Ubuntu ve açık kaynak hakkında birkaç ilginç soru

Başlatan sowhat12345, 26 Eylül 2008 - 10:35:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sowhat12345

Açık kaynaklı yazılımlar hakkında her zaman aklıma takılan bir kaç husus olmuştur:

Mesela Ubuntu'nun performansı ile alakalı bir şey sormak istiyorum. Wİndows xp ye nazaran çok hızlı olduğu söyleniyor. Fakat ben eski bilgisayarıma (çok yavaş bir sistemdi fakat Ubuntu yu kurabildim) Ubuntu 8 ve Windows xp (sp3) kurmuştum. Gerçektende Windows her işlemi çok çok daha hızlı yapabiliyordu. (Devrede antivirüs ve daha bir sürü program olmasına rağmen) Bu hafta yeni bilgisayar aldım . Gerçekten de çok hızlı fakat hala aynı şekilde Windows Ubuntu'dan çok daha rahat ve kasılmadan çalışıyor. Örnek verecek olursam 200 mb lik bir program indirdim. Sıkıştırılmış dosyaydı. Onu açmayı denedim windows abartısız 2-3 dakika farkla daha hızlı açtı. Klasörlerde gezinirken birçok resim içeren bir klasöre girdiğim zaman resimleri küçük boyutta gösterilir. Ubuntu resimleri açması eski bilgisyarda 10 saniyeyi buluyordu. Windows ise 2 saniyeyi bulmuyordu. Şİmdiki bilgisyarda yorum yapamayacam çünkü ikisindede bir anda açılıyor :) Hadi diğerlim ki bunlar farklı sıkıştırma progranlarının ve farklı klasör gezginlerinin vermiş olduğu dezavantajlar diyelim (ki ben bunların Ubuntu'da daha iyi olmasını beklerdim). Peki ya Firefoxa ne demeli? Firefoxun ve Flash playerın aynı sürümü windowsta ve Ubuntuda kurulu olmasına rağmen eski ve yeni bilgisayarda da Ubuntu daha fazla kasılıyor. Bu beni gerçekten de çok şaşırttı. 5-6 tab açıkken, sayfalarda aşağı yukarı gezinirken Ubuntu Firefoxta kasılmayı hissedebiliyorum, fakat windows xp de bu yeni bilgisayarda sanki hiçbişi yokmuş gibi. Ben Ubuntuyu kötülemeye çalışmıyorum yanlış anlamayın, zaten benim için Ubuntu pahabiçilemez :)  fakat bunun sebebini bilen arkadaşlar beni aydınlatırsa memnun olurum.

Bunun dışında açık kaynaklı yazılımlar hakkında * bir şey daha sormak istiyorum. Sun firmasının kendi ücretli sattığı office paketi var. Buna rağmen gidip openoffice'e destek oluyor. Hatta resmi sponsoru ve en büyük destekçisi onlar diye biliyorum. Openoffice o kadar çok hızlı gelişiyorki resmen Sun kendi ofice paketini bile bile hiçe sayıyor. Bu biraz saçma değilmi ? Aynı şekilde Norton, antivir yazılımını piyasaya sürüyor ve şu günlerde antivir ücretsiz açık kaynaklı yazılım, birçok uzman bilgisayarcıya göre nortondan çok çok daha iyi. Bunların amaçları mı farklı yoksa arkaplanda bizim bilmediğimiz şeyler mi dönüyor :-\

Son olarak açık kaynaklı programlarda güvenlik konusuna değinmek istiyorum. Çok güvenli diyorz doğrudur. Niye güvenli çünkü hem saldırı olmuyor hem de kodları açık. Peki madem saldırı olmuyor o zman neden bu kadar güvenlik güncelleştirmesi alınıyor. Hiç alınmayacak demiyorum ama biraz abartılı değilmi ? Kodları açık diyoruz fakat koskoca işletim sistemi bu (ki bunun yanında gelen onlarca yazılım) bunları kim kontrol ederki. Her gün güncelleştirmeleri çıkıyor, bildiğim kadarıyla yüzlerce farklı linux dağıtımı var. Bazı insanların bu kodların içine hiç farkedilmeden, ufaktan birşeyler ekleyip eklemediğini nereden bilebiliriz ki ?!:( (ki bu önceden planlanmış, iyi programcılar tarafından yapılırsa kodlar kontrol edilse bile BELKİ farkedilemeyebilir)...
Bu tür sorular hep aklıma takılmıştır, bu iş üzerinde tecrübesi olanlar açıklama yapabilirse memnun olurum ....

atomkarinca

İlk önce niye bazı programların Windows'da daha hızlı olduğu konusunda bir şey söyleyeyim; sıkıştırılmış dosyayı bilmiyorum ama Flash konusundaki yavaşlığın kesinlikle Linux'la alakası yok. Kodu kapalı olduğu için burada Adobe'a muhtaç durumdayız ve bu konuda hiçbir şey yapmıyorlar. Hız konusunda da şunu söyleyeyim, iki işletim sistemini de 6 ay boyunca kullanın, eminim Ubuntu'nun hızı belli edecektir kendisini.

Sun hakkındaki sorunuzun cevabı çok basit; Sun kendi office programını satıyor evet ama asıl parayı destekten kazanıyor. Kodunu açarak herkesin yardımcı olabilmesini ve daha hızlı geliştirilebilmesini sağlıyor ve bu gelişimi kendi office programında kullanıyor. Eminim bu durum Norton'da da aynıdır. Bu gibi şirketlerin en büyük gelir kapısıdır destek.

Son sorunuza gelecek olursak; mesela Ubuntu'yu ele alalım. Yüzlerce geliştiricisi var fakat son kullanıcıya ulaşan değişiklikleri de yine en azından onlarca kişi test etmeden ve birkaç kişi daha test edip onaylamadan kesinlikle kabul etmiyorlar. Birisi gizlice bir kod koymuş bile olsa bu paketin değiştirildiği bilinecek ve değişikliğin ne olduğuna bakılacak, düzeltilip son kullanıcıya iletilecektir. Güvenlik açıkları ise zamanla ortaya çıkan şeyler. Yani programı yazarsınız, bakarsınız size kurşun geçirmez görünür ama zamanla açığı fark edersiniz ve kapatırsınız. Bu kapatılma işlemi Linux dağıtımlarında günler hatta birkaç saat sürerken, Microsoft bunu 6 ayda bir falan yapmaktadır. Bu yüzden sürekli güncellemeler alırsınız.

eren

Yavaşlık konusuna şu yönden katılıyorum. Bilgisayarımda 8 işletim sistemi (7 dağıtım var). Firefox en yavaş Ubuntu üzerinde çalışıyor ve sayfa yükleme hızları felaket.

Yaklaşık 1 aydır test ediyorum ve Firefox Ubuntu'da neden diğer dağıtımlara göre yavaş çalışıyor bulamadım. Aynı eklentileri kurup aynı DNS adreslerini kullandığım halde durum böyle.

Ubuntu sistem genelinde takılma da yapıyor.

Not: Bilgisayarım yeni, diskim sata2 ve yeni.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

xxx3

Aslında bende uzun bir süre  hem ubuntu hemde xp kullandım. Hız konusunda bende ubuntu her zaman önde gitdi sonra acaba virüs korumam mı yavaşlatıyor dedim ki (kaspersky internet security kullanıyorum ) iptal ettim ama sonuç genede aynıydı ubuntu her zaman öndeydi ayrıca compiz aktifkende pasifkende ubuntu her zaman aynıydı firefox'a gelince firefox 3.0 çıkmadan önce onunlada ilgili bir sorunum yoktu fakat firefox 3.0 geçince bir yavaşlama oldu anlamadım. Güncellemelere gelince gerçekten belkide sorun çözme ve güncelleme konusunda bana göre linux  diğer tüm işletim sistemlerinden ayrılıyor çünkü açıklar çok çabuk kapanıyor burda açık kaynak kodlu olması tabiki en büyük sebeb örneğin forumumuz da bir arkadaşımız launchpad bir mesaj atıyor bir sorun buluyor hemen karşılık geliyor ve ondan sonra o sorunun çözüleceğini hata raporunun oluşturulduğunu bildiriyor. konunun tamamını burdan okuyabilirsiniz.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,3722.0.html

Acaba biz son kullanıcılar olarak gerek xp de gerekse mac os da bir sorun bulsak ve bildirsek ne kadar kayda alırlar tarşılılır  :D

Çağlar

#4
firefox bendede kasıyordu fakat bi ayar var onu yaptım çok fark etti gerçekten about:config yazıp açılan ekranda network pipelining diye iki tane seçenek var onların birini true diğerini 10 yapınca süper oluyor
We got a badass over here!
__________________________
Bu çevirinin size ihtiyacı var...

heartsmagic

Ben de ufak tefek bir şeyler söyleyeyim.

1. Şunu itiraf etmem gerekiyor ki Windows'a bütünleşik çalışan (kısacası çekirdekten ayrı çalışmayan) arayüz yani bizdeki muadili olan X daha hızlı. Bu ilk defa Linux'a geçen arkadaşlar tarafından bariz bir şekilde anlaşılıacaktır. Fi tarihinde okuduğum bir makalede X'in yapısının buna neden olduğu ve şimdilik önüne geçilemeyeceği anlatılıyordu. Fakat burada gözden kaçan nokta madalyonun diğer tarafı.

Şöyle düşünecek olursak, diyelim ki Windows ve Ubuntu'yu aynı anda kurdunuz. Var sayalım ki Windows arayüz olarak Ubuntu'dan 2 sn. daha hızlı çalışmakta. Aradan aylar geçtikten sonra Ubuntu , veya diğer dağıtımlar, bu konuda yavaşlama yaşamazken Windows gittikçe şişmeye ve ağırlaşmaya başlar. Nitekim çekirdekten ayrı olmayan arayüz de bu yavaşlıktan nasibini alacaktır. Sakın bana aylar sonra şişmiş bir Windows'un önüne geçip Explorer açmaya çalışırken öylece ekranla (öküz-tren muhabbetindeki gibi) bakıştığımızı görmediğinizi söylemeyin.

Kısacası Linux ile X birbirine yapışık değildir, bağımsız çalışırlar. Bu nedenle X ilk seferde yavaş gibi görünse de her daim kararlığını koruyacaktır.

Kaldı ki aslında Linux'un hızından bahsederken bahse konu olan yer X değildir, alt yapıdır. Ben sanmıyorum ki NASA olsun, kocaman kocaman hesap gerektiren işleri olan kurumlar olsun, "cluster"lar kullanan şirketler olsun Windows kullansın. Okuduğum üniversitede bile Mathematica ile bir şeyler hesaplatırken aradaki farkı gözlerimizle görüyorduk. Hız derken tam olarak neden bashettiğimizi iyi anlamamız gerekli.

2. @atomkarinca güzelce açıklamış

3. Cevap vermeden tersten okuma yapıyorum. Kapalı kaynak kodla yazılan programlara bir arka kapının veya kötü niyetli bir kodun girdiğini nasıl anlarız? Olursa kim, nasıl keşfeder? Keşfeden çıkarsa kim düzeltir? Düzeltilene kadar kaç kişi etkilenir?

Genelde internet üzerinden elle indirilip kurulan programları birilerinin haberdar etmesiyle öğrenir ve güncelleriz (Windows üzerinde). Ancak dağıtımlar bu işi kendileri takip eder (Linux üzerinde). Açığın bulunduğunun ertesi günü (eğer ciddi bir açıksa) çözüm üretilir, yeni sürüm hazırlanır, bize sadece depoları güncelleyip "yükselt" demek kalır.


Not: Rar dosyasını handi dosya sistemi üzerinde açtın? Hem Linux hem Windows için soruyorum. Arabirime sahip bir programla mı denedin yoksa terminal mi kullandın?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sowhat12345

Wİndowsta 7-zip , UBuntuda da kendi arşiv yöneticisini kullandım.... ama rar dosyasımıydı hatırlamıyorum. sanırım vlc nin setupunu bir yerden indirmiştim .... ya sanırım bu program farkından kaynaklanıyor. 7-zip açık kaynaklı ve hızlı bir program.

heartsmagic

O zaman haliyle olaylar değişecektir. 7-zip'in yanlış bilmiyorsam Linux sürümü de mevcut. Ancak aynı sıkıştırma biçimini kullanıp yine de Windows hızlıydı diyorsan iş yine değişir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sowhat12345

Evet doğru! Bence muhakkak 7-zip daha hızlıdır. Fakat ne olursa olsun Firefoxun daha yavaş olması biraz üzdü beni,
hiç beklemezdim. Belki flash player olsa gerek diyeceğim ama onunda aynı sürümü vardı. Herneyse önemli olan dediğiniz gibi her geçen gün sistemin yavaşlamaması.
Bunu demişken duydunuz mu bilmiyorum Windows Vistadan sonra çıkartacağı Windows 7 den de sonra yeni planları varmış. Onlarda linux dağıtımlarındaki gibi programları systeme yüklenmeyecek şekilde yani sistemden ayrı bir şekilde yüklenecek ve çalışcak şekilde bir sistem çıkaracaklarmış. Tabi artık bunun adı Windows olmayacak çünkü köklü bir değişim olacak. Yani linuxtaki gibi sistem her geçen gün yavaşlamayacak. Birde yapılacak yeni sistemin mantığı yer yönüyle daha gelişmiş olur herhalde çünkü son zamanın mantığı ile hazırlanmış olacak. İlk zamanlar birçok sorun çıkartacaktır ama sonra belki de Linux kullanma gereksinimi de duymayabiliriz....

umutubuntu

Alıntı yapılan: sowhat12345 - 27 Eylül 2008 - 11:55:42
İlk zamanlar birçok sorun çıkartacaktır ama sonra belki de Linux kullanma gereksinimi de duymayabiliriz....
Herkes Windows için para ödemek istemeyebilir, şimdi yapıldığı gibi ''kırek'' çıkartılabilir ama o zaman kim öle kim kala,
belkide microsoft ''kırek'' işinin önünede geçmiş olur.

munirekinci

Alıntı yapılan: sowhat12345 - 27 Eylül 2008 - 11:55:42
Evet doğru! Bence muhakkak 7-zip daha hızlıdır. Fakat ne olursa olsun Firefoxun daha yavaş olması biraz üzdü beni,
hiç beklemezdim. Belki flash player olsa gerek diyeceğim ama onunda aynı sürümü vardı. Herneyse önemli olan dediğiniz gibi her geçen gün sistemin yavaşlamaması.

Adobe Flash Player'ın aynı sürüm numarasına sahip Linux ve Windows sürümü arasında uçurumlar var. Aynı sürüm numarasına sahip olması ikisinde de aynı kararlılıkla çalıştığı anlamına gelmez.

heartsmagic

Linux'u Windows kötü olduğu için kullanmıyorum ben, kısacası Windows uçsa da kaçsa da benim dünyamda yeri yok. Ancak önce bir uçsun kaçsın bakalım. Biz bu zamana kadar çok -miş,-mış duyduk, öyle dereyi görmeden paçaları sıvamamak lazım. Ha yarın bir gün önümüze Windowx sürerlerse şaşırmam zaten.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eren

WindowsX geliyor zaten Serkan. :)

Microsoft Rusyanın çalışmaları, Novell Mivrosoft ortaklığı, Ms'in Linux'a duyduğu heves, Novell ile Microsoft geliştiricilerinin birlikte aynı ortamda çalışması, satın alınan 3 büyük Linux dağıtımı üreticisi, Gentoo geliştiricileri ile kurulan sıcak temaslar, Troltech ile kurulan sıcak temaslar v.s. Say say bitmez yani, bence Bill amcanın aklında daha farklı şeyler var. :D
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

xxx3

Windows 7 gelişmelerini takip ediyorum sözde dünyanın en hızlı açılacak işletim sistemini oluşturmaya çalıştıklarını söylüyorlar.
Ne kadar güvenilir orası tartışılır. Fakat bazı değişiklikler olacağı kesin bunun dışında bundan bir kaç ay önceydi herhalde tam zamanını hatırlamıyorum windows tabanının dışında yeni bir tabandan işletim sistemi yazacaklarını duymuştum bakalım nasıl bıir şey olacak.Aslına bakarsanız kendi fikrim yeni çıkacak windows 7 bile kodları göremiyecez ama büyük ihtimalle linux tabanına yakın olacak diye düşünüyorum çünkü microsoft artık anladı işlerin yalnızca kendi istediği gibi gitmeyeceğini bakalım görecez onuda ellerine yüzlerine bulaştırmasınlarda  :D

FUBU

Alıntı YapVista üzerinde çalışan sürücüler ve programlar Windows 7 üzerinde de gerçekten iyi bir şekilde çalışacak. Aslına bakarsanız sistem olarak aynı yapıda olacak. Ancak bunlara ek olarak özellikle sürücüler konusunda bazı uyum özellikleri eklenecek.

Vista'da bunlar ilerletilmişti. Windows Server 2008 çekirdek yapısı ile daha da kuvvetlendirerek bu ilerlemeyi başarılı bir şekilde daha da ileriye götüreceğiz. Kısacası Windows Server 2008′deki yapı Vista'nın geliştirilmiş ve evrim geçirmiş bir sürümü olacak. Windows 7 ise daha da ileri seviyede bir evrim geçirecek.

Öte yandan Windows 7 üzerinde pek çok özellik yer alacak. Şimdilik sadece sürücü ve yazılımlar için uyumluluk ile çekirdekten bahsettim. Ancak emin olun çok daha fazlası yer alacak.
http://www.windows7.gen.tr/windows-7-ve-getirecekleri/2008/05/30/windows7/windows-7

ZAnnetmiyorum gelecek windows sürümünde söylediğiniz gibi değişikler olsun ama kim bilir.. :)

sowhat12345

Yanlız ben Windows 7 den değil ondan sonraki işletim sisteminden bahsediyorum :) sanırım yanlış anlaşılma oldu :) Windows 7 hakkında ben de birçok şey okudum . O sistem baya iyi olacak fakat klasik windows nereye kadar olabilirki! İyi de olsa, köklü değişim olmazsa bir sonuca varılamaz. Ama sonraki işletim sistemi (ismi windows olmayacakmış) hakkında yazılan şeyler baya bi farklı ...

FUBU

Yo haklısınız, ben xxx3 ün yazdıkları için demiştim.
Alıntı YapAslına bakarsanız kendi fikrim yeni çıkacak windows 7 bile kodları göremiyecez ama büyük ihtimalle linux tabanına yakın olacak diye düşünüyorum çünkü microsoft artık anladı işlerin yalnızca kendi istediği gibi gitmeyeceğini bakalım görecez onuda ellerine yüzlerine bulaştırmasınlarda
Ben xxx3e dedim bi değişiklik yok diye

xxx3

Alıntı yapılan: FUBU - 27 Eylül 2008 - 21:27:09
Yo haklısınız, ben xxx3 ün yazdıkları için demiştim.
Alıntı YapAslına bakarsanız kendi fikrim yeni çıkacak windows 7 bile kodları göremiyecez ama büyük ihtimalle linux tabanına yakın olacak diye düşünüyorum çünkü microsoft artık anladı işlerin yalnızca kendi istediği gibi gitmeyeceğini bakalım görecez onuda ellerine yüzlerine bulaştırmasınlarda
Ben xxx3e dedim bi değişiklik yok diye
aslında temel olarak bir değişiklik yok haklısınız yalnız dokunmatik ekranlar artık birden çok parmakla kullanıla bilecek değişiklik olarak yalnızca bunu iyi buldum tabi birde kaç tane son kullanıcının dokunmatik ekranı olur o da ayrı bir mesele  :D

small_hayta

sowhat12345'e;
"Ne yani linux'u sadece win'de yaşadığın problemleri yaşamamak için mi kullanıyorsun???
Win o problemleri çözünce Linux'u bırakabilir misin??? Vay be!!! Şaşırdım doğrusu...
Peki Bill amcaya sorabilir misin Win 7'nin felsefesinde 'para' dışında ne olacak???
Sadece işletim sisteminin mi? Tabii ki hayır.
Diğer tüm programlar da dahil bir bütün olarak 'para' gibi bir amaç uğruna yazılan herşeye ve vurdumduymaz destek servislerine HAYIR!!!

Bu arada bilmeni istediğim birşey var ki o da şudur:
- Hiçbir Linux kullanıcısı (hele ki Ubuntu) 'zorunda' olduğu için Linux kullanmıyor bence. (Seni sayamıyorum ne yazık ki:P)
Hem de Türkiye'de... Korsan'ın tek gözünün bile ne kadar yeterli olduğu güzelim ülkemizde isteyen herkes en pahalı Server 2008'de dahil korsan yazılım kullanabilmekte.

Bu arada ben bilgisayar teknik servisi olarak uzun zamanlar boyunca Win'le içli dışlı olmuş biriyim. Bu içli dışlı olmam hâlâ devam etmekle beraber artık tanıdığım birçok kullanıcının Pardus ve Ubuntu başta olmak üzere Linux tabalı sistemlere geçişini sağlıyorum. İnanın Win'de yazıcıdan çıktı alamayan kişiler Pardus'ta zarf bile yazdırıyor!!! Ben Win'den tamamen elimi ayağımı çekmiş durumdayım. Sadece OS değil kullanmam gereken başlıca programlar da büyük ücretler karşılığında satıldığından (-ki ben korsan kullanıyordum) Linux'a geçtim ve gerek hız, gerek kararlılık, gerekse program çeşitliliği ve zenginliği bakımından olsun hiçbir konuda eksiklik hissetmedim. Yalnız oyunlarda biraz problem yaşıyorum ancak onun da bir çaresi bulunur elbet. (Şimdilik Portable Win'de oynuyorum oyunlarımı:P)

Bir de Canonical'den Ubuntu'nun en son sürümün CD'sini sipariş ettim ve kargo ücreti bile talep etmeden ürünü bana gönderdiler.
Bugün Microsoft'tan TR'de olmayan bi Win istesem hem dili TR olmaz hem OS'e para verirdim hem de taşımaya para verirdim eminim.

Çağlar

adamların işi gücü para tamam türk kullanıcıları olarak biz bunlara pek para vermiyoruz ama bilgisayar üreticileri kullanımın çoğunluğu onlarda olduğu için yüklü olarak gönderiyorlar bir türk markası bilgisayar bile alsanız inanın 100 dolarını sadece onlara veriyorsunuz benim çevremde herkes "alışılmış" (kim alıştırdıysa) işletim sistemini kullanıyorlar ama 2 gün önce 3 arkadaşıma çeşitli dağıtımlar kurdum para da almadım gönülden isteyerek yaptım wireles larını bile çalıştırdım yeter ki bıraksınlar alıştıklarını yeter ki özgür olsunlar ve özgürlüğün tadını görsünler
We got a badass over here!
__________________________
Bu çevirinin size ihtiyacı var...

sowhat12345

small_hayta olaya baya bir derin bakmışsın... (öncelikle gene söyliyeyim ben windows7 için değil, ondna sonraki sistem için konuşuyorum. Herneyse o önemli değil) . Şimdi en başta bana heartsmagic wndows'un daha hızlı oldğunu söyledi. Düşünün eğer sistem her geçen gün yavaşlamayacaksa (linux gibi) windows her zaman daha hızlı olacaktır . Eğer böyle bişi olursa performstan hahsetme. orda yazdığın gibi. Üstelik eğer olursa ( bakın eğer diyorum ben  kesin bilmiyorum, okuduklarımdan yazıyorum ve böle olacağını da pek sanmıyorum...) performans artışı da inanılmaz olacakmış. Daha düşük sistemlerde çalışabilecek ve çok daha hızlı olacak. Ubuntu 8 i ben laptobuma kuramadım (ki o laptopta windows xp sp3 lü ve tüm programlarımı ağır da olsa kullanıyorum bi de yeni sistemi düşünün daha eski pc mi var artık :) ). Wİndowsun şu anda hız konusunda geçeceğini varsayarak devam ediyorum. Bunun dışında Linux dağıtımlarının çok ta aşırı bir extrası yok. Ufak ufak şu bu daha iyi diyebilirsin ki onları muhakkak windowsta programlarla yaparsın. Eğer micorosoft böyle sitem yaparsa unutma daha az çökecek ve daha az sorun çıkartacak (mantıken linuxtaki gibi) çünkü programlar sistemde ayrı  yüklenip ayrı çalışacak.
Şimdi gelelim en önemli meselye: VİRÜS ve PARA :) . Güvenlik gene Windowsta az olacak biliyoruz.Ama biraz düşün şu anda ben WİndowsXSP3 lü kullanıcı olarak AVG,antivir,nroton gibi çok iyi antivirüsler kullanan opera,firefox,maxthon gibi browser kullanan birinin virüse yakalanacağını düşünmüyorum. Güvenlik açığı olur ama pek bişi olacağını sanmıyorum. Çok çok az bir ihtimal . İnsanın başına bile gelmez :) Y a benim arkadaşlarımın dünyadan haberleri yok, windows ne bilemezler her gün banka işlemlerini yapıyorlar. Herhangi birşey olamdı henüz onlara. düşünün bi de iyi kullanıclılara (dikkatli kullanıcılara) bişi olma olasılığı çok çok az.
Gelelim paraya :) bu konuda kesinlikle sana hak veriyom. Bende herşeyin farkındayım hatta bazen okuduğumm haberlerde microsofta çok çok sinirleniyorum. Diğer yazılımlar da parayla zaten. Ben zaten türkiyede yaşadığımız için böle rahat konuşuyorum. Belki yabancı ülkede olsaydım ve ekonomik durum çok iyi olmasaydı böyle bir şey düşünemezdim (anladınız siz ne demke istediğimi).....
Ynai kıscası anlatmak istediğim Ubuntu kullanmak zorunda olmasına kullanmazdım. Şu anda Linxun mantığı windowsta olsa Linuxu ben niye kullanıyım (dediğim gibi para ve güvenlik konularına bişi diyemem, ben onlar beni kişisel olarak rahatsız etmediği için benim sorunum yok yukarıda kjendime göre neden yok açıkladım)

erginemr

@sowhat12345,

Ben de bu Linux-Windows kullanımı konusunda diğer arkadaşlara yakın bir çizgide düşünüyorum. Linux kullanmak bir tercih, bir duruştur. Özgür yazılıma ve kullanıcı özgürlüğüne yapılan bir saygı duruşudur. MS gibi ticari firmaların sizin adınıza, size rağmen karar verme çabalarına karşı kişisel bir protestodur. Yoksa, kim daha iyi, kim daha hızlı meselesi değildir.

Anladığım kadarıyla siz Linux'e bir araç olarak bakıyorsunuz (ki buna her zaman hakkınız var), bizse Linux'e bir amaç olarak bakıyoruz. Şu an için ütopik gibi görünse de, bizi yukarıda belirttiğim hedefe götürecek bir amaç.

Bir de, Windows'un, yeni işletim sistemlerinin daha performanslı olacağına ve daşa düşük konfigürasyonlu sistemlerde çalışacağına hiç mi hiç inanmıyorum. Ayinesi iştir kişinin, lâfa bakılmaz diye bir söz vardır. Ya da başka bir fadeyle; kişinin yaptıkları, yapacaklarının aynasıdır. Windows'un bu güne kadar çıkartmış olduğu işletim sistemlerinin sırası ve sistem gereksinimleri (3.1 < 95 < 98 < ME < 2000 < XP < Vista), bize bunun tam tersini söylüyor.

sowhat12345

Ben de windowsun böyle bir sistem yapabileceğine inanmıyorum. Bunu yukarıda iki kez belirttim.
Ben de aslında linuxun özgür olmasından çok memnunum ama bazen o kadar çok çektiriyorki bazen ağlayasım geliyor :) Ben de bunun üzerine şöyle bişi dedim eğer böyle bir sistem olursa kurtulur, o sisteme geçerim dedim. Herkes özgür olmaktan memnuniyet duyar. Ama Windowsun o sistemini kullanırsamda beni ele geçirmesine izin vermem. Gidip IE kulkanmam , nero kullanman , norton kullanmam heralde... Giderim ücretsiz alternatiflerlerden yararlanırım. Ki şu anda bile ubuntun yanında kurduğum windowsta tüm programlar öyle. Ve gerçekten çok memnunum. Yani windowsun bir süre sonra yavaşlamaması dışında :) o da o sistemde gitmiş olacak. Bence microsoft , işletim sistemi kullanmasını bilmeyen , bilgisayarıyla uğraşmayan kişilerin parasından çıkar elde eder ve onları istediği gibi eliyle oynatır. Ben böyle düşünüyorum. Bence gerçekten biliçli kullanıcı her yerde olan özgür olur. (Ben kesinlikle açık kaynak olayını detekliyorum ve şu anda zaten en iyiyisi de olduğunu da biliyorum)
Birde bunun dışında konu ilerlemişken şöyle bir korkum oluyor genelde: İlerdeki zamanlarda eğer linux dağıtımları daha falza kullanılırsa virüsler ve tehditler artacaktır. Veya Linux dağıtımları ve açık kaynkalı yazılımlardaki sponsorlar bile belki de çıkar çatışmasına girecekler. Biri çıkacak ben şöle bir program yaptım diyecek, kapalı kayynak olacak, ve paryala satacak (isteğe bağlı yüklesin diyecek). O zaman işler allak bullak olmayacakmı ? Bu hep insanı düşündürüyor. Çünkü işletim sistemine o kadar emek veriyoruz ( aranızda bana yardım edenler de oldu sağolsunlar, ufak bi şeyi yapabilmem için aylarımı veriyorum) sonrada ilerde bunlarda yatarsa o zaman içim gider işte :( BU açık kaynaklı yazılım lisanslarında hiçbir zman kimse tarafından sahiplenemeyeceği yazıyormu ? :(

heartsmagic

Çok uzamış gibi duruyor başlık. Bir de @sowhat12345 yanlış anlama ancak yazım tarzın okumaya pek müsait değil. Genelde forumdaki her mesajı satır satır okurum ancak senin yazılarında zorlanmaktayım. Bu nedenle kabaca bakıp yorum yapılır halde oluyor.

Bu arada ben de bir şey ekleyeyim. Linux kullanmanın güzel yanlarından biri de insanı bilgisayar konusunda geliştirmeye açık olmasıdır. Bu kadar zamanlık tecrübelerime bakarak Windows kullanıcısı eğer özel bir alana inmezse kendisini geliştiremiyor. Fakat Linux yapı olarak bazı şeyleri anlamamızı ve bilmemizi mecbur hale getiriyor. Bu da bilgilerimizin üzerine yenilerinin binmesi, var olanların gelişmesi anlamına gelmekte.

Örnekler:
Birçok Windows kullanıcısı MBR, DNS, disk bölümleri, sürücü mantığı nedir bilmezken, Linux kullanıcıları için bunlar olağan şeylerdir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sypro

O zaman yine aynı yere geliyoruz: spesifik programlar dışında, Windows oyun konsollarına alterantif bir sistem oluştururken Linux bilgisayar kullanma hissiyatı yaratıyor.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."