ben kafamdaki izlenimi anlatayım:
Öncelikle windows gibi para tuzağı işletim sistemlerinin nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatmaya gerek yok :)

Bugün linuxun bana göre yayılma noktasında kaybettiği iki neden var;

1. Donanim firmalarının yeterince desteklememesi ( bazi donanımların uyum sağlamaması bu da driver  vb. sorunlardan kaynaklı )

2. Paket kurulum olayı ( linuxla ilk tanışanların bence en bezdiği ve vaz geçtiği neden ki bunu bir kaç linux deneyen arkadaşımdan biliyorum.
( herkes bir ton dökümanı okumaya zaman fırsat bulamıyor ) zaten çok da okumaya bayılan bir millet değiliz :)

Durum böyle olunca da linux dağılımları fanatikleri arasında kalıyor. :)

Bunu değiştirmek için ne yapmalı?





heartsmagic

1. sorunu değiştiremeyiz, ancak desteklenmeyen donanımları almayarak tepki koyabiliriz.

2. sorun zaten sorun değil. Synaptic'i açabiliriz örneğin. Sonra da binlerce uygulamadan birini "tek tıklamayla" kurabiliriz. Belge okumaya gerek yok bence.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

platonix

#2
Alıntı yapılan: heartsmagic - 19 Nisan 2008 - 23:21:19
1. sorunu değiştiremeyiz, ancak desteklenmeyen donanımları almayarak tepki koyabiliriz.

2. sorun zaten sorun değil. Synaptic'i açabiliriz örneğin. Sonra da binlerce uygulamadan birini "tek tıklamayla" kurabiliriz. Belge okumaya gerek yok bence.

Olaya çok detaysız yaklaşmışsın hocam.
Bazı paketleri o dediğin paket servisler yüklemiyor ve konsolla yapmak zorundasın ve sıradan kullanıcıların bunu öğrenmesi kocaman dökümanlardan geçiyor bunun için de herkes zaman ve çaba harcamaz ayrıca bunun yanında hazır windows varken hiç harcamaz.

Ayrıca çok desteklemeyen donanım firmalarının mallarını almayalım. Peki kaç tanesi destekliyor?
Bunun cevabı çok olması lazım ki şu benim kamera olayını birlikte deşmiştik bir türlü driverini bulamamıştık ve en son linuxla uyumlu cameralar listesine baktık ama malesef doğru duzgün birşey bulamadık olmadı bir de gittim bilgisayar parçaları satış mağazasıyla konuştum ama nafile adam bana sadece notebook için buldu onu da sabitleyicisi yok.


heartsmagic

1. sorun için zaten %100 çözüm var demedim, elimizden geleni söyledim. Zaten çok şart olan bir donanım desteklenmiyorsa yapacak bir şey yok.

2. Misal hangi program? Depo oldukça zengin, tatmin edici. Ayrıca olmayanlar için sayfalarca belgeye gerek yok. Temel olarak:


./configure
make
sudo make install


Evet yüzeysel mi yüzeysel, ancak program kurulumu için ben ne kadar yüzeyselsem bence sen de bir o kadar karamsarsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ufuk_k

Gerçekten işe yarayan ancak depolarda bulunmayan tek tük program var. Onun dışında oyunlar dahil tonla program var. Ne zaman depolarda olmayan bir program bulsam, kurmak içni sayfasına gitsem 4-5 yıldır geliştirilmesi durdurulmuş bir program oluyor. Bri de ubuntu brainstormdan insanlar "şu paket depolarda olsun" diye önerilerde bulunabiliyorlar.

komikimben

ben kesinlikle linux'un değişmesini istemiyorum.

bırakalım windows atabildği kadar cirit atsin. ubuntumuz  elit insanlara ulaşsın.

laflarım yanlış anlaşılmasın burada ırkçılık yapmıyorum ben sadece kalitenin düşmesini istemiyorum.

örnek vermek istiyorum .

zamanında netlog diye bir site açıldı. türkçe'de kullanılabiliyordu. ama önüne gelen apachi yada abaza fanclub üyeleri o sitede önüne geleni taciz etti.

sonra facebook açıldı. netloğun başına gelen onun başına gelmedi. neden?

çünkü facebook ingilizce idi. herkez kullanamıyordu ve şuanda netlog ölü bir site ama facebook gittikçe büyüyen bir site.  :P

burada demek istediğim benim şu;

ubuntu herşeyimde sorun çıkardı. bana sürekli yapmam gereken şeyleri araştırmamı söylediler. çok uğraştım ama ben şimdi yılmadığım için mutluyum arkadaşlar.

Sypro

Şimdi şöyle bir durum var, hep söylüyorum ve bu konuda çok kızıyorum ama Linux ile Windows karşılaştırması yanlış. Birbirinden "tamamen" kopuk iki şeyi neye dayanarak karşılaştırabilirsiniz ki zaten. Evet ikisi de işletim sistemi, tek ortak noktaları da bu hatta.
Windows'un amacı ya da MS'in amacı son kullanıcıya hitab eden bir sistem geliştirip bunu ticari açıdan kullanmak, Linux ise tamamıyla gönüllülerden oluşan kadrolar tarafından geliştirilen ve son kullanıcıdan tutun developer'a kadar ne biliyim 0 bilgisayar bilgisine sahip olandan sistem mühendisine kadar herkesin kullanabileceği ve ücretsiz bir sistem. Burda şu fark ortaya çıkıyor, ticari bir ürün olmadığı için son kullanıcıya olan hedef farklılaşıyor. Windowsta .exe'ye çift tıklamış birine 3 satır kod yazdırmak (toplasan 50 karakter değil) işkence etmekle eşdeğer bişey. Synaptic var, Add/Remove var, Adept var, EasyUbuntu mu ne var, Automatix var, o var bu var.. Bu yüzden gelişmiş bir sürü program var. Eğer indirmek istediği programı arayıp iki mouse clicki de zor geliyorsa yapcak bişey yok malesef. Takıldığı noktalar bellidir kişilerin, forumu baştan sona okuyun en fazla 15 tane "farklı" sorun görürsünüz. Son kullanıcı olmanın değil kendini son kullanıcı hissetmenin getirdiği sorunlar bunlar. Eğer yeni kullanmaya başladığınız ya da başlayacağınız sistem ile ilgili bir fikriniz yok ise araştırmak zorundasınız. Yok ben araştırmiyim herşey olsun bitsin böyle çok kolay olsun diyorsanız o hayal üzgünüm. Evet bu linux açısından bir eksi belki; ama artıları göz önünde bulundurulduğunda bana ./configure make make install yazmak ya da sudo dpkg -i yazmak zor gelmiyor, üzgünüm. Donanım konusu da kişilerden ya da kullanıcılardan tamamen bağımsız bir konu açıkçası. % olarak müthiş bir miktar halen windows kullanırken üretici firmanın ticari yaklaşımı normal karşılanmalı. Bunu değiştirmek bizlerin elinde mi peki, işte o konuda kararsızım. 100bin kişi bi ürün ile ilgili mail atsak belki, ama 10 kişi için hiç sanmıyorum. Kaldı ki sorun çıkaran parçalar toplamın içinde gayet az miktarlarda. Birçok parça otomatik tanınıyor. Windows için düşünürsek en basitinden, yeni kurulan bir windowsa önce anakart driverı sonra ekran kartı driverı yok ses kartı driverı yok usb için driver yok ethernet için driver kur da kur.. Linux için en temel gereksinimler (ekran ses anakart usb gibi) otomatik kuruluyor ya da kullanıma hazır oluyor, olmazsa da iki mouse tıklaması ile aktif edilebiliyor. Ha benzer sorunlar MS ürünlerinde yok mu? Aksini hiç kimse iddaa edemez müthiş miktarlarda var, kendi driverını tanımayan bluetooth adaptor ve tv card ile 10larca kez karşılaştım.. Yani işin özeti ortada ticari bir beklenti yok iken gelişim, performans güvenlik grafik kullanılabilirlik gibi konuların hepsine; ticari bir beklenti mevcut ise sadece kullanım kısmına odaklı oluyor.

uzun ve sıkıcı oldum sanırım, yapcak bişey yok bazen çok doluyorum. kimse bunları üzerine alınmazsa sevinirim.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

eromess

Alıntı Yapben kesinlikle linux'un değişmesini istemiyorum.
bırakalım windows atabildği kadar cirit atsin. ubuntumuz  elit insanlara ulaşsın.
Bildiğim kadarı ile Ubuntu felsefesi <insanlar için> di..Tabi senin <insan>dan anladığın; bi şekilde biraz daha bilgisi olan birilerinin birşeyleri biraz daha iyi veya fazla kullanabilme yeteneğine sahip olanlar olsa gerek.Sence insanların Windows kullanmaları bir neden midir yoksa bir sonuç mudur..? Evet başkalarının Linux kullanmalarını istemeyelim,onları windows kullanmaya teşvik edlim ki kirlenmesin Linux, bravo...!!
Alıntı Yaplaflarım yanlış anlaşılmasın burada ırkçılık yapmıyorum ben sadece kalitenin düşmesini istemiyorum.
Laflarını yanlış anlamak imkansız zaten. Gayet doğru anlaşılıyor; düpedüz ırkçılık bu, başka adı yok! Kafatasçılık bu!

Netlog ve Facebook benzetmelrine gelince; Bizim neden apachi ve abaza fanclub larımız var acaba? Hiç düşündün mü? Türkçe konuştukları için mi acaba? <Bunlara> sahip olmamız birşeylerin sonucu olabilirmi peki? Eğer ingilizce bilselerdi bunlar olmaz mıydı?İngilizce bilenler daha mı efendi , saygılı vb..sıfatları kazanıyorlar.Belki,belki ana dili ingilizce olmayanlar için ingilizce öğrenmek bir eğitim seviyesinden bahsetmeyi gerektiri ve onunda bazı şeyleri aldığı varsayılır. Ama bu tüm bunları açıklayan birşey mi olurdu..İngilizlerin ,Amerikalıların yok mu acaba dediğin gruplardan..
Alıntı Yapubuntu herşeyimde sorun çıkardı. bana sürekli yapmam gereken şeyleri araştırmamı söylediler. çok uğraştım ama ben şimdi yılmadığım için mutluyum arkadaşlar.
Diğerlerine de Ubuntu ları sorun çıkardığında, yapmaları gerekenleri söylesek bıkmadan,çok uğraşmaları gerektiğini söylesek,yılmamaları gerektiğini söylesek çünkü bunun sonunda mutlu olacaklarını ve bi nebzede olsa özgür olacaklarını söylesek fena mı olur..?
Sonuç olarak söylediklerin eğer düşünülmeden yazılmışşa, ve senin gerçek düşüncelerin değilse-ki birkaç yerde rasltladım insanlara yardımcı olmaya çalışıyordun.o zaman bana özür dilemek düşer. Ama değilse ; komiksin sen..!

platonix

#8
Linux'u son kullanıcaya çekici kılmak için ne yapmak lazım? Peki böyle bir derdi olmalı mı, Linux'un ya da yok mu?
Bence sorun bu eğer son kullanıcıya da hitabetmeliyse neden firefox gibi yükselmiyor?
Eksik ya da yanlış nerede?

Sypro

Alıntı yapılan: eromess - 20 Nisan 2008 - 02:29:35
...
Diğerlerine de Ubuntu ları sorun çıkardığında, yapmaları gerekenleri söylesek bıkmadan,çok uğraşmaları gerektiğini söylesek,yılmamaları gerektiğini söylesek çünkü bunun sonunda mutlu olacaklarını ve bi nebzede olsa özgür olacaklarını söylesek fena mı olur..?
Sonuç olarak söylediklerin eğer düşünülmeden yazılmışşa, ve senin gerçek düşüncelerin değilse-ki birkaç yerde rasltladım insanlara yardımcı olmaya çalışıyordun.o zaman bana özür dilemek düşer. Ama değilse ; komiksin sen..!

Üst kısımlara yorum yapmak istemiyorum ve yeni bir gerginlik ortamı seziyorum, şimdiden uyarı olarak kabul etsin herkes, gerginliğe ihtiyaç yok!
Diğerlerine ya da doğru ifade ile Ubuntu / Linux konusunda yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek için burdayız zaten, bunu ne bir kişi ya da grup değiştirdi bu güne kadar ne de bundan sonra değiştirebilir.

Yardım isteyen kişinin elit (o nası belirleniyor ise) ya da teknoloji özürlüsü (ağır bi laf mı bilmiyorum ama en iyi ifade bu) olması birşeyi değiştirmez, ortada bir sorun vardır ve çözülmesi icab eder. En yabancı dil bilmeyeninden en mouse kullanamayanına kadar herkese açık bir sistem linux, olay da bu zaten.

Ubuntu for human beings.




@platonix

Son kullanıcı her zaman ticari oyunlara yenik düşmüştür, günümüzde bilgisayar kullanıcılarının -özellikle Türkiye için- çooooooooooooooooook büyük çoğunluğu windowsun ne olduğunu bile bilmiyor kaldı ki Linux bilecek. Onlar için temel unsur MSN ya da Arkadaşlık siteleri. Eleştiriye açık bi düşünce olabilir ama daha önce de söyledim bunu yine söylüyorum: Sadece compiz kullanmak ya da popüler kültüre yenik düşüp linux kullanacak kişiler benim için bir şey ifade etmiyor malesef. Yardım ediyor muyum evet, o ayrı konu. Ama bana göre onlar linux kullanıcısı falan değil. Eksik şurda: insanlar özgürlük gibi bir beklenti içinde değil, MS ürününü lisansını kırarak kullanmak onlara linux kullanmaktan cazip geliyor. Atıyorum masaüstünden Çöp Kutusunu kaldırmak adına sayfalarca forum/makale okuyup Regedit nedir ne değildir öğrenmeye çalışan MS kullanıcılarına bir programı kurmak için girilen 3 satır kod zor geliyor ise buna ancak gülerim.
8.04 için 25 tane CD istedim, 25ten fazlası gümrükte sorun yaratıyor genellikle. Sizin de yapacağınız bu, çok sayıda CD isteyip bunu çevrenize dağıtacaksınız. LKD gibi derneklere üye olacaksınız. Çevrenizdekilere cd dağıtırken de sistemi illa ki kurması gerekmediğini cd'den de boot edebileceğini bildirmeyi ihmal etmeyeceksiniz.
Ha ben programlama konusunda superb seviyedeyim diyorsanız oturıp gelişimine katkıda bulunacaksınız, yok 4 dil biliyorum diyorsanız dil çevirilerine katılacaksınız, off bug var diyorsanız bildireceksiniz, aklınıza bi fikir geldiyse keşke şöyle olsaydı diyorsanız beyinfırtınası ekibine katılacaksınız.. Bunları yapmamak eksik değil, samimiyetsizlik bence.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

potasyumsiyanur

#10
Alıntı yapılan: eromess - 20 Nisan 2008 - 02:29:35
Alıntı Yapben kesinlikle linux'un değişmesini istemiyorum.
bırakalım windows atabildği kadar cirit atsin. ubuntumuz  elit insanlara ulaşsın.
Bildiğim kadarı ile Ubuntu felsefesi <insanlar için> di..Tabi senin <insan>dan anladığın; bi şekilde biraz daha bilgisi olan birilerinin birşeyleri biraz daha iyi veya fazla kullanabilme yeteneğine sahip olanlar olsa gerek.Sence insanların Windows kullanmaları bir neden midir yoksa bir sonuç mudur..? Evet başkalarının Linux kullanmalarını istemeyelim,onları windows kullanmaya teşvik edlim ki kirlenmesin Linux, bravo...!!
Alıntı Yaplaflarım yanlış anlaşılmasın burada ırkçılık yapmıyorum ben sadece kalitenin düşmesini istemiyorum.
Laflarını yanlış anlamak imkansız zaten. Gayet doğru anlaşılıyor; düpedüz ırkçılık bu, başka adı yok! Kafatasçılık bu!

Netlog ve Facebook benzetmelrine gelince; Bizim neden apachi ve abaza fanclub larımız var acaba? Hiç düşündün mü? Türkçe konuştukları için mi acaba? <Bunlara> sahip olmamız birşeylerin sonucu olabilirmi peki? Eğer ingilizce bilselerdi bunlar olmaz mıydı?İngilizce bilenler daha mı efendi , saygılı vb..sıfatları kazanıyorlar.Belki,belki ana dili ingilizce olmayanlar için ingilizce öğrenmek bir eğitim seviyesinden bahsetmeyi gerektiri ve onunda bazı şeyleri aldığı varsayılır. Ama bu tüm bunları açıklayan birşey mi olurdu..İngilizlerin ,Amerikalıların yok mu acaba dediğin gruplardan..
Alıntı Yapubuntu herşeyimde sorun çıkardı. bana sürekli yapmam gereken şeyleri araştırmamı söylediler. çok uğraştım ama ben şimdi yılmadığım için mutluyum arkadaşlar.
Diğerlerine de Ubuntu ları sorun çıkardığında, yapmaları gerekenleri söylesek bıkmadan,çok uğraşmaları gerektiğini söylesek,yılmamaları gerektiğini söylesek çünkü bunun sonunda mutlu olacaklarını ve bi nebzede olsa özgür olacaklarını söylesek fena mı olur..?
Sonuç olarak söylediklerin eğer düşünülmeden yazılmışşa, ve senin gerçek düşüncelerin değilse-ki birkaç yerde rasltladım insanlara yardımcı olmaya çalışıyordun.o zaman bana özür dilemek düşer. Ama değilse ; komiksin sen..!
elitlikten kastın -emek verme anlamında-(armut piş ağzıma düş değil:)) söylendiğini düşünerek yanlış anladığınızı düşünmekteyim
2 mesajda zaten ilk mesajla ilişkilendirdiğini belirtilmiş arkadaşımız
son mesajla alakalı olarak, dilimizi düzgün kullanalım lütfen...dilimize sahip çıkalım...
bunları söylemek bana düşer mi:S düşer:) dayanamadım
son olarak ekleme yapayım forumda sürekli yeni gönderilen mesajları gün içerisinde takip etmekteyim kendi kullandığım makinede problemler yaşarmıyım yada yaşanan problemlerden ben kendi payıma ne çıkartırım düşüncesiyle
fakat dikkatimi çeken aynı başlıktan bir çok sorunun açılması(bknz:compiz sorunları)kimseyi hedef almadan sadece kendi hisettiklerim; bu arkadaşların youtube da videoları izleyerek araştırmadan ne nedir ne değildir demeden direk soru açmalarıdır ki daha önce açılan konulara dahi itibar etmeyecek kadar ilgisiz ve alakasızcadır.bu durumda diyebilirim evet ubuntu emek verenlere kalsın elitlere kalsın:)
deniz yanmaz dersin ama...
yanarsada kimse söndüremez.

eromess

Bu forumlara girip birşeyler okuyan,soru soran 100 kişiden 1 i bile dediğiniz gibi öğrenmeye başlamışsa bence bu bir mutluluk kaynağı olmalıdır. Kimse öylesine olsun diye soru sormaz gerçekten bilmediği için sorar zaten o da belli bir süre sonra ya vazgeçer yada herkesçe bilinen bir emek sarfetmeyen kişi olur ama kimse elit gelmez buraya..Dilimize hepimizin sahip çıkması gerekir. Böye bir mesaja sessiz kalmazdım kusura bakma.Böyle bir düşünce tarzına hiç! Yanlış anlamadığımıda yazının bütününü gözönüne alırsan, gayet açık.Yanlış anlamayın demekle diğer insanların ne anlaması gerektiğini önleyemezsiniz.Kaldıki ne anlamam gerektiğinide bilecek biriyim.Neyse olayı büyütmek istemiyorum artık.

platonix

#12
Evet, arkadaşlar gerginlik yok dostça muhabbet ediyoruz.

İşin bir tarafı daha var ben bunu atlamıştım. :)

Son kullanıcı bilgisayar alırken WINDOWS işletim sistemini de beraberinde mecburen alıyor ve bilgi olmadığı için onu kullanmaya çalışıyor.
Bu da linuxun yayılamamasında büyük bir etken.
Bir de microsoft tekelciliği üstüne binince durum iyice bir zorlaşıyor.

Sorun büyük yani... Böyle birşeyin karşısında nasıl bir politika üretilebilirki?

egitimist

#13
Ben bu duruma iyimser yaklaşıyorum. Linux'un Windows'a nazaran pek çok artısı var. Linux popülerliğini gittikçe arttırıyor. Özellikle Xp'nin desteğinin yakında durdurulacak olması ve Vista'nın korsan kullanımının zorlaşması Linux'a ivme kazandıracaktır.

Yeni kullanıcılara Linux tanıtımında ise; görsel arabirimli yazılımlarla sorunlarını halletmesi öğütlenebilir. Yeni kullanıcılar, bir programı konsoldan derlemek yerine paket yöneticilerini kullanmaya yöneltilmeli. Özellikle ubuntu depoları oldukça zengin. Tek tıklamayla uygulama kurulumu Windows'ta bile yok. Kaldı ki Compiz ve eklentileriyle masaüstünü görsel şölene çevirebileceği anlatılmalı. Her Windows kurulumundan sonra tak kullan aygıt özelliğini taşımayan donanımların bir bir sürücülerinin yüklenmesi gerekiyor. Linuxta ise pek çok donanım kurulum esnasında ya da sisteme bağlandığında otomatik tanınıyor. Bu Linux'un Windows'a karşı büyük bir avantajı.

komikimben

bilgi üniversitesi sadece linux kullanan bir bilgisayar bilimlerine sahip bir okul.

burada 12 yildir hizmet veren bu bölüm ilk zamanlar matematik-bilgisayardi. simdi tamamen ayrik ve sürekli linux ile ilgili seminerler veren bir bölüm.

12 yildir linux'u begenip kabullenen arkadaşlar okuldan mezun olabilmekte ve windows'da ısrar eden kişiler ise 3. sınıf yüzü görememektedir. çünkü çaliışmayı gerektiren bir bölümde araştırmak şart. windows kullanan bir insanın bilgisayar kullanabilmek için çok fazla araştırma yapmadığı gün gibi aşikar. bana istisna örneklerle değil somut ve genel örnekler karşı çıkmanızı isterim.

ingilizce durumuna gelince. ben ülkemde ki hiçbir insanı sen neden ingilizce bilmiyorsun, alsana ceza sen facebook kullanama ezik kal demiyorum. ingilizce'nin bu kadar şart olduğu, asla onsuz yaşanmadığı bir dönemdeyiz. ayrıca artık milyonda bir insanın öğrenememe şansı oluyor. yani herkezin facebook kullanacak kadar ingilizce öğrenme şansı var.

e bu insanlar imkanları varken ingilizce öğrenmeyip, yan gelip yatıp hayata atılma gibi planları varsa bence bu çok bariz bir insanlık ayıbıdır. ülkesini seven bir insan neden imkanı varken yararlı bir iş yapmaz ki!

elit insan imkanı varken öğrenen, çabalayan insandır. abuk sapuk programlarda atıp tutan, ortamı geren insan değildir.

benim kastım beni yanlış anlayıp aysun kayacı'nın elit insan  olduğu değildir. bu kesinlikle saçmalıktır. benim dediğim elit insan bir satır üstte tanımı verilen insandır.

bu forumda beni eleştirecek insanın özelliklede bu kadar sert olucaksa özel mesaj yoluyla derdini anlatmasını isterim. forum sorumlularına verdiğim sözden dolayı elimden geldiğince açık ve net fikirler ortaya koyuyor, insani hareket yapan, mesela ingilizce öğrenmeye çalışan, ubuntu için uğraşan elit insanlara saygı duymaya çalışıyorum.

benim derdim kimseyle kavga etmek değil. kırmak hiç değil. ama bu üç oldu ki daha beni tanımadan etmeden direk saldırıya geçen birileri var.

birilerinizi kırdıysam özür dilerim. ilk anlatmak istediğimi bu kadar açık anlatamadığım için, size böyle ortami gerdirecek mesajlar attırdığım için özür dilerim.

son olarak ben boşuna nick almıyorum. komik olduğumu ben zaten biliyorum. belirtmenize gerek yok.  :P

platonix

Alıntı yapılan: egitimist - 20 Nisan 2008 - 15:37:24
Ben bu duruma iyimser yaklaşıyorum. Linux'un Windows'a nazaran pek çok artısı var. Linux popülerliğini gittikçe arttırıyor. Özellikle Xp'nin desteğinin yakında durdurulacak olması ve Vista'nın korsan kullanımının zorlaşması Linux'a ivme kazandıracaktır.

Yeni kullanıcılara Linux tanıtımında ise; görsel arabirimli yazılımlarla sorunlarını halletmesi öğütlenebilir. Yeni kullanıcılar, bir programı konsoldan derlemek yerine paket yöneticilerini kullanmaya yöneltilmeli. Özellikle ubuntu depoları oldukça zengin. Tek tıklamayla uygulama kurulumu Windows'ta bile yok. Kaldı ki Compiz ve eklentileriyle masaüstünü görsel şölene çevirebileceği anlatılmalı. Her Windows kurulumundan sonra tak kullan aygıt özelliğini taşımayan donanımların bir bir sürücülerinin yüklenmesi gerekiyor. Linuxta ise pek çok donanım kurulum esnasında ya da sisteme bağlandığında otomatik tanınıyor. Bu Linux'un Windows'a karşı büyük bir avantajı.
aslinda vistanin cikisi linux icinde bi avantaj cunki programda 100 lerce acik var ve donanimlarida begenmemezlik ediyor, buda herkes tarafindan bilinien bisey o yuzden simdi linux reklami yapma zamani

ama linux un da reklam olayi yok ki zaten ticari amacta gudmuyor birazda ondan

ama bi sekildede duyurmak her kesime tanitmak lagzim

jawes

şimdi arkadaşlar burdaki butun yazıları hemen hemen okudum  konu başlığı ve konu içinde geçen dialoglar arasında  çok fark var  kiminiz yaşadığı sorunları dile getirmiş ve kımı arkadaşlarımızda  sorunların kaynağını çözmekle alakalı dialoglarını çook sert bi dille vurguladılar ama bu bızım için
en son düşünülmesi gereken bir hareket olmalı çünkü burda hepimiz bi geminin tayfalarıyız kaptanıyla olsun kurekçi olsun yelkencisi olsun bızım gorevimiz bu gemının sağlam bi şekiilde
gitmesi gereken yöne doğru gitmesini sağlamak amcına ulaşmasını sağlamak bızım elımızde

ubuntu veya diğer türevleri bizi yani hepimizi windows  mahkumıyetınden kurtardı
linuxa ve onu geliştirenlere yardım etmek isterdim şahsen  tabi kaç kişi bunu benımsemış bılınmez ama elimden gelseydi tum  bu geliştiricilere imkanımın yettıği kadar yardım etmek isterdim
kıssadan hisse  lınux kullanan kişi kendi şahsi işleri için kullanıyor onun buyumesı yada yaygınlaşması için kullanan çok az kişi var ve inanıyorum ki bu sitede okişilerden bazıları var
bu kişiler burda  gorev almaya devam ettiği surece  bunu gören diğerleri onlara özenip
onlara katılacak dıye düşünüyorum

imzamda dediğim gibi linux kullanmak bir ayrıcalıktır bazı kişiler kullanmayı bılmesede
elimizden geldiği kadar destek  ve yaygınlaşması için  elimne gelirse yapacağım ve kım olursa olsun benı durduramıyacak
benımle aynıfıkırde olan arkadaşlar fikrini yazsın
LİNUX KULLANMAK AYRICALIKTIR

KÖTÜ İLE DOST OLAN UMURSAMAZ GÜNAHI
HAK SÖZÜ  DUYMAZ OLUR HATIRLAMAZ ALLAHI...  sürekli olarak kendini yönetebilmek insanın sahip olabileceği en değerli yetenektir...

Sypro

Hmm, biraz uzun ve sert şekilde de savunmuş olsam fikirlerimi aslında hepinizin söylediği şey ile aynı şeyleri dile getirdim. Yaygınlaşamamasının sebepleri, buna rağmen yaygınlaşmamasını sağlamak için yapılması gerekenler ve en önemlisi yardım etme bilinci..
Söylediklerim yanlış anlaşıldıysa -ki genelde sert bir tavır koyunca öyle oluyor- düzenleyip biraz daha hafife alayım.
Ayrıca sayın jawes, LKD 'ye ait bağlantıya bir bakın ilginizi çekecektir sanıyorum ki.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

jawes

uyku zamanı sonra gene  fıkırlerımızı paylaşırız
LİNUX KULLANMAK AYRICALIKTIR

KÖTÜ İLE DOST OLAN UMURSAMAZ GÜNAHI
HAK SÖZÜ  DUYMAZ OLUR HATIRLAMAZ ALLAHI...  sürekli olarak kendini yönetebilmek insanın sahip olabileceği en değerli yetenektir...

Tilki

#19
En son 22 Nisan'da sevgili Jawes'in uykuya dalmasıyla molaya giren sohbetimize, müsaade ederseniz bir iki naçizane görüşümle katılmak isterim.Aslında başlığı belki de Linux'un sorunları değil de Linux kullanıcılarının sorunları şeklinde güncellemeliyiz.Zira Linux'un bir sorunu yok.Yıllardır piyasada olan hakim işletim sisteminin tanımadığı donanımları kurulumda tanıyor."Görsellikte devrim yaratıyoruz" diyen işletim sistemlerine parmak ısırtıyor."Benim 4GB belleğim var" diye gururlanmaktan (aslında söğüşlenmekten) zevk alır hale gelmiş windows kullanıcılarına ders verircesine 512MB'ta aslanlar gibi çalışıyor.Geleceğe baktığımda internette en sık göreceğimiz forum başlıklarının;
- Ne olacak bu Windows'un hali?
- Microsoft'a ne oldu?
- Internet Explorer 28.sürümüyle yine Firefox'u yakalayamadı.
- Microsoft, ofis pakedini bedava dağıtacakmış.
türünden başlıklar olacağını sanıyorum.
Evet, bugün böyle değil.Ama bir düşünelim...Bu başlık altında bir dostum yazmış:Windows, satın alınan her yeni bilgisayarla insanlara adeta zorla satılıyor.Bir bilgisayar mağazasına girdik.Boş bilgisayarımızı aldık.Bir de işletim sistemi alacağız.Standa yaklaştık.Bir yanda 150 YTL Windows.Cicili bicili, maviş maviş...Bir yanda Ubuntu veya Pardus veya Gelecek (onlar da coşmuş olsun mesela) veya Truva.Muhtelif bir Linux işte...Compiz'le şenlendirilmiş.ÜCRETSİZ!!!Hiçbir şeyden anlamıyoruz.Gözümüzün beğendiği bize hoş gelir.Hangisini alırız acaba?Cevap çok belli.

Linux'un göz önünde olmaya ihtiyacı var.Öyle olmadan da geldiği şu seviyeye bir bakın.Bir de gözler önünde olsa pencerelerin hali nice olur?Bize zorla satılan sistemlerimizi silip Linux kuruyoruz.

Ben bir bankada eğitmen olarak çalışıyorum.Eğitim salonumuzda seminer verirken ekseriyetle kendi dizüstü bilgisayarımı kullanıyorum.Çoğunlukla calc, write ve impress kullanıyorum.Katılımcılarım, eğitimlerimi film gibi izliyorlar :D.Compiz sayesinde domino etkisiyle açılan menülerden çalıştırılan impress,  o gözüksün diye nehir gibi görev çubuğuna akan calc, işim bitip de kapattığımda patlayıp parçalara ayrılan writer dokümanı, pencereler arasındaki çember geçişi...Hemen her eğitim grubumda 10-15 dakikamı bunları anlatmaya ayırııyorum.Gördüklerinde, bu şölenin ne olduğunu soruyorlar.Farklılığı hissedebiliyorlar.İnsanları olabildiğince Linux kullanımına özendirmeye çalışıyorum.Madem ki gözleriyle seçiyorlar, ben de gösteriyorum işte.Varsın Linux'un reklamı olmasın.Hepimiz bir şekilde hayatımızın bir yerine yerleştirir, insanların görmesini sağlarsak pek çok şeyin değişeceğine eminim.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

jawes

22 nısan gecesi acayip uykuluydum oyuzden konu uzamasın dıye boyle bı mesaj yazdım

şimdide acayip uykum var işşallah senın mesajına gelecek 22 nısanda bı cevap yazarım

LİNUX KULLANMAK AYRICALIKTIR

KÖTÜ İLE DOST OLAN UMURSAMAZ GÜNAHI
HAK SÖZÜ  DUYMAZ OLUR HATIRLAMAZ ALLAHI...  sürekli olarak kendini yönetebilmek insanın sahip olabileceği en değerli yetenektir...

YaPaY

Yıllardır, çok önceden beri hatta Turkuaz zamanlarından eski bir Linux kullanıcısyım, ama işim gereği Linux'u hobi olarak görüyorum. Ubuntudan önce Mandrake vardı, hatta MAndrake Mandriva oldu, Pardus çıktı vb. Yıllardır makineme Linux kurmamıştım, sonra geçen ay Ubuntu'yu yükledim. apt-get ve synaptics inanılmaz, gerçekten son kullanıcı için büyük gelişme, çünkü ben en son bıraktığımda Linux'un 3 adet büyük sorunu vardı:

1. Oyunlar: Bu sorun düzelmemiş, evet Wine var ama emulatörün kapasitesi bir yere kadar. Bunu değiştirmek için oyun firmalarına baskı yapmak lazım ama nasıl bilmiyorum.

2. Program Yükleme: En son bıraktığımda bağımlılıklar beni çok zorluyordu. A pakedi için A+B  b pakedi C+D+E isterdi, hadi bizim belli bir birikimimiz, ingilizcemiz var ama olmayan, hala IE'unda google.com başlangıç sayfasında değilse arayıp "internet çalışmıyo gogle (antiparantez açıyorum "gogle" evet yazıldığı gibi okunuyor) açılmıyor diyen, limewire ve aresten başka p2p kullanamayan, ICQ yada gtalk hakkında hiçbir fikri olmayan, illaki "mesene" kullanan. Internetten sadece "çoklu mesene" çekebilen, hala casper markasını Türkiye'de üretilen çok madah bir bilgisayar zanneden kullanıcı kitlesine hitap eden birşeyler olmalıydı. Apt-get ve depolar bunu %100 olmasada sağlamış gözüküyor.

3.Fontlar: Eminim bir çok kişi bu da ne diyecek, Ubuntu'yu yüklediğimde hemen dikkatimi çekti, font meselesi hala düzelmemiş. Evet mscorefonts çekiyoruz, -eskiden bunu kurmak için tutorial'ler hazırlardım.- ama font renderi Lİnux'ta gerçekten çok kötü. Bayaa bir araştırdıktan sonra yine ubuntuforums'da bununla ilgili feveran eden insanlarla karşılaştım, sonuç MS'un font render tekniği -bazı sebeplerden- Linux üzerinde uygulanamıyordu. Buda oldukça kötü bir render kalitesi getiriyordu. Daha sonra yine aynı sitede bir tutorial gördüm, ordaki ayarları uyguladım şuan font kalitem baya bir arttı, ama hiçbir zaman MS'un font render kalitesine ulaşamadı ama buna da şükür diyoruz.

Aslında ufak maddelerde var ama bunlara değinirsem (samba'nın işlevselliği, gtk'mi gt'mi sorunsalı vb) liste uzar ama temek olarak Linux'un sorunları bunlarda, madde 2'yle bu aşılmış eğer madde 1'de halledilirse Linux'a geçiş çok hızlanacaktır. (mesela aynı makine'de frame rate artışı birçok oyuncuyu bu platforma geçirir bence)