Ubuntu hakkında bir kaç sorum olacak

Başlatan sowhat12345, 18 Eylül 2008 - 21:40:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sowhat12345

Ubuntu'yu yeni kullanmaya başladım, yavaş yavaş windows'tan kurtulmaya çalışıyorum. Yani windowsu kaldırmayı düşünüyorum. Hazırlıklarını yapıyorum. Beni korkutan şeylerin arasında pdf, office ve sıkıştırılmış dosyalar var. Ubuntu da pdf uzantılı dosyaları açan bir program var. Fakat bunun ne kadar gelişmiş olduğunu bilmiyorum. OpenOffice 3. sürümünde pdf dosyalarını da destekleyecekmiş. Artık ikisine güvenebilirmiyim, yoksa adobe yi wine ile kurmam gerekirmi ?
Microsoft office dosyaları hala sorun yaratıyor. OpenOffice 3. sürümünde bu sorunlarla artık karşılaşmayacağımız yazıyor ama gene bu konuda şüpheliyim. Çok önemli durumlarda sinir bozucu olabiliyor ...
Gelelim asıl soruma: Sıkıştırılmış dosyalar. Başta dediğim gibi daha yeni Linux kullanmaya başladığım için  rar zip gibi sıkıştırılmış dosyalarda sorun yaşamadım. Ama zip ve rar dosyalarından hala şüpheliyim. Özellikle korumalı (şifreli) dosyalarda sorun çıkardığını okuyorum. Wine ile 7-zip, winrar ve winzip programlarını son sürümlerini kurmam gerekirmi ?
(wine ile hiç program kurmak istemiyoum aslında :( )

Bu arada bu gün internette okudum . Ubuntu 8.1 sürümünde program kaldırdıktan sonra kalan artık dosyaları silmeye yarayan bir program olacakmış. Benim bildiğim Ubuntu'da (hatta tüm diğer linux dağıtımlarında) hiçbir artık dosya kalmıyordu. Hatta Linux sistemlerinde gün geçtikçe yavaşlamama (şişmeme...) gibi sorunların olmamasında bunun rolü var diye biliyorum. İngilizce forumunda temizlik programı istemiştim. Böyle bir programa gereksinim kesinlikle duyulmaz ve hatta bu yüzden yazılmamıştır diye cevap vermişlerdi.

Bu konuda tecrübesi olan kişiler yardım ederse çok memnun olurum...

eldirr

Bir PDF okuyucudan beklentilerinizin neler olduğunu söyleyin, ne kadar sağlayıp sağlamadığını tartışalım. Ben çünkü sadece okumak için kullandığım için, düzenleme, işaretleme vb. konularda hiç kullanmadım.

Zip ve rar dosyaları hakkında bir sıkıntı yaşamadım ben bu zamana kadar ama bazen şifresiz dosyalarda şifre sorabiliyormuş. Onun çözümleri de tartışılmıştı sitede, ayrıca rar programları da wine ile çalışıyordu diye hatırlıyorum.

Ubuntuda veya başka bir dağıtımda genellikle bir programı sildiğinizde paket dosyası bilgisayarda saklanır. Daha sonra aynı paketi kullanıcak bir programı yüklemek istediğinizde tekrar internetten indirilmesin diye. Bahsedilen artık dosyalar ise bu sistemin şişmesine neden olacak bir şey değil. Zaten şu an da el ile de silinebiliyor. (Belki programı da vardır.) Ben çok uzun süre belli bir linux dağıtımı kullanmadığım için şu zamana kadar bir şişme görmedim. Kullanıcı da biraz dikkat ettiği sürece olacağını sanmıyorum.

Benim bildiklerim bu kadar, kafanızdaki diğer soru işaretleri için de diğer arkadaşlar yardımcı olacaktır eminim :)

erginemr

PDF okuyucu olarak, varsayılan uygulama Belge Görüntüleyici (evince) yeterli. Dilerseniz Adobe Reader'ın Linux sürümü var, onu da kurabilirsiniz. PDF oluşturmak için PDFedit ve Scribus programları kullanılabilir.

Rar, zip ve 7-zip arşivlerinde sorun yaşamazsınız, merak etmeyin. Bunlar paketler halinde Synaptic'te mevcut. Siz yükledikçe, ilgili arşiv türü, otomatik olarak Arşiv yöneticisinin (file-roller) işleyebildiği dosya türleri arasına katılıyor. Bence OpenOffice de MS Office belgelerini açmada (MS'in en son docx formatı hariç) son derece başarılı.

Geçici dosya silinmesi konusunda eldirr'e katılıyorum. Linux'ta bu şekilde bir sistem şişmesi olmaz. Ancak İnternet cache dosyalarının, kurulum paketlerinin ve kurulu paketlerin kullandığı kullanıcı bilgilerinin 3. parti araçlarla temizlenmesi söz konusu olabilir. Dolayısıyla sorun yok.

sowhat12345

Bilgiler için çok teşekkürler. Bu temizlik programı konusunu ben yanlış anlamışım . Ben daha farklı dosyalar kaldığını sanıyordum.  Pdf içinde zaten sadece yazıları okumak ve içindekileri kopyalamak için kullanıyorum, ki zaten ubuntudaki reader şimdilik yeter de artar bile :)
Herneyse erginemr sölemişken soruyum: bu 3. 2. parti yazılımlar ne oluyor ?

erginemr

Ben gconf-editor içindeki gereksiz girdileri silen bir program kullanmıştım örneğin. Ama yanlış anahtarları silmiş, sisteme faydadan çok zarar vermişti. Onun için, Ubuntu altında bu tarz araçlardan uzak durun derim.

kafkasyali

Office 2007 formatlarını henüz Open Office desteklemiyor. Ama 2003 ve öncesi formatları destekliyor. PDF için Belge Görüntüleyici yeter de artar.

3. Parti yazılımdan kasıt, bir dağıtımla birlikte ön tanımlı olmayan programların sonradan kurulması olarak tanımlayabiliriz. Mesela WinRAR gibi.

Linux Dağıtımları bir çok 2. parti yazılımla geliyor.

2. Parti yazılım ise işletim sistemi ile birlikte gelen yazılımlar olarak tanımlayabiliriz. Mesela GIMP bir çok dağıtımda ön tanımlı olarak geliyor.

Aklınıza takılan sorunları Çalışan CD (Live CD) ile deneyebilirsiniz.

Sistem araçları kullanma konusunda tecrübem olmadı.


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs