Güç Tasarrufu

Başlatan mbt28, 18 Kasım 2008 - 21:45:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mbt28

Çağımız bilgi ve elektronik çağı, bilgiye ulaşmak için en çok kullandığımız araçlar ise kuşkusuz bilgisayarlar. Eskiden sadece günde 1 saat açılan bu cihazlar artık 7 gün 24 saat hep açık. Bu büyük bir güç tüketimi demek dahası eğer taşınabilir bilgisayarlar kullanıyorsak, sürekli elektirik kaynağı bulamayacağımızdan batarya kullanımında güç tasarrufu çok önemli. Bilgisayarlarımızda güç tasarrufu yapabilmek için bir çok yeni teknoloji ve yol var.

Öncelikle bilgisayarlarımızda başlıca enerji harcayan parçaları incelemeliyiz:

- İşlemci bilgisayarlarımızda en çok enerji harcayan parçalar arasında ilk sıralarda. Bu konuda intel speed step teknolojisi, amd ise powernow teknolojisi ile enerji yönetimini sağlıyor. Piyasada amd ve intelin çeşitli işlemci modellerini bulabilirsiniz. Genel olarak dizüstü bilgisayarlarda intel centrinio tabanlı işlemcilerini, amd ise turion işlemci modellerini kullanıyor. Masaüstü bilgisayarlar için oldukça fazla seçenek mevcut ve benim yeterince bilgim yok(bir arkadaş yazarsa eklenebilir). Masaüstü bilgisayarlarda bios altından ve işletim sisteminden, güç seçeneklerini ayarlayabilirsiniz. Bunlar tam güç, değişebilir güç yönetimi ve güç tasarrufu kipleridir. Dizüstü bilgisayarlarıda benzerdir. Tavsiyem değişebilir güç yönetimini seçmenizdir. Gnome ve KDE masaüstü ortamları güç yönetmini desteklerler ve bunun içinde arayüzleri bulunur buradan seçiminizi yapabilirsiniz. Özellikle dizüstülerde fanda devre dışı kaldığından hem güçten tasarruf edersiniz hemde vızıltı sesinden kurtulursunuz.

-Ekranlar yine başlıca güç tüketim parçalarıdır. Yeni nesil lcd tft ekranlar crt olanlara göre 2 ile 3 kat arasında tasarruf sağlarlar. CRT monitörler 60 ile 80 watt arası güç kullanırlarken lcd ekranlar 30 35 watt gibi çok daha düşük seviyede enerji kullanırlar. CRT monitörlerde ekran koruyucu ve ekranı karartma güç tüketimini 60 watta kadar düşürebilmektedir. LCD ekranlarda ise ekran koruyucuları güç tüketimini etkilemezler ama ekranın bekleme kipine girmesi yeni modellerde 1 wattan daha az güç tüketimi gibi az bir seviyededir. Ekran parlaklığı ise bir diğer önemli noktadır, dizüstü bilgisayarlarda ekran parlaklığını azaltarak %10 oranında güç tasarrufu sağlayabilirsiniz.

- Sabit Diskler sürekli kullanıldıklarında çok fazla enerji tüketirler. Yeni nesil elektronik hardiskler çok düşük enerji ile çalışabilirler ama hala çok pahalı ve kapasiteleri çok az. Sabit diskler için tavsiyem bilgisayarınızın olabildiğince az diske erişmesini sağlamanız ve sürekli olarak istek gönderek uyku kipine geçmesini engel olmasını önlemenizdir. Syslog sisteminizde kütük işlemlerini yaptığından sürekli olarak harddiske erişmektedir, eğer riski göze alıyorsanız kapatabilirsiniz.

- Ekran kartlarının dikkatli kullanımıyla dizüstü bilgisayarlarda %10 a varan güç tasarrufu sağlayabilirsiniz. Eğer çok güçlü 3b uygulamaları kullanmıyorsanız oboard denen ekran kartı modellerini tercih etmeniz çok büyük güç ve para tasarrufu sağlar. Masaüstü bilgisayarlarda ise onboard kartlar diğer kartlara nazaran 8 watt veya daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır.

- Optik okuyucular, optik okuyucular normal şekilde çalışırlarken masaüstü bilgisayarlarda yakalşık olarak 30 watt enerji tüketirler. Disüztülerde ise daha az tüketirler fakat bilgisayar açılırken içinde disk varsa hem linux hemde boot esnasında biosunun diski kontrol edşi yüzünden fazladan enerji harcanır mümkün olduğunca gereksiz disk bulundurmamak gerekir. Optik okuyucular disütülerde ısı üretimini sebep olduklarından hem rahatsızlık verirler ve hemde fan çalışma seviyesini yükseltirler. Mümkün olduğunca usb bellek aygıtları kullanmak güç ve zamandan tasarruf sağlayacaktır.

Ubuntuda öntanımlı olarak kapalı gelen dizüstü kipini /etc/default/acpi-support altındaki ENABLE_LAPTOP_MODE=false ibaresini true yaparak aktif hale getirebilirsiniz.

-Kablosuz aygıtlar, dizüstü bilgisayarların olmassa olmazı, fakat 3 saat pil ömrü olan bir dizüstü bilgisayarın yarım saatlik enerjisini kablosuz aygıtlar tüketiyor. Birçok kablosuz aygıt ile linux üzerinde sorun yaşanmasına rağmen linux bize bu aygıtların güç durumlarını elle düzenlememize izin veriyor. Bu bağlantıda nasıl kablosuz kartlarda güç tasarrufu yapıldığı anlatılmış. Bu bağlantıda ise daha ayrıntılı ve teknik olarak nasıl işliyor anlatılmış.

Devam edecek, değinilecek konular: yazılım ile güç tasarrufu, kablosuz aygıtlar vs...

Intel

Arada unutulmus ancak herkesin ihtiyaci olan bir yazi. Tesekkurler.

nfortech

Bir ipucu benden olsun.
Eğer dizüstü bilgisayarınızla uzun süreli indirme işlemi ve ya ekran kartını kullanmayı gerektirmeyen işlemler yapıyor ve bilgisayar başında bulunmanız gerekmiyorsa -mesela gece uyurken- şu komutla lcd ekranı kapatabilirsiniz:

sudo vbetool dpms suspend

ya da

sudo vbetool dpms off

yönetici şifrenizi girdikten sonra ekran tamamen kapanacaktır. Rakamsal olarak bilmiyorum ama uzun vadede elektrik faturasından tasarruf sağlayacaktır.

Ekranı açmak için karanlık ekrandayken konsola

sudo vbetool dpms on

komutu vermelisiniz.
Linux Kayıtlı Kullanıcı Kimliği:#4939557 Ubuntu Kayıtlı Kullanıcı Kimliği:#28252

esrama

Windows 7 kullanın, güç tasarrufu sağlıyormuş :):):):):):)