Aklıma takılan sorular.

Başlatan prot, 03 Temmuz 2009 - 18:18:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

prot

Arkadaşlar aklıma birkaç tane soru takıldı ve araştırmalarımda herkes faklı şeyler söylemiş, araştırdığım sitelerde. (şiirsel bir başlangıç oldu değil mi :) )

Bundan ötürü ubuntu ya geçmeden önce aklıma takılan bir kaç sorumu sizlerle paylaşmak, danışmak istiyorum.

1- Acaba ubuntu da, Tor dışında(güvenilirliği çok tartışıldığı için tor kullanmak istemiyorum), kullanılabilecek bir anonymous proxy programı var mıdır? (Windows daki "hide my ip" gibi)

2- Duyduğuma göre linux uyumlu office paketleri, ms office 2007 veya 2003 dosyalarında sıkıntılar yaşayabiliyormuş, bu doğrumudur? doğru değilse ms office ile en uyumlu office  paketi hangisidir?

3- Bu office programlarına, "Zemberek" adlı türkçe imla kontrolörü eklentisini aktif olarak kullanmak mümkün mü?

4- Güvenlik için ise network dosya paylaşımını kapatıp sadece internet i kullanabilmek mümkün mü?

5- İş yerinde mac bilgisayarlar kullandığım için şu anda windows' umda da alt ve ctrl tuşlarının görevlerini değiştirdim, bu linux da mümkün müdür?

6- Son olarak da ubuntu ya esas geçme amacım güvenli bir biçimde internet, film izlemek, office işlerimi gerçekleştirmektir. Bunun için 20Gb lik bir alan yeter midir?

Eğer sorularımda cahillik varsa, affola. cevaplarınız içinse şimdiden teşekkür ederim.

saygılar.

utdmr

Bekliyoruz seni de Ubuntu'ya:), soruların için;

1- Bir fikrim yok, ama büyük ihtimalle vardır.

2- OpenOffice ile Microsoft Office 2003-2007 belegeleri açılabilir. Sadece bazen biçimlendirme hataları olabiliyor. Wine kullanabilirsin ms.office kurmak için de.

3- Zemberek kolayca kurulabilir forumdaki başlıklardan.

4- Tabii ki mümkündür:)

5- Biraz derine inmen, kodlarla biraz haşır neşir olman gerekir ama mümkün olduğuna şüphem yok.

6- Bu işlerin için kolaylıkla yeter 20GB alan bana göre eğer verilerini harici bir diskte tutarsan, programlar bu kadar yer tutmaz.

İyi çalışmalar:)
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

localhost

Sirasiyla güzel sorular sormussunuz. Bu sorularinizin tamami Acemiler bölümünde vardir. Lütfen oraya bakarak sorulariniza cevap arayin. Hep ayni konulari dile getirip bizlerde ayni yazilari tekrardan yazmaktan SIKIliyoruz. Bu yüzden konu acmadan forumda lütfen biraz dolasin.
Linux LPIC1 - MCSA

özgürubuntu

Selamlar, hoşgeldin..Linux dünyasına geçersen Ubuntu kullanmanı tavsiye ederim. Hem gördüğün gibi Türkiye ve Türkçe desteği oldukça iyidir, hem de oldukça stabil bir işletim sistemidir. Şimdi sorularının bildiğim kısımlarına naçizane yanıt vereyim ;
Alıntı Yap1- Acaba ubuntu da, Tor dışında(güvenilirliği çok tartışıldığı için tor kullanmak istemiyorum), kullanılabilecek bir anonymous proxy programı var mıdır? (Windows daki "hide my ip" gibi)
Tor konusunu bilmiyorum (: kusura bakma, ancak Ubuntu'da Tor kullanabilirsin sanırım Google'da "Tor +Ubuntu" yazıp arattığımda kullanımı ve kurulumu ile ilgili bilgilere ulaştım. Firefox'a eklenti olarak kurulabiliyormuş..
Alıntı Yap2- Duyduğuma göre linux uyumlu office paketleri, ms office 2007 veya 2003 dosyalarında sıkıntılar yaşayabiliyormuş, bu doğrumudur? doğru değilse ms office ile en uyumlu office  paketi hangisidir?
Linux'ta çalıştırabileceğin açık kaynak Office programları mevcut, en güzeli de OpenOffice'tir. Ben OpenOffice'le hiç bir sıkıntı yaşamıyorum. Tekelci Windows'un 2007 sürümüne ne hikmetse eklediği "docx" gibi dosyaları da açabiliyor. Bunun yanısıra, KOffice (KDE için) ve IBM Lotus Office var. Linux Office belgelerinin genel kısa adı : ODF (Open Document Format) Açık Kaynak Kelime İşlemci (windows'ta word olan) dosya uzantısı "odt" dir mesela. Windows Office programlarında bu belgeyi açman için yapman gerekenler : BURADA Yani sıkıntı Linux Office programlarında değil, Windows Office programlarındadır. (:
Alıntı Yap3- Bu office programlarına, "Zemberek" adlı türkçe imla kontrolörü eklentisini aktif olarak kullanmak mümkün mü?
Evet forumda Open Office'e "Zemberek" türkçe denetim eklentisinin nasıl kurulacağına dair bilgi alabilirsin. BURAYA göz atabilirsin. (;
Alıntı Yap4- Güvenlik için ise network dosya paylaşımını kapatıp sadece internet i kullanabilmek mümkün mü?
Bu konuda çok bilgili değilim. Ancak Linux = Güvenlik gibi bir denklem kurabiliriz. Geçen sene sanırım. Mac, Windows ve Ubuntu üzerinde yapılan bir hack yarışmasında Ubuntu kırılamayan tek sistem olarak güvenilirliğini kanıtlamıştı : BURADA Linux'un dosya mimarisi kök (root) dosya sistemine ancak şifre ile giriş yapılıp değişiklik yapılabilmesi sebebiyle aslında Linux kendinde güvenli bir sistemdir.
Alıntı Yap5- İş yerinde mac bilgisayarlar kullandığım için şu anda windows' umda da alt ve ctrl tuşlarının görevlerini değiştirdim, bu linux da mümkün müdür?
Bunun cevabını bilmiyorum ama bilen arkadaşlar vardır. Yalnız Mac kullanıyorsan UNIX sistemine yabancılık çekmeyeceksin demektir. Mac'te UNIX kullanmakta ve bu açıdan Linux ile kardeştir aslında.. Sadece Linux ücretsizken Mac fahiş fiyata satılıyor (:
Alıntı Yap6- Son olarak da ubuntu ya esas geçme amacım güvenli bir biçimde internet, film izlemek, office işlerimi gerçekleştirmektir. Bunun için 20Gb lik bir alan yeter midir?
20 GB'lık alanın 2 GB tını Swap olarak ayarlasan kalan 18 GB alan yeter. Ubuntu'nun kendisi en fazla 5 GB'lık bir alan kaplar. Kalan 13 GB alan biraz küçük gibi olsa da işini görür (:

Umarım sorularına cevap verebilmişimdir..

prot

ilginiz için çok çok teşekkür ederim, sanırım dediğiniz gibi önce bir harici esata disk e kurup iyice haşır neşir oldukdan sonra, kullandığım notebook a yükleyip tamamen kullanıma geçeceğim :)

saygılarımla.

kendimde araştıracağım ama, misal 2. sorumla ilgili daha da yardımcı olabilecek olursa lütfen yardımlarını esirgemesin :)

localhost

2. Soruda uyum sorunu yasamazssiniz. Dosyalarda Makro islemleri filan varsa belki sorun cikar onun disinda sorun cikmaz. Kulaginiza söyle bir fisildi gelmis olabilir. OpenOffice de yazilmis bir dosyanin uzantisi odf bu uzantiyi MS Office desteklemiyor. Aradaki uyusmazlik bundan.

Birde not düseyim; eSata yada USB disklere kurulumlarda sorun yasayabilirsiniz. Imkaniniz varsa normal HDD lere kurulumu yapiniz. Sonra karsilasitiginiz sorunlarda bizlerde cok yardimci olamiyoruz.
Linux LPIC1 - MCSA

Felâsife

Ben de 1. soruya biraz daha cevap vereyim :)

Tor haricin de Jap'ta var tam sürümü ücretlidir ama depoda kısıtlı sürümü olacaktı.
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

Yusuff

Ben openoffice kullanıyorum abim office2007.

Resimli word dosyalarında kaymalar olabiliyor. Ama düzeltilebilir hatalar.

Openoffice ile yapılan belgeler Ms office'de açılabiliyor.

Ben Office2003'ü wine ile sorunsuz kurmuştum ama 2007'i kuramadım. İsterseniz 2003'ü de kullanabilirsiniz Ubuntu üzerinde. 
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

günberi

Ben windowsta da openoffice kullanıyordum. Ubuntuda openoffice'i, tüm metin belgelerini otomatik olarak *.doc olarak kaydetmesi için ayarladım. Şimdiye kadar gönderdiğim hiçbir belgeden şikayet gelmedi. Hatalı açıldığını ben de görmedim. Eğer Garanti olsun istiyorsanız belgelerinizi tek tık ile *.pdf yapıp gönderebilirsiniz. Bir yayınevine SBS hazırlık testlerinin grafik ve dizgi işlerini yapmıştım. Öğretmenlerin word ile hazırladığı Matematik testlerinde bol bol çizim ve üslü, köklü, kesirli sayılar vardı. openoffice ile açarken herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Köklü, kesirli sayılar için bir eklenti kurmuştum sadece, ama şimdi hatırlayamadım basit bir arama ile o da çabucak öğrenilir.
Bence openoffice 1 numara.
Lâ fetâ illâ Ali, lâ seyfe illâ Zülfikâr