[Çözüldü] paylaşım klasöründe dosya silememe

Başlatan Malik, 14 Ocak 2009 - 15:21:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Malik

 iyi günler. kendi sorunumla ilgili forumda arama yaptım. benzeri bir kaç şey bulabildim ama işe yaramadı.

benim sorunum ev arkadaşımla paylaşım klasörü açtım. filmleri aldım. başlangıç dizininde filmler adlı klasörde. filmleri ayrı harddiskime aldım fakat şimdi paylaşım klasöründeki filmleri silemiyorum. sağ tıklayıp sharing options yaptığımda şöyle bir hata alıyorum:

The folder "4.luni.3.saptamâni.si.2.zile.2007.LiMiTED.PROPER.DVDRip.XviD-NOsegmenT" needs the following extra permissions for sharing to work:
  - write permission by others
Do you want Nautilus to add these permissions to the folder automatically?


klasörlerin her birinin üstünde kilit işareti var. herhalde dosyalara erişim hakkım yok. sağ tıklayıp erişim haklarından yapmaya çalıştığımda da olmuyor. dosyanın en üstünde sahibi yazan yerde nobody yazıyor. ben bu dosyaya nasıl ulaşıp silebilirim??
Bir şey öğrenmek istediğimde dışarı çıkar ve benden daha çok bilen birisini bulur ona sorarım. Bazen çok kazık sorarım!!!

Linux bir felsefedir, felsefe öğretidir, öğreti bilim ve düşüncedir, bilim ve düşünce özgürlüktür, özgürlük ise linuxdur. Yani Linux herşeydir.

garafatma

Alt+F2 ye basıp
sudo nautilus
bu komut nautilusu açıp o klasörü silmeyi denermisin?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

3mr3

Yada keiser arkadaşımızınkinden farklı olarak, terminalden

sudo chmod 777 dizin/oldugu/yer *

Tüm haklara sahip verebilirsin...
Ben, seninle ben oldum. | Başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever...

ebubekirs

Ek bilgi;

Size, dosyanın "diğer" kategori kullanıcıları için yazma izninin olması gerektiğini söylemiş. ls -l komutu ile dosyaya baktığınızda, karşısında -rwxrwxrwx  şekllinde ifadeler görürsünüz. Burada

r = read = okuma
w = write = yazma
x = execute = çalıştırma

izinlerini ifade eder. '-'den sonraki ilk üçkarakter dosyanın sahibinin, ikinci karakter grubun, son 3 karakter diğer kullanıcıların izinlerini ifade eder.

-rwxr-xr--  ; sahibinin okuma, yazma ve çalıştırma izni var, grubun yazma ve çalıştırma izni var, diğer kullanıcıların sadece okuma izni var. İzin verme işlemleri bu şekilde karakterlerle yapılabildiği gibi rakamlarla da yapılabilir. Bunun için;

x = 1
w = 2
r = 4

olmak üzere hangi izinleri vermek istiyorsanız, o sayıların toplamını yazmanız yeterli. Örneğin okuma ve çalıştırma  için 1+4 = 5, okuma ve yazma için 4+2=6, her üçü için 1+2+4 = 7 (toplama dersi gibi oldu :D). Bu şekilde her üçlü grubu tek rakamla ifade etmiş oluyoruz.

750 = sahibinin okuma, yazma ve çalıştırma izni, grubun okuma ve çalıştırma izni var, diğer kullanıcıların hiçbir izni yok.

@3mr3' in verdiği komut ile tüm kullanıcılara, tüm hakları vermiş oluyoruz.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

heartsmagic

@ebubekirs, çok benzer bir yazı SUDO'un bu sayısında olacak. Anlatımlarımız da çok benzer, aynı tarzda düşünüyor gibiyiz :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Malik

teşekkür ederim ebubekirs sorun çözüldü. gerçekten çok anlaşılır anlatmışsın. teşekkürler. ben harflerle çözdüm. ve bir çözüm yolu daha buldum. onu da ekleyeyim dedim. başkalarına yardımcı olur belki. betiklere root ile aç seçeneğini ekledim. o da işe yaradı. saygılarımla...
Bir şey öğrenmek istediğimde dışarı çıkar ve benden daha çok bilen birisini bulur ona sorarım. Bazen çok kazık sorarım!!!

Linux bir felsefedir, felsefe öğretidir, öğreti bilim ve düşüncedir, bilim ve düşünce özgürlüktür, özgürlük ise linuxdur. Yani Linux herşeydir.