Grub menu, ubuntu-windows boot sorunları.

Başlatan Zer0ne, 23 Ocak 2009 - 02:53:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Zer0ne

  evet sıkıntı oluşturan bi sorun. önceleri hallediliyodu ama ne hikmetse 8.10'dan sonra acayip bi zorlanma var nedenini tam bilemiyorum. belki de diğer kullanıcılar da yoktur bilemem.
yeni makinamda sata disk oluşundan mıdır bilmem ama bu son uygulamam da artık işin içinden çıkılmaz hale geldi. öğrenciyiz ve çizim programları ve kendimiz için bu ikiliyi illa ki birlikte kullanıyoruz :|
  her konu da dikkatimi çekti mesela:
sudo /boot/grub/menu.lst
yap çıkanı ver.
sudo fdisk -l
yap çıkanı ver. tamam emek konusunda haklısınız. arama yapmadan erişmek hiç hoş değil ama bazen de tekerleği baştan icat etmeye gerek yok gibi. kişisel görüşüm bu. yani daha kolay bi yöntem arayışımdan bahsediyorum.
bu konu hakkında daha ayrıntılı bi döküman hazırlanamaz mı? (öneri boyutunda değrlendirilmesi dileğiyle) sudo dergisinde bi bölüm oluşturulamaz mı?
mesela süper grub disk adlı yazlımın bu konuda ki uyumluluğu yada verimi nedir? yoksa faydasız mıdır? kısacası bu yapılandırmayı otomatik yapan bi yazılım var mıdır?
kaç gündür akla karayı seçtim anladığım şeyi ifade edememek çok kötüymüş bir kez daha anladım.
ben hazırlamak isterdim ama böyle birşey için bi çok dökümanı bir araya getirmek için ne benim ingilizcem müsait ne de stajdan ötürü zamanım müsait.
  bu konu hakkında detaylı bi türkçe dökümana ihtiyaç var kanaatindeyim :| yani şunları yaparsan biçok sistemde işe yarar bazen şu sorunlarla karşılaşırsın gibi bişeyden bahsediyorum..
  search kısmından aratılan; boot, grub v.s. kelimeleri aratmakla epey bi bilgi ye sahip oluyosun ama toplu kaynak neden olmasın?
  sürç-i lisan eylediysem affola.. teşekkürler..
Umursadıklarım sadık olanlar,dışladıklarım özüne bağlı kalmıyanlar..

Exodus

Gui (grafik ortami) ile menu.lst ne kadar basarili duzenlenir tam olarak emin degilim. Bence yine en guzel ve her yerde gecerli olan menu.lst'den gecer. (Grub bozuldugunda live cd ile degistirme veya command prompta dusup grub kurulumunda gui kullanamadiginizda menu.lst'ye ve yeniden grub kurulumuna ihtiyac duyacaksinizdir)
Menu.lst'de bilmemiz gereken cok fazla sey oldugu da soylenemez,
default satiri 0 ile baslar ve diyelim ki grubunuzda 5 tane giris var siz 4.'yu calistirmak istiyorsaniz n-1 yani 3 yaparsiniz.
bootloader time zaten adindan da anlasilacagi uzere boot ekraninin ne kadar surecegi
Bununla ilgili @enginemr'in hazirladigi grub acilis ekranini degistirme isimli guzide bir kaynagimiz da soz konusu, orada grubun ne oldugu daha detayli bir sekilde anlatilmakta;
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,1753.0.html
Arch Linux FTW!

bytan

Aslında biz bazı  şeyleri gözümüzde büyütüyoruz ve/veya herşeyi GUI ile yapmaya alıştıran bir sistemden geliyorsak aynısını da burada bekliyoruz. Sözüm sizin için değil, yanlış anlamayın. Genel olarak konuşuyorum. Haklı olduğunuz nokta, Türkçe kaynak bol değil. Fakat Grub onarımı gibi temel konular için yeterince Türkçe anlatımlar mevcut. Zaten bu tür temel konularsa, linux temelleri ile ilgili olduğundan dağıtımdan dağıtıma çok fazla değişiklik göstermiyor.

Windowsu yeniden kurmak zorunda kaldıktan sonra haliyle MBR siliniyor. İşte bu noktada yapılabilecek tek bir şey var ve grub kullanan her linux dağıtımında kullanılabilecek bir çözümü forumumuzda burada açıklanmış.

Zamansızlık sorunu malesef her birimizde mevcut. Açık kaynak topluluğunun genelinde olan bir sorun. Sanırım bu yüzdende aradığımız her şeyi ne GUI olarak bulabiliyoruz ne de Türkçe anlatım olarak.

Linkini vermiş olduğunuz yazılımı inceleyemedim. Malum zamansızlık problemi.  ;) Onun hakkında bir şey söyleyemem. İnceleyen arkadaşlar düşüncelerini yazacaklardır.

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Zer0ne

  @Exodus
  teşekürler hocam, 04 Mayıs 2008 den bu yana sık sık uğruyorum ;) epey döküman okudum burda. sorunum yok bu konuda sadece her sistem değişikliğinden sonra grub menünün bozulması artık sıkıcı hale geldi. ubuntu ne yapacağımızı biliyoruz benim derdim winle  aslında her kurulumda sorunu çıkartan ubuntu değil windows. ve bazen işin içinden çıkılmazhale geliyo zaten 8.10 da kalıcam sanırım şimdilik düşüncem bu.

  @bytan
  evet hocam öyle taraftarı olmasam da ingilizce çağın dili halinde * maalesef.. aşina olmak için ben ingilizce kullanıyorum ubuntuyu.
dökümana gelince de bu konuda yapılmayacak bişey değil sanırım + gui de şart gibi. yani bu kadar kaynağı okuyan zaten deneye deneye yapabilir. burda sorun zaman en azından ben daha tek seferde yapabildiğime şahit olmadım :) teşekkürler yine de.
Umursadıklarım sadık olanlar,dışladıklarım özüne bağlı kalmıyanlar..