Rhythmbox, iTunes'un Tahtını Sallıyor

Başlatan XRumer, 23 Mart 2010 - 13:10:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Özgür yazılım dünyasına adım attığımız zaman kolayca alışabilmemiz için ilk önce daha önceki sistemimizde kullandığımız yazılımları ya da en azından benzerlerini ararız. Alışkanlıklarımızı devam ettirebilmek için alternatif yazılımlar ararız.

Pek çoğumuz farkında olmasa da Rhythmbox yazılımı iTunes'a sıkı bir rakip haline geldi. Pek çok özgür müzik oynatıcının gelişmiş özellikleri var ama iTunes'a rakip olabilecek müzik oynatıcı Ubuntu ile hazır kurulu gelen Rhythmbox. Sadece bir müzik oynatma yazılımından fazlası var Rhythmbox'da. Müzik arşivinizi dinlemek, müzik CD'lerinizi bilgisayara aktarmak, ipod ve mp3 oynatıcılara müzik aktarmak, oradaki müzikleri oynatmak, albümleriniz hakkında bilgileri ve şarkı sözlerini indirmek, radyo dinlemek, last.fm'e bağlanmak, podcast dinlemek, müzik mağazalarına bağlanarak çevrimiçi müzik dinlemek ve indirmek, hatta özgür sanatçılara destek olmak. Bunları kısaca inceleyelim:

Müzik Arşivinizi Yönetin
Rhythmbox, bilgisayarınızdaki müziklerin hepsini tek elden yönetmenizi sağlayabilir. Yazılımın sol üst köşesindeki müzik sekmesinden içe dosya aktar ve içe klasör aktar seçeneği ile müzik dosyalarınızı içe aktarabilirsiniz. Hatta bir klasör belirleyip Rhythmbox'ın onu belirli aralıklarla taramasını ve yeni yüklediğiniz müzikleri kendiliğinden içe aktarmasını, sildiklerinizi listeden kendiliğinden silmesini sağlayabilirsiniz.

Şarkılarınızı oylayarak ev sevdiğiniz müziklerinizin bir arada görünmesi sağlayabilirsiniz. Düzen sekmesinden yeğlenenlere gelin ve beğeni seçeneğini etkinleştirin sonra şarkıların yanında yıldızlar belirecek, buradan not verebilirsiniz.

İsterseniz çalma listeleri oluşturup bu listeleri de kaydedebilirsiniz. Sol taraftaki çalma listeleri menüsünü kullanabilirsiniz bunun için. Şarkılarınızın ismini, albüm ve şarkıcı bilgisini de düzenlemeniz mümkün. Bunun için yapmanız gereken sadece bir şarkının ismini sağ tıklayıp özellikler sekmesine girmek.

Podcast Dinleyin
Bilmeyenler için söyleyelim, Podcastlerin bir nevi dinlenebilen makale olduğunu söyleyebiliriz. pek çok insan farklı amaçlar için ses dosyaları oluşturup bunları internette paylaşıyor. Rhythmbox bunlara destek veriyor. Rhythmbox, ekranının sol tarafındaki Podcast bölümünü kullanabilirsiniz.

Müzik CD'lerinizi Dinleyin, Arşivleyin
Satın aldığınız müzik CD'lerinizi Rhythmbox ile çalıştırabilirsiniz. CD'yi bilgisayara takın, ekrana çalıştırma ekranı gelecektir. Rhythmbox ile Çalıştır seçeneğini tıklayabilirsiniz. Eğer Rhythmbox zaten açıksa CD'yi sol taraftaki bölmede gösterecektir. Eğer göstermezse, sol üst köşedeki müzik sekmesindeki çıkartılabilir ortamları tara seçeneği ile gösterebilirsiniz. CD'yi taktıktan sonra şarkıların isimleri gibi şeyleri de düzenleyebilirsiniz. Fakat genelde Rhythmbox şarkı ve albüm bilgilerini hatta albüm kapağını kendisi getiriyor. Eğer getirmezse MusicBrainz sitesinde bunun bulunmadığına dair bir uyarı göreceksiniz. İsterseniz siz kendiniz düzenleyip, MusicBrainz'e de ekleyebilir, veritabanının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

CD'deki parçaları bilgisayara aktarmanız ve bir daha CD olmadan çalıştırmanız mümkün. İlk defa bu işlemi yapıyorsanız düzen sekmesinde yeğlenenlere girip müzik sekmesine gelip bazı ayarlar yapabilirsiniz, tabii isteyen öntanımlı ayarları da kullanabilir. Müzik sekmesine girdiğiniz zaman aşağıdaki pencereyi göreceksiniz:

[IMG]http://pic1.resimupload.com/r1/thumb_939729367.png[/img]

Buradan müzikleri nereye kaydedeceğini, isimlerini ne şekilde ayarlayacağını ve dosya biçimini seçebilirsiniz. Dosya biçimlerinden iki tanesi olan Ogg ve Flac formatları CD kalitesindeki özgür ses formatları olup Ogg daha az yer kaplar, Flac ise kayıpsızdır. İstediğinizi seçin, isterseniz düzenle butonundan mp3 de dahil olmak üzere başka seçenekler de kullanabilirsiniz. Ogg ve Flac'a alıştıktan sonra mp3 size boğuk gelebilir. Öte yandan da mp3 yaygın kullanıldığı için her cihaza uygundur.

Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,16151.0.html

Ayarları yaptıktan sonra sol taraftaki menüde gördüğünüz CD'yi sağ tıklayıp bilgisayara aktar demeniz yeterli. Sağ alt köşede işlemi görebileceksiniz.

Müzik Oynatıcı Aygıtınızı Bağlayın
Mp3 oynatıcılarınız ya da iPodlarınız da tıpkı CD'ler gibi Rhythmbox ile çalışıyor. Bu aygıtlardaki müziklerinizi çalıştırıyor, onlara müzik aktarabiliyor.

Last.FM'e Bağlanın
Last.FM üyeliğinizi çalıştırmak için ayrıca bir yazılım yüklemenize gerek. Rhythmbox buna da destek veriyor. Sol taraftaki bölmede gördüğünüz Last.FM seçeneğini kullanınız. Hesap ayarlarınızı da buradan yapmanız mümkün. Eğer Last.FM üyeliğiniz yoksa buradan üye olmanız da mümkün.

Radyo Dinleyin
Yine sol taraftaki bölmede gördüğünüz Radyo seçeneği ile yerli veya yabancı radyoların yayınlarını dinlemeniz mümkün. Ön tanımlı olarak bir kaç tane radyo var. Eğer isterseniz yenilerini ekleyebilir, var olanları silebilirsiniz. Başka radyoları eklemek için üst taraftaki ekleme butonunu kullanın ya da sol taraftaki radyo seçeneğini sağ tıklayın. Sonra da dinlemek istediğiniz radyonun URL'sini ekleyin.

URL'ler için bu konuya göz atabilirsiniz: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,16837.0.html

Daha sonra listeye eklediğiniz radyoyu tıklayıp dinleyebilir ya da sağ tıklayıp radyonun ismini ve türünü düzenleyebilirsiniz.

Magnatune Mağazasına Bağlanın
Sol taraftan Magnatune seçeneğini tıkladığınız zaman Magnatune'un 10.000'den fazla şarkıdan oluşan arşivine ulaşabilir ve istediğinizi ücretsiz dinleyebilirsiniz. İstediğiniz şarkıyı veya albümü ücretli indirebilir ve CD'sini satın alabilirsiniz. Bunları da Rhythmbox üzerinden yapabiliyorsunuz. Ödeyeceğiniz ücret ise belirli bir aralıkta olup size belirliyorsunuz. İsterseniz düşük bir ücret ödeyebilir, isterseniz bağış yapmış olmak için yüksek bir ücretsiz ödeyebilirsiniz. Bunları üst taraftaki butonları kullanarak yapıyorsunuz. Hatta bu butonlardan bir tanesi ile o anda dinlediğiniz sanatçı hakkında bilgi alabilirsiniz.

[IMG]http://pic1.resimupload.com/r6/thumb_700520305.png[/img]

Jamendo ile Özgür Sanatçıların Özgür Eserlerini Özgürce Dinleyin, Onlara Destek Olun
Yine sol taraftaki bölmeden Jamendo seçeneğini tıklayarak Jamendo'nun yaklaşık 210.000 şarkıdan oluşan arşivine ulaşabilirsiniz. Bu şarkılar, ücretsiz, genelde özgür lisansa sahip şarkılar. İstediğinizi ücretsiz dinleyebilir, üst taraftaki butonu kullanarak torrent olarak indirebilirsiniz. Onun yanındaki butondan ise o anda dinlediğiniz sanatçıya bağış yapabilir, bu güzel insanlara sanatlarını icra edebilmeleri için destek olabilirsiniz.

UbuntuOne Müzik Mağazası
Ubuntu 10.04 Lucid Lynx ile birlikte Rhythmbox'a UbuntuOne Music Store eklendi ve geçtiğimiz günlerde yayına başladı. Yine yan taraftaki ilgili seçeneği kullanarak bağlanabilir, istediğiniz şarkıyı bir dakika boyunca ön dinleme yapabilir, satın alabilirsiniz. Satın aldığınız müzikler UbuntuOne bulut hesabınıza yüklenmiş olup, Rhythmbox, size buradan dinletebiliyor. Diğerlerinin aksine Ubuntu, bu hizmeti bulut teknolojisi üzerine inşa etti. Böylece geleceğin teknolojisine yön verdi.

Rhythmbox her ne kadar Gnome için yazılmış ve Gnome'da hazır kurulu gelse de diğer masaüstlerinde de verimi bir şekilde çalışacaktır. Ben Xfce masaüstünde Gnome ile aynı performansı aldım bu yazılımdan.

özgürubuntu

Elinize sağlık, yazı sizin sanırım.. bir sonraki SUDO dergisinde göreceğiz diye umuyorum.. :)

heartsmagic

Eline sağlık @XRumer, gayet güzel bir tanıtım yazısı olmuş.
Bana da buradan özgür yazılım belli başlı programların tahtını sallıyor gibi geliyor artık.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

xwes

Rhythmbox'ı severim ancak neden itunes'un tahtını sallıyormuş anlamadım. Tamam özellikler olarak itunes'a rakip olabilir ancak elimizde tahtın sallandığı yönünde bir veri yok. Açıkçası yazıyı okurken Rhythmbox ya da ubuntu one şu istatistiklere göre itunes'un rakibi olduğunu gösterdi şeklinde bir şey bekliyordum.
Ayrıca Rhythmbox windows ya da mac üzerinde kullanılamadığı için itunes ile yarışamaz diye düşünüyorum. Çünkü linuxta itunes yok Rhythmbox var, windows ve mac'de ise itunes var Rhythmbox yok. Bu durumda hangi platformda yarışacaklar ki zaten? :)

XRumer

Başlığın falsolu olduğunun farkındayım. Ama özellikler bakımından iTunes'a rakip olduğu doğru. Ona dikkat çekmek istemişim yanlış başlık atmışım. :) Windows ve Mac için de Rhythmbox üretilse çok iyi yerlere gelebilir Rhythmbox. iTunes, PlayonLinux ile rahatlıkla kurulabiliyor ama Rhythmbox varken gerek görmüyorum. iTunes'in Linux'taki muadili olduğuna inanıyorum.

xwes

Bir zamanlar vardı bir ipod'um o zamanlar Rhythmbox'ın ipod desteği pek iyi değildi, o yüzden o zamanlar şarkıları ipoduma gtkpod ile atardım. Ama sanırım şu an ipod desteği iyi Rhythmbox'ın. Onun dışında zaten benim için itunes'un bir esprisi yok, alternatifi olabilecek Rhythmbox, amarok, exaile, songbird vs. var zaten ubuntuda.
Rhythmbox'ın hoşlanmadığım bir kaç eksiğinden biri kenarda bir frame içerisinde şarkı sözlerini göstermiyor olması. ctrl-L ile şarkı sözlerini internetten indirip gösteriyor ama kenarda göstermesini istiyorum. Gerçi context pane  eklentisi ile gösteriyor gibi ama güzel değil, yukarıda frame'ın yarısını kaplayan gereksiz bir çalınanlar listesi de çıkıyor çünkü o zaman.

btermeli

Tamam ben de Rhythmbox kullanıyorum, çok güzel ve hızlı bir müzik çalar ama bence fazla gaz vermeye de gerek yok. Daha equalizerı yok, album kapakları eklentisi müzik çalarlar içinde en vasatı, şarkı sözleri gelmiyor vb. Ubuntu one eklentisi bir görsel güzellik verdi, onun dışında 7.10'dan beri ben Rhytmbox'da bir değişiklik görmedim.
Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

ironic

Alıntı yapılan: btermeli - 24 Mart 2010 - 01:00:41
Tamam ben de Rhythmbox kullanıyorum, çok güzel ve hızlı bir müzik çalar ama bence fazla gaz vermeye de gerek yok. Daha equalizerı yok, album kapakları eklentisi müzik çalarlar içinde en vasatı, şarkı sözleri gelmiyor vb. Ubuntu one eklentisi bir görsel güzellik verdi, onun dışında 7.10'dan beri ben Rhytmbox'da bir değişiklik görmedim.

+1

Rhythmbox için eq , Evo için sistem tepsi simgesi,  yılların isteği.  Açıkcası Ubuntu' nun gelecek sürümlerinde Rhythmbox ile devam eder mi ben sanmıyorum.  Karmic ile birlikte çıkarılma durumu bile vardı. Ubuntu One desteği galiba Banshee için de var. İlerde varsayılan olarak Banshee gelebilir.   

erkuserdem

Ellerine sağlık çok faydalı oldu. Rhytmbox öyle boş boş duruyordu hiç kurcalamamıştım bile ama artık vazgeçilmez programlarım arasında yerini alacak sanırım :)

xwes

Alıntı yapılan: btermeli - 24 Mart 2010 - 01:00:41
Tamam ben de Rhythmbox kullanıyorum, çok güzel ve hızlı bir müzik çalar ama bence fazla gaz vermeye de gerek yok. Daha equalizerı yok, album kapakları eklentisi müzik çalarlar içinde en vasatı, şarkı sözleri gelmiyor vb. Ubuntu one eklentisi bir görsel güzellik verdi, onun dışında 7.10'dan beri ben Rhytmbox'da bir değişiklik görmedim.
Şarkı sozlerını geitiriyor, Ctrl-L yapınca getiriyor.

btermeli

Biliyorum getirdiğini ama zayıf. 5 seçili kaynak dışında ne sen ekleyebiliyorsun ne de bu 5 kaynak artıyor.
Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???