Hangi yerli Linux dağıtımını kullanıyorsunuz?

Başlatan Eren, 28 Ağustos 2008 - 01:16:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hangi yerli Linux dağıtımını kullanıyorsunuz?

Pardus Linux
106 (141.3%)
Lapis Linux (Yeni sürüm yayınlanmıyor)
14 (18.7%)
Gelecek Linux (Yeni sürüm yayınlanmıyor)
2 (2.7%)
Truva Linux
6 (8%)
Pozitif Linux (Yeni sürüm yayınlanmıyor)
1 (1.3%)
Turanid Linux (Yeni sürüm yayınlanmıyor)
8 (10.7%)
Turkix Linux (Yeni sürüm yayınlanmıyor)
1 (1.3%)
Diğer
14 (18.7%)

Toplam Oy Verenler: 75

eren

Hangi yerli Linux dağıtımını kullanıyorsunuz?

Dipnot: Ubuntu dışında başka bir yerli dağıtım (menşei Türkiye olan) kullanıyorsanız ya da Ubuntu ile birlikte bir yerli dağıtım kullanıyorsanız lütfen ankete oy veriniz.

Dipnot2: Turkix, Turkuaz, Turanid ve Everest Linux projeleri uzun süre önce sonlandırıldığı için anket seçenekleri arasına bu dağıtımların isimleri eklenmemiştir.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

Contempt

çok kullanmak istiyorum ama hiçbiri kullanılabilinir gelmiyor ubuntu ve mandriva var olduğu sürecede gelmicek sanırım.Pardus ta performansım hiçbir zamn iyi olmadı lapiste sorunlar yaşadım en büyük örneği ekran kartımı neden se ayarlayıp 3b desteği veremedim (ati x radeon 1550 ) gelecek linux kullanmadım  truva derseniz suan için hdd kurmakla sadece hdd de yer kaplamaya yarar  diye düşünüyorum :( türkler olarak linux dünyasında hızlı ilerliyoruz ama daha baya ilerlememiz lazım bence !
Herşeye Rağmen...

umutubuntu

Pozitif Linux'u kısa bir süre kullandım, kendisi makyajlı Kubuntu'dur zaten :) , içerik ve tema olarak oldukça hoşuma gitmişti
ancak yanılmıyorsam Kubuntu 7.04 sonrası bir gelişme gösteremediler.

Sypro

Bir kere Pardus denemem oldu, sanırım bana göre değil.
Lapis'i live denedim, masaüstü karman çormandı o zaman(şimdi nasıl bilmiyorum), kurmak da geçti içimden ama boş hdd ayarlayamadım.
Gelecek indirme listemde var bildiğim kadarıyla, shift indikten sonra o da gelir.

Aktşf olarak kullandığım olmadığı için ankete katılmıyorum.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

Felâsife

1 yıldan fazladır Pardus kullandıktan sonra, Ubuntuya geçtim.
6-7 aydır da Ubuntu kullanıyorum.
Sistemim de sadece Ubuntu ve Pardus var. Ama ne yalan söyleyeyim pek Pardus'a baktığım da yok, zira Ubuntu da pek çok ayar yaptım ve Pardus'a da aynılarını yapmak bana zül geliyor.

Ubuntu'ya da geçmemde ki en büyük etken de 64-bit olmasıdır ki o yönden Pardus'u da kınamıyor değilim hani, 64-bit Pardus'u bi'çıkaramadılar gerçi çıkarmakta istemiyorlar.

İlk kullanıcı için Pardus hakikaten iyi bir tercihtir (bence) Ubuntu biraz daha orta seviye kullanıcıya hitap ediyor.
Sonuç olarak Ubuntu'dayım pek fazla da dağıtımımı değiştirmek istemiyorum.

Ama Zenwalk 64-bit çıktığın da denemek isterim, zaten hızlıymış iyice hızlı olsun isterim, tabii stabilde olsun  :D
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

hikmet Murat

Yorumlardan anlaşıldığı üzere yerli dağıtımların bayağı bir eksiği var.Acaba hepsi bir araya gelip çok kuvvetli ve geniş bir dağıtım ortaya çıkaramazlar mı?Yaklaşık 6,7 aydır linux Türkiye sayfalarını takip ediyorum.Bizde yabancı dağıtımların üstüne çıkaracak çok sayıda yetenekli arkadaşın olduğunu gördüm.Bir şeyleri geriden takip değil  en önde  gidersek  sanırım ülkemizde yabancı sistemler kullanan kalmaz.

eren

Türklere ait dağıtımlarda ne eksik?

Türkiye'de tüm yerli dağıtımlara paket yapan insan sayısı 100'ü geçmiyor, tüm temel geliştiricilerin sayısı (paketçiler hariç) 50'yi geçemiyor. Tüm yerli dağıtımlar için çalışan geliştirici, paketçi, test sorumlusu v.b. insan sayısı 200 civarında. Ubuntu-TR ve diğer yerli Linux sitelerine bakın. Buradaki üyeler Linux Sevenler, LinuxNet, Lapis, Pardus gibi forumlara üyeler, yani üyeler bile aynı.

Ubuntu-TR ekibine bakarsanız bizlerde bir çok projeye ve dağıtıma destek veriyoruz, örneğin Serkan Lapis geliştiricisi ama burada da proje sorumlusu. Ben uzun süre Pardus için bir şeyler yaptım, aynı zamanda Ubuntu içinde elimden geleni yaptım, Turanid ve Everest gibi projelerde de irili ufaklı görevler aldım.

Elde toplam 200 katkı yapan insan, 50 civarı içerik oluşturucusu insan, 10.000 civarı insandan oluşanda camia var. Bu şartlarda dünya ile rekabet etmek imkansız.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

hikmet Murat

Dünya bunu nasıl yapıyor.Daha doğrusu bu kadar geliştirciyi nasıl buluyor.O zaman meselenin burasından başlayalım.5,6 aydır bir kullanıcı olarak benim fazla bir bilgim yok.Ancak şunu diyebilirim etrafımdan gözlemlediğim kadarıyla linux gözde hep küçültülmüş.Windovsun yanından bile geçemez düşüncesi var.Bende de öyle bir kanı vardı şimdi yok ve daha keyifli.Belkide Dünya'nın devlet politikası farklıdır bize göre kimbilir.

eren

Dünya bunu nasıl yapıyor?

Cevap basit, Avrupa'nın gelişmiş ülkeleri ve ABD'de de Linux konusunda eğitim veren kurum sayısı oldukça fazla, bu alanda çalışan kurumsal firmalar var, yatırım yapan firmalar var, Canonical, Novell, Sun, Oracle gibi firmalar var, yetişmiş eleman var ve insanlar bu işten para kazanıyor.

Ayrıca 1. dili İngilizce olan bir dağıtım her zaman popüler dağıtım olacaktır çünkü dünyadaki her 3 insandan 1 tanesi İngilizce biliyor, kabaca 2 milyar insan İngilizce konuşabiliyor, dolayısıyla 1. dili İngilizce olan dağıtımlar dünyanın her yerinden geliştirici bulabiliyor.

Örneğin almanya da Novell var, Novell bu alana yatırım yapıyor, insanlar bu alanda eğitim alıyor ve eğitimleri sonunda güzel paralar kazanabiliyorlar. Eğitimli bu insanların bir kısmı da gönüllü olarak bazı dağıtımların geliştirilmesinde görev alıyor.

Kısacası ana dili Türkçe olan bir dağıtımın uluslararası dağıtımlar ile boy ölçüşmesi zor, biraz Pardus bu sınırı aşabiliyor o kadar.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

heartsmagic

Not: Ben yazarken Eren cevap vermiş, bu da benden olsun.

Dünya bu işi parayla döndürüyor. Şimdi şunu söyleyeyim ki "Türkiye'deki arkadaşlar birleşsin dağıtım çıkartsın" fikri "dünya birleşsin tek Linux dağıtımı çıkartsın" fikri ile aynı olduğundan, o konuya yaptığım yorumu tekrarlamış olurum burada: İmkansız.

Geleyim ilk cümleme. Dünyadaki büyük dağıtımlara bir bakın. Hemen hepsi güzel paralarla dönmekte. Ubuntu'nun arkasında koskoca Canonical duruyor. Fedora'da Redhat, Open/Suse'de Novell, MDV'nin arkasında kendi şirketi gibi. Bizde ise Pardus bu cephede sayılabilir, arkasında TÜBİTAK/UEKAE var.

Diğer yanda ise başarılı olup bu başarıyı uzun süre devam ettiren birkaç tane ticari desteği olmayan dağıtım var. Slackware,Debian,Gentoo bunlar arasından önde gideni. Bunların avantajı ise geliştiricilerinin sayısı ve bu insanların ciddi anlamdaki Linux bilgisidir. (Slackware sayı bakımından diğer ikisinden farklıdır fakat kendisinin zaten stili farklı, çok sayıda paket yapılmıyor. Temel sistem sağlam olduğunda yeni sürüm çıkıyor.)

Ülkemize baktığımızda ise Linux'u bilen, iyi anlayan, sorun olduğunda müdahale edebilen kaç kişi var bu bile meçhul. Kaldı ki bunların bilinmesi bile sadece son kullanıcı olmaya yönelik adımlardır (Evet ciddiyim son kullanıcı olmaktır bunun ismi. Ne yani son kullanıcı her sorunda format mı atacak?). Ortaya çıkacak isim "tecrübeli son kullanıcı" olur. Geliştirici çok daha farklı bir kavram. Gelişime katkıda bulunmanın farklı yolları olsa da, temelde bu iş paketlemeye bakar. Ne kadar fazla paketçi var, bir dağıtım o kadar çabuk ilerler anlamına gelebilir. Tabi paketçinin olması bir dağıtımı ayakta tutmaya yetmez, ciddi anlamda temel sorunlar yaşandığında bunları analiz edip çözüme götürecek "guru" kullanıcıların da ekipte mevcut bulunması gerekir.

Tüm bunları söyledikten sonra @Eren'in sayılarına bir daha bakmanızı öneririm :) Türkiye'nin dünyayla aşık atabilmesi için bu şartların sağlanması lazım. Fakat Pardus şu an zaten dünya arenasında ses getirmeye başladı. Eğer bu işi böyle devam ettirirlerse yukarıda sayılan dağıtımlar arasına girmeleri su götürmez bir gerçektir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Contempt

#10
peki türkiye bu sektöre nez aman kurumsal bir gözle bakmaya başlayabilir.Yada pardus  Ne zaman dünyaya en az  bir ubuntu kadar açılabilir bu ne kadar zamanı alabilir tahmin  yürütemiyorum bile şuanda o tahmini yürütecek bir başarıda bence yok ama tabii misal pardus diyeyim çok geriden gelmesine rağmen baya hızlı adımlarla ilerliyor bunuda göz ardı etmemek lazım diğer lerini hiç saymak bile istemiyorum :)
Herşeye Rağmen...

atomkarinca

#11
Alıntı yapılan: Contempt - 28 Ağustos 2008 - 23:18:09
peki türkiye bu sektöre nez aman kurumsal bir gözle bakmaya başlayabilir.* ya da pardus  Ne zaman dünyaya en az  bir ubuntu kadar açılabilir bu ne kadar zamanı alabilir tahmin  yürütemiyorum bile şuanda o tahmini yürütecek bir başarıda bence yok ama tabii misal pardus diyeyim çok geriden gelmesine rağmen baya hızlı adımlarla ilerliyor bunuda göz ardı etmemek lazım diğer lerini hiç saymak bile istemiyorum :)

İlk olarak Pardus'un böyle bir vizyonu olduğunu sanmıyorum. Olsaydı eğer öntanımlı dil Türkçe olmazdı heralde. İkincisi bu kadar kararlılığı yeniliğe ya da görselliğe tercih eden bir dağıtımın çok büyük bir kullanıcı tabanı olacağını sanmıyorum (Debian bunun en güzel örneğidir). Son olarak bence kullanıcı tabanının büyümesi fazla sorumluluk demektir. Türk kullanıcılar ve kararlılık isteyen belirli bir yabancı kullanıcı tabanı gayet tatmin edici bence Pardus için.

eren

Diğer seçeneğini işaretleyen arkadaş acaba hangi yerli dağıtımı kullanıyor, öğrenebilir miyiz? Bunu şu sebeple soruyorum, şu an devam eden bu seçenekler dışında bir yerli dağıtım projesi yok. Diğer seçeneğini bilinmeyen projeleri öğrenmek için koydum. :)
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

Contempt

@atomkarinca 
sence pardusun vizyonu nedir .Türk kullanıcılara hitap etmek   ve kendi yağında kavrulmak mı? ki eğer buysa  bu ne kadar doğru bir karar tartışmaya açık ama benim gönlümden geçen bir ubuntu yada mandriva gibi dünya çapında hitap eden bir distro olması. Ama tabi bunlar sadece istemekle olmuyor benim ki sadece gönülden geçen bir fasıl :D
Herşeye Rağmen...

Contempt

Alıntı yapılan: Eren - 28 Ağustos 2008 - 23:28:31
Diğer seçeneğini işaretleyen arkadaş acaba hangi yerli dağıtımı kullanıyor, öğrenebilir miyiz? Bunu şu sebeple soruyorum, şu an devam eden bu seçenekler dışında bir yerli dağıtım projesi yok. Diğer seçeneğini bilinmeyen projeleri öğrenmek için koydum. :)
Eren mohusem kaydığı için yanlışlıkla işaretledim istersen sil :)
Herşeye Rağmen...

eren

Alıntı yapılan: Contempt - 28 Ağustos 2008 - 23:32:14
Alıntı yapılan: Eren - 28 Ağustos 2008 - 23:28:31
Diğer seçeneğini işaretleyen arkadaş acaba hangi yerli dağıtımı kullanıyor, öğrenebilir miyiz? Bunu şu sebeple soruyorum, şu an devam eden bu seçenekler dışında bir yerli dağıtım projesi yok. Diğer seçeneğini bilinmeyen projeleri öğrenmek için koydum. :)
Eren mohusem kaydığı için yanlışlıkla işaretledim istersen sil :)

Sildim, yeniden oy verebilirsiniz. :)
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

heartsmagic

@Contemp, "diğerlerini saymak bile istemiyorum" derken tam olarak neyi söylemek istiyorsun?
Meselenin mutfağında olmadığından bence olayları çok farklı algılıyorsun. Dışarıdan ne kadar kolay görünüyor bu olay merak ediyorum. Listede olan dağıtımlardan Pardus haricinde olanların geliştiricilerinden hiçbirisi bu işi para ile yapmıyorlar. Aksine, bu işe akşam eve gündüz mesailerinden yorgun argın geldikten sonra devam edebiliyorlar.

Kaldı ki çok da karamsar olmamak lazım. Fakat bir şeyler söylerken de dikkatli olmak lazım. Pardus güzel işler yapıyor ve daha da iyi olacağına ben eminim. Diğer dağıtımları da Özgür Yazılım'ın teminatı için var oluyorlar diye düşünmek gerekli. Kimseyi paralı büyük dağıtımlarla kıyaslamak doğru değil.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

atomkarinca

Alıntı yapılan: Contempt - 28 Ağustos 2008 - 23:31:10
@atomkarinca 
sence pardusun vizyonu nedir .Türk kullanıcılara hitap etmek   ve kendi yağında kavrulmak mı? ki eğer buysa  bu ne kadar doğru bir karar tartışmaya açık ama benim gönlümden geçen bir ubuntu * ya da mandriva gibi dünya çapında hitap eden bir distro olması. Ama tabi bunlar sadece istemekle olmuyor benim ki sadece gönülden geçen bir fasıl :D

Az önce de söyledim eğer vizyonu dünya çapında bir dağıtım olmak olsaydı öntanımlı dil Türkçe olmazdı. Vizyonlarının ne olduğunu tam olarak bilmiyorum fakat Pardus yönetiminden birisi (kim olduğunu hatırlamıyorum) 2-3 ay önce bir televizyon kanalında röportaj vermişti. Bu röportajda öncelikli hedeflerinin tüm kamu kurum ve kuruluşlarının (devlet daireleri, belediyeler vs.) Pardus'a geçmesini sağlamak ve Türk kullanıcıları için güvenilir bir işletim sistemi oluşturmak olduğunu söylemişti.

Her dağıtımın hedefi zirve olacak diye bir kaide yok. Pardus'un devlet destekli bir dağıtım olduğunu da hesaba katarsak şu an için koydukları hedefler gayet mantıklı ve bence yeterli. Önceden birkaç başlık daha söylemiştim, Pardus şu anda zaten bir çok yabancı tarafından çok sağlam bir dağıtım olduğu için kullanılıyor. Hatta sanıyorum linux.com'daki bir yazıda "Mükemmel değil ama çok yakın" şeklinde bir yorum vardı. Sanıyorum bu da hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini gösterir.

Contempt

@heartsmagic
valla ben mesajımdada bahsettiğim gibi hayalimde türk linux distrosundan bahsettim ee nasıl gerçekleşir ne kadar zamanda gerçekleşir orası meçhul. Ama kimseyi küçük gördüğüm yada kötülediğim yok ama keşke ben de bilgili olsam da ufak ta olsa katkımız olsaa.ama sadece kullanması ögrenebildek 1 yıl içinde dediğin gibi yorgun argın işten gelip :D
Herşeye Rağmen...

heartsmagic

#19
Kötüledin veya küçük düşürdün demedim zaten. Eleştiri bir haktır ve makul çerçevede yapılması çok güzeldir. Kaldı ki eleştiri olmadan var olan şeyler daha ileri gidemezler. İktidarlar, şirketler, projeler ve hatta insanlar eleştiriye kapalı oldukları anda kaybetme rayına girmişler demektir.

Fakat eleştiri yapılırken hakkaniyet ölçüsünden ayrılmamak gereklidir. Önce karşı taraftaki imkanlar düşünülüp ardından istekler ve buna bağlı olarak eksikler sıralanır. Türkiye'den bir dağıtımın (maddi desteği olmayan) Ubuntu gibi bir yere gelmesini bekliyorsak bu biraz güç olacaktır. Ben bu konuda son zamanlarda tek istisna biliyorum o da PCLinuxOS. Kaldı ki onun da ana geliştiricisi eski bir Mandriva çalışanıdır. Tecrübesini son derece güzel bir şekilde ve de eskimeden değerlendirdi ancak nereye kadar büyükler liginde kalır merak ediyorum.

Bu nedenle Ubuntu geliştiricileri son derece güzel imkanlar içerisinde Canonical'ın tahsis ettiği binalarda, oldukça güzel paralara çalışırken, diğer tarafta küçükler ligindeki dağıtımlar akşam eve gelen yorgun geliştiriciler tarafından götürülmeye çalışılıyorlar. Fakat iki dağıtım da akşam eve gelen yorgun kullanıcı tarafından kullanılıyor. Ortadaki fark ise kullanıcının yorgun olmasının bir şey ifade etmemesidir, zira kendisi hizmet alandır. Hizmet vermeye çalışan yorgun olursa işler çok daha zor demektir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Contempt

ya ben mesela sadece gözlem yapabiliyorum böyle konularda kullanarak kullananları dinleyerek yada görerek ve gözlemlediklerim ne yazıkki bu. Ama tabi bu işin içinde bulunan ve çok daha bilgili ve katkıcı arkadaşlara dua etmekten ve elimizden gelen desteği vermekten mutluluk duyarız...
Herşeye Rağmen...

heartsmagic

En büyük destek kurup kullanıp, beğenmediğin, eksik olarak gördüğün yerleri, yönleri yine geliştiricilere bildirmek olacaktır. Son kullanıcı ancak bu şekilde yardımcı olabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hikmet Murat

Maddiyatın, gelişimde büyük rol oynadığı kesin.Gelişmiş ülkelere göre bizde düşünce farklılığı da bana göre var.Bizde üretim onlara göre çok az.Meb in seminer programına nihayet linux girmiş.Hatta Bilgisayar formatörleri için bu kurslardan sanırım yazın olması gerek iki defa açılmış.Bilgisayar formatörleri de 1 ay bilgisayar eğitimi alan ve bu kursları bitiren öğretmenlerden seçilmektedir.Meb de bir çok bilgisayar program dili,web...vb kursları açılmakta fakat bunlarda sınırlı kişilere verilmektedir.Ben bu konulara çok hevesliyim fakat bu kurslar belli branşlara verildiği için hiç birine gidemedim.Evde biraz çalıştım ama o da zor oluyor.Karşında soru soracak kimseyi bulamıyorsun.Bu nedenle linuxla ilgili olarak eğitim veren (Geliştirici,paketleme...) kurslar olsa ne kadar güzel olur.Bir de kesinlikle okullara girmesi lazım.Artık bütün okulların bilgisayar labarotuvarları var.Çocuklar karşılarında windovstan başka bir şey görmüyorlar.Ve onun dışında başka hiç bir sistemi tanımıyorlar.

heartsmagic

Alıntı yapılan: hikmet Murat - 29 Ağustos 2008 - 09:21:58
Bu nedenle linuxla ilgili olarak eğitim veren (Geliştirici,paketleme...) kurslar olsa ne kadar güzel olur.

Kurs değil elbette ancak Lapis olarak aramıza katılan arkadaşlar bir süre sonra paketlemeyi öğreniyorlar. Vaktin ve isteğin varsa her zaman bekleriz :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hikmet Murat

neden olmasın,biraz daha bilgi verirseniz sevinirim heartmagic