Bugün ubuntuyu kernel güncellemesini yaptıktan sonra rastladığım sorunlar

Başlatan ubuntucu, 23 Temmuz 2008 - 22:40:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntucu

Merhaba Arkadaşlar

Bugün ubuntuyu en son kernel güncelledikten sonra başıma gelmedik dert kalmadı. Kernel ve diğer güncellemeler bittikten sonra bilgisayarı yeniden başlattım.Önce açılışı uzun sürmeye başladı.

Ekrana, açılma sırasında 3-4 tane bilgilendirici yazı (adını tam bilmiyorum. Aynı Dos ekranındaki gibi "OK" yazısı vardı) 3 defa gidip geldikten sonra bi ingilizce olarak ubutuyu "düşük grafik modunda çalıştaracağı" ilgili uyarı kutusu çıktı. Anladım ki ekran kartının sürücüsü göçmüş. Kutunun altında  "Continue(devam)", Configure(Ayarla)" "Shut Down(kapat)" diye yazı vardı. Ekran kartını tanıtmak için "Configure"'yi seçtim. Notebookun ekran kartını ve hangi tür lcd olduğunu gösteren ayarlar vardı. Sadece ekran kartımı seçtim ve "OK" tıkladım.

Ubuntu yeniden başladı. Bu sefer de klavye ayarları tutunda görüntüsüne kadar her şey değişti. Ubuntuyu açtım. Çözünürlüğü düştüğü için "Ekran cözünürlüğü" nü ayarlıyayım dedim. O da olmadı. Çünkü ekran kartımı, lcd monitörümü tanıyamadı. Ekran kartının ve mönitörün iyi tanıması için "Ekran kartının sürücüsü"nü kaldırdım. O da olmadı. Görüntü hala aynıydı.

Bu sorunla ilgili formda çözümlere baktım -Bu siteyi hazırlayan ve katkıda bulunan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sizler olmasaydınız ne yapardım?-  Hemen bilgisayarı yeniden başlattım.

Recovery'yi açıp x server configuration'u resetledim. Resetledikten sonra bilgisayarımı yeniden başlattım. Ubuntu ekranı düzeltmiş ve ekran kartımı tanımıştı. Envy yi açıp ekran kartının en son sürücüsünü yeniden yükledim.  Klavye ayarlarını yaptım - İngilizce ayarlı olduğu için Türkçeye çevirdim- ve en sonuncusu da kpower tekrar yükledim--- Çünkü ubuntunun kendi güç yönetimi (Power management) programı yetersiz kalıyordu. Bu yüzden bunu yükledim ve ısınma sorunu biraz olsun azaldı---

Şimdilik sorun yok gibi görünüyor. Şu ana kadar hayatımda ubuntuyla bu kadar hiç uğraşmamıştım. Güzel bir tecrübe oldu benim için.

Neyse yazımı bitiriyorum. Böyle bir sorun olursa başka yolla nasıl çözülebilir? Başka çözüm yolları da  buraya yazarsanız çok memnun olurum. İlginize teşekkür ederim. İyi günler!
"Çalışmadan, yorulmadan,üretmeden, rahat yaşamak isteyen
toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, ve daha
sonrada istiklal ve istikballerini kaybederler" M.K.Atatürk

heartsmagic

Çözüm yolları gayet iyi görünüyor :) Birden fazla yol olsa da en güzel yol seni başarıya götüren yoldur :)
Sorunlarını çözdüğüne göre de demek ki en güzel yol seninki şu an, tebrikler :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aynshtein

Bende bir sorun yoktu. Asus XR51 dizüstü bilgisayar kullanıyorum. ATI Radeon XPress ekran kartım ve intel core duo işlemcim var... (Ben asıl 8.10'u merak ediyorum yahu, bir an önce beta sürümü çıksa da sürüm güncellemesi yapsam :))
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

DeFacto

Arkadaşın sorunlarının aynısını yaşadım. Ama benimki kernel güncellemesinden değil de bir macera arayışına düşüp de düzgün çalışan ekran kartı driver'ımı sitesindeki .run dosyasından kurmak gafleti idi :) Gerçekten çok sinir bir durum.

erginemr

Ubuntu'nun kendi ekran sürücü paketleri, çekirdek güncellemesi ile birlikte güncelleniyor. Ancak ENVY için (bundan emin değilim) ve ekran kartı üreticisinin sitesindeki "*.run" kurulum paketleri için (bundan eminim) her çekirdek güncellemesinde, yeni çekirdek için yeniden sürücü kurulumu yapmak gerekiyor.

DeFacto

Bir de siteden çekilen driverlar kerneli kendilerine göre düzenliyorlar nedenini çözemedim :(

ubuntucu

DeSPeRaDo haklı. Kernel güncellemesi gelirse ekran kartı sürücülerini devre dışı bırakmak lazım. Ubuntuda kernel güncellemeleri yaparkan ekran kartı sürücüleri, vs gibi  mevcut ayarlarını koruyarak (yedekleyerek)devre dışı bırakacak,  güncelleme bittiğinde yeniden devreye sokacak, ona göre ayarlayacak bir program yok. Böyle olunca ortaya çıkan aksaklıkları elle ayarlamak zorunda kalıyoruz. Hele acemiler için zor bir durum bu. Umarım bu aksaklıkları ileriki sürümlerde çözeceklerini inanıyorum.
"Çalışmadan, yorulmadan,üretmeden, rahat yaşamak isteyen
toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, ve daha
sonrada istiklal ve istikballerini kaybederler" M.K.Atatürk

heartsmagic

Yok @DeSPeRaDo farklı bir şeyden bahsetmiş. Nvidia'nın sitesinden çekilen sürücünün kernel için modül oluşturmasını anlatmak istemiş sanırım ki bu da çok normal bir hadise.

Ubuntu kernel güncellemelerinde grafik kartı sürücüleriyle sıkıntı yaşanması çok görülen bir hadise değil. Kararlı sürümlerde bunun sorun olmaması lazım, bu nedenle grafik kartı sürücülerini iptal etmeye ya da bunu yapacak programa pek gerek yok. Ancak bazı durumlarda sıkıntı yaşanıyorsa bu istenmeden oluyordur diye düşünüyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.